ye-logo.v1.2

Хмельницький художній музей оновив постійну експозицію (ФОТО)

Культура 2761

Нова виставка ілюструє, як розвивалося українське мистецтво у другій половині ХХ століття.

Концепція нової експозиції визначається процесами, які відбувалися в українському мистецтві у другій половині ХХ століття. Завдяки багатій колекції, яку встиг зібрати музей за майже 30 років існування (заснований у 1986 році — прим. авт.) кожен хмельничанин може простежити, як розвивалося мистецтво у цей час.
У 1960-80-х роках у мистецтві панував соцреалізм, провідними темами були історія, воєнна тематика. Але талановиті митці офіційного напрямку лишили також багато творів ліричного напрямку — пейзажів, натюрмортів, портретів. Саме на таких творах реалістичного напрямку ґрунтується перша частина експозиції. Тут представлені Сергій Григор'єв, Володимир Костецький, Валентина Цвєткова та інші відомі художники.


Інший зал присвячений абстрактному мистецтву, яке почало розвиватися у 1960-ті роки, під час «відлиги». Це найрадикальніший прояв мистецтва, який протистояв офіційному.


У двох найбільших залах представлені картини художників західного регіону, які не втратили національного підґрунтя, продовжували традиції 30-х років і адаптували актуальні проблеми сучасного західного мистецтва.
Частина експозиції присвячена неофольклорній хвилі у мистецтві, представники якої намагалися зберегти традиції, знайти шляхи національної ідентифікації. Серед них представлені і подільські художники, зокрема, подружжя Людмила і Микола Мазури.


«Музей існує вже майже 30 років. За цей час співробітникам вдалося зібрати унікальну колекцію сучасного мистецтва, аналогів якої немає в жодному державному художньому музеї України. І це не мої слова, так говорять мистецтвознавці з інших міст, які приїздять до нас», - зазначає директор Хмельницького обласного художнього музею Лариса Чернова.


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую