ye-logo.v1.2

Російська еліта обговорює повалення Путіна: глава РФ панікує

Політика 4461
Фото: patrioty.org.ua

Після вбивства Нємцова всі межі стерті.

Трансформація Володимира Путіна в зменшену в масштабах версію Йосипа Сталіна йде ударними темпами, пише Іван Яковина у блогах “Нового часу”, повідомляють Патріоти України.

У зовнішній політиці аналогії зрозумілі: захоплення Абхазії, Південної Осетії, Криму і війна в Донбасі стали аналогами сталінських Бессарабії, Прибалтики, Західної України і Фінської війни відповідно. У внутрішній – «м’яке» придушення опозиції трансформувалося в репресії та фізичне усунення її лідерів – вбивство Бориса Нємцова стало маркером посилення курсу.

У всіх сенсах показова «ліквідація», здійснена при демонстративній участі державних спецслужб біля самих стін Кремля, покликана послужити актом залякування не тільки вуличної опозиції – слабкої, безпорадної і безпечної. Справа йде набагато серйозніше.

Вбивство представника сучасного російського «дворянства» – колишнього віце-прем’єра з ближнього кола Бориса Єльцина, людини, особисто знайомої з багатьма світовими лідерами, – це сигнал всім представникам цього класу – високопоставленим чиновникам, наближеним олігархам і багатозірковим генералам.

Раніше негласні московські правила (або «поняття», що, напевно, вірніше) припускали: якщо вже ти пробився у вкрай нечисленну правлячу «зграю», то при будь-якому подальшому розвитку подій, навіть при переході в опозицію, тобі збережуть життя і недоторканність родичів.

У Росії, де людське життя – копійка, такий привілей коштує дуже багато чого. Скасування «вольностей дворянства» автоматично ставить весь правлячий клас перед фактом: покалічити і вбити можна кожного, незважаючи на титул. І це дуже серйозно.

В розмови про те, що під Кремлем Нємцова вбили «правосєки», «чеченці», «опозиціонери» або «ревнивий суперник», російська еліта не вірить – ці байки призначені для «86 відсотків» і Заходу. Міністри, олігархи і генерали чудово розуміють, хто насправді розправився з політиком. І їм дуже не по собі від цього. Відтепер будь-хто, запідозрений у нелояльності, може стати наступним. А приводів для таких підозр буде все більше.

Контракт Путіна з населенням – мовчазне схвалення за стерпне існування – на межі розриву через величезні проблеми з бюджетом. Через міжнародну ізоляцію і падіння цін на нафту перестав діяти договір з чиновниками і олігархами, який передбачав захист їхніх інтересів у світі і гарантії збагачення всередині країни в обмін на невтручання в політику. Легітимність лідера покрилася тріщинами.

Можливо, саме тому з кінця минулого року по Москві пішли розмови про «шарфи і табакерки» – інструменти вбивства імператора-самодура Павла I, який своєю політикою дістав буквально всіх – від простих обивателів до дворян, за що і поплатився життям. Подібні промови ведуть не лише опозиціонери, які мріють про наближення розв’язки, але й умовні «патріоти», що обіцяють ні в якому разі не допустити її. Однак сам факт появи такого дискурсу вельми багатозначний. Ідея палацового перевороту не просто оселилася в умах, вона вже перейшла в площину практичного обговорення можливих його наслідків.

Путіну, звичайно, такі бесіди не до душі. Останнім часом він став параноїдально боятися замаху. За останній рік він істотно наростив штат власної охорони, радикально звузив коло особистого спілкування, майже перестав з’являтися на публіці. Вбивство Нємцова в цьому сенсі також може вважатися мірою посилення президентської охорони, оскільки в атмосфері тотального терору і загальної підозрілості елітам буде істотно складніше сплести змову.

Втім, вибудувати стіну проти путчу в нинішній Росії не так просто. Головна проблема в тому, що Путін – зовсім не Сталін. При всіх аналогіях, масштаб особистості зовсім інший, імітація завжди програє оригіналу.

Все, за що б не брався російський президент, виходить посередньо, збудований ним режим прямо заохочує халтуру. Очікувати, що з репресіями ситуація буде принципово іншою, ніякої причини немає. Що ще гірше для чинного президента, в російській еліті вистачає вольових і енергійних людей, що вийшли з горнила «лихих 90-х» не тільки живими, але і вкрай жорсткими і успішними.

У цих умовах стрімко зростає ймовірність того, що вони вирішать не чекати своєї черги за Нємцовим, а усунуть джерело своїх фінансових і політичних проблем, загрозу безпеки і причину західних санкцій – Володимира Володимировича Путіна.


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую