ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Ікра кабачкова – не «заморська», але дуже смачна!

25 Лютого 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4164

Фото: автора

У списку заборонених в Росії українських продуктів – кабачкова ікра! Але засмучуватися з цього приводу немає підстав, адже свою ікру ми й самі з’їмо. А найкращу – допоможуть вам обрати кореспонденти «Сімейної газети».

Дата виготовлення якісної ікри – липень-серпень

Кабачкова ікра під час посту – це справжній порятунок. Вона смачна, корисна, та ще й береже сімейний бюджет. Але якщо ви раптом помилитеся у виборі – замість улюбленого продукту отримаєте огидну шкідливу суміш, яка може запросто згубити ваше здоров’я. Щоб магазинний продукт був не гірший, ніж домашні заготовки, його слід «правильно» купувати. Обов’язково дивіться, коли був виготовлений продукт. До прикладу, якщо стоять дві банки з датою упаковки у серпні та в грудні, то брати краще першу. Кабачки дозрівають влітку, і в цю пору року продукт готують зі свіжих овочів. А ось у грудні ікру роблять із овочів, які вже були заморожені, а це означає, що вони зазнавали подвійної термічної обробки й втратили більшу частину корисних речовин.

Оцініть колір продукту

Якісна ікра має світло-коричневий колір. Якщо є зелені вкраплення, то не лякайтеся – при приготуванні, швидше за все, використовувалися кабачки сорту цукіні. А от якщо ікра яскраворуда, то в неї додавали гарбузове або морквяне пюре. Шкоди, звісно, від цього немає, але от смак продукту зміниться.

Якщо упаковка скляна, переверніть банку догори дном. Якщо вміст буде повільно стікати, то консистенція хороша. Якщо ж вміст при цьому буде розшаровуватися, значить, виробник вирішив заощадити і додав багато води. Зверніть увагу на вміст крохмалю. У традиційній, якісній ікрі крохмалю взагалі не повинно бути. Його додають, щоб приховати наявність великої кількості зайвої рідини. Консистенція хорошого продукту повинна бути дрібнозерниста, однорідна, без частинок зерен і насіння. Смак – приємний, без присмаків кислоти або згірклої соняшникової олії. Якщо на поверхні кабачкової ікри чітко проглядається шар прозорої рідини – продукт був виготовлений не зі свіжої сировини, а із замороженої.

Секрети зберігання

Тут все просто. Закриту банку можна зберігати два роки при температурі від 0 до 20°С. А якщо банка вже відкрита, тримати її в такому вигляді слід не більше двох-трьох діб. Навіть у холодильнику!

Думка експерта
Альона Брянцева, головний дієтолог області: «Кабачок – це такий овоч, який зберігає свої корисні властивості незалежно від способу термічної обробки. Його можна споживати вареним, пареним, смаженим, тушкованим, консервованим і навіть сирим. Кабачок вважається дієтичним продуктом, оскільки має низьку калорійність. Інша справа, що при додаванні олії збільшується калорійність цього продукту, а при тривалому зберіганні втрачається низка вітамінів. Проте всі страви з кабачків, і ікра в тому числі, мають цілий спектр корисних властивостей. До прикладу, діють як протиатеросклеротичне. В кабачках багато баластних речовин, пектину, які виводять із організму зайвий холестерин. Також страви з кабачків мають протимікробну, протитоксичну, кровотворну, сечогінну, заспокійливу, загальнозміцнювальну дії. Крім того, це дуже делікатний м’який послаблюючий засіб. Кабачкова ікра має здатність покращувати засвоювання білка. Кабачки, цукіні та патисони активізують травні процеси, швидко насичують. Ці овочі особливо рекомендовані людям похилого віку. А в зимовий період кабачкова ікра стає чудовою альтернативою свіжим овочам. Її можна споживати окремо та додавати до інших страв».
 

 

ікра кабачкова, порадник, Брянцева Альона, кабачок

Коментарі:

  Так  Ні, дякую