ye-logo.v1.2

Метушня та паніка неприпустимі — дітей навчали, що робити під час надзвичайної ситуації

Суспільство 3603
Фото: надане організаторами

У Хмельницькому бібліотека стала територією, де старші діти навчають молодших, як правильно поводитися у разі виникнення надзвичайної ситуації.

Сьогодні, 1 квітня, бібліотека-філія №11 Хмельницької міської централізованої бібліотечної системи перетворилася на справжній тренувальний полігон. Для учнів 5-Б класу СЗОШ №27 розпочалися навчання з пожежної безпеки.

“Дівчата-волонтери навчали дітей, як діяти, якщо пожежа застала їх самих, коли дорослих немає вдома. Навчання більше було схоже на гру, де діти стали справжніми рятувальниками. Школярі змагалися, хто краще збере “рюкзачок безпеки” з необхідними при евакуації речами та зрозуміли, що без батарейок навіть найкрутіший ліхтарик стане непотрібним”, - розповідає завідуюча бібліотекою-філією №11 Тетяна Венгрова. - Зараз в нашій країні тимчасово неспокійно. У складні і неспокійні часи сучасна бібліотека має всі можливості, щоб подбати про безпеку маленьких читачів. Саме тому бібліотекарі організували таке навчання, де старші діти граються з молодшими, при цьому навчаючи їх елементарним правилам безпеки. Цим заходом ми відкриваємо тиждень пожежної безпеки, який буде проводитися для користувачів усіх бібліотек міста.”

“Чи може бути панамка засобом індивідуального захисту? Коли не можна викликати служби швидкого реагування?”, – відповіді на ці та інші незвичні питання діти дізналися із вікторини “Не розгубись”. А ще школярі читали вірші з правилами пожежної безпеки, тренували увагу за допомогою “руханки”. На запитання дітей відповідала Віталіна Лисюк, старший викладач-методист навчального пункту Навчально-методичного центру цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Хмельницької області.

“Те, як жваво діти задавали питання, говорить про актуальність теми. Їх цікавить все: і яка напруга небезпечна для людини, і чому вибухають електролампочки, і наскільки небезпечне комп’ютерне обладнання”, – каже Віталіна Олександрівна.

Переглядаючи книжкову виставку-застереження “Захистимо життя від пожеж”, школярі знаходили у книжках тематичні листівки-пам'ятки, які забрали додому, щоб розповісти батькам, чому вони навчилися у бібліотеці.

“Мені сподобалося навчати дітей правилам безпеки. Звичайно, краще, щоб лихо оминало домівки, проте у разі надзвичайної ситуації ці знання зможуть врятувати їх життя. Не можна надіятися тільки на дорослих, адже часто ми приходимо зі школи, і до вечора залишаємося вдома самі. Треба знати хоча б елементарні правила безпеки, щоб не впасти у паніку і врятуватися. Для мене велика відповідальність і честь бути ведучою у бібліотечному заході та тренувати дітей”, - пояснила волонтер Настя Олійник.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую