ye-logo.v1.2

З першого травня більше хмельничан зможуть отримати субсидію

Суспільство 4233

Принаймні це обіцяють у Департаменті соціального захисту населення.

З першого травня має вступити у силу спрощений порядок оформлення субсидій. Міністерство соціальної політики підготувало проект постанови «Про удосконалення порядку надання житлових субсидій». Через велику кількість запитань щодо нововведення, керівництво департаменту соціального захисту населення Хмельницької ОДА вирішило прокоментувати зміни.
Новий документ, прийняття якого очікують з дня на день, має суттєво спростити порядок оформлення субсидій. Для цього заявнику треба буде подати лише два документи: заяву та декларацію про доходи. Ці документи, які обіцяють значно спростити, сім'ї отримають разом з рахунками для оплати енергоносіїв у квітні та жовтні 2015 року від підприємств, що надають послуги з газопостачання, електропостачання та централізованого опалення.
Скасовується більшість обмежень щодо майнового стану осіб, які звертаються за призначенням субсидій:
- наявність у власності двох житлових приміщень,
- наявність у власності двох автомобілів,
- наявність у складі домогосподарства осіб працездатного віку, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні,
- здача в найм житлового приміщення;
Залишається єдине обмеження — здійснення дороговартісної покупки сумою більше, ніж 50 прожиткових мінімумів (понад 50 тисяч гривень).
Для призначення субсидії застосовуватимуться доходи за попередній календарний рік без урахування сплачених податків.
Планується надавати субсидії на 12 місяців, а не на опалювальний період, як раніше.
Встановлюється автоматичний принцип надання субсидії на новий період (скасовується необхідність повторного звернення до органу соціального захисту населення для призначення субсидії на новий період у разі відсутності змін).
Запроваджується принцип довіри до заявника — субсидія призначатиметься на підставі задекларованих даних заявником. При цьому перевірка достовірності цих даних здійснюватиметься органами соціального захисту вже після призначення субсидії, шляхом здійснення запитів до відповідних органів, установ та організацій.
Однак і посилюється відповідальність заявника за надані відомості: якщо подано неповні чи недостовірні відомості про доходи та витрати зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб, може бути відмовлено в призначенні субсидії або припинено її надання. У такому разі заявник зобов’язується повернути надміру перераховану (виплачену) суму субсидії у подвійному розмірі.
Отримати субсидію зможуть навіть орендарі житла, якщо вони заключили договір про найм з орендодавцем.
Зараз субсидіями на Хмельниччині користується 37 тисячі сімей, що складає близько 10% домогосподарств області. У зв’язку із підвищенням тарифів на комунальні послуги та змінами у порядку отримання субсидій, працівники соцзахисту прогнозують, що цей показник зросте втричі.
«Ажіотаж буде лише перший місяць, потім люди зрозуміють, що проблем з отриманням субсидій немає», - каже директор департаменту соціального захисту населення Світлана Лукомська.
За додатковою інформацією та заявами на отримання субсидії мешканці області можуть звертатися в управління праці і соціального захисту населення за місцем проживання. У кожній сільській та селищній раді є відповідальні за прийом документів особи. До того ж, у цей період у департаменті обіцяють підключити соціальних працівників, які допомагатимуть оформлювати субсидію своїм підопічним.
Хмельницьке управління праці і соціального захисту населення, крім центрального офісу (вул. Проскурівського підпілля, 32), має три відділи субсидій та допомог:
- вул. Інститутська, 18,
- вул. Зарічанська, 14/4,
- вул. Шевченка, 99.
«Наш департамент єдиний не попав під скорочення. І у зв'язку зі змінами передбачене збільшення штату та одиниць комп'ютерної техніки, - каже Світлана Іванівна. - Тому працівники повинні встигати обслуговувати більшу кількість клієнтів».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую