ye-logo.v1.2

Клуб «Разом» у Хмельницькому: актуально для переселенців

Суспільство 2797

Вимушені переселенці обговорювали зміни у законодавстві та труднощі у пошуку роботи.

В рамках клубу для тимчасово переміщених осіб «Разом», що функціонує у Хмельницькій обласній бібліотеці ім. М. Островського, відбулася чергова зустріч. Цього разу переселенці зі східних областей України зустрілися із представниками обласного та міського центрів зайнятості. Держслужбовці розповіли, які документи потрібні для того, щоб стати на облік у центр зайнятості, та про вакансії, які пропонують підприємства у Хмельницькому.
«Щоб стати на облік у центр зайнятості, потрібні такі документи: паспорт або тимчасове посвідчення громадянина України, облікова картка платника податків та довідка про взяття на облік переміщеної особи. Щоб отримати статус безробітного та відповідну допомогу, потрібна також трудова книжка або її дублікат, або довідка із зазначенням періодів зайнятості, диплом про освіту і в разі необхідності — військовий квиток», - повідомила фахівець обласного центру зайнятості Наталя Дудка.
Також переселенцям розповіли про зміни у законодавстві, що їх стосуються. Зокрема, за постановою Кабінету Міністрів України № 79 від 4 березня 2015 року переселенці мають повідомляти Державну міграційну службу про місце фактичного проживання або його зміну протягом 10 днів.
На думку Олени Воронцової із Горлівки, це правило прирівнює її та її земляків до колишніх ув'язнених, які після виходу із в'язниці мають реєструватися за місцем проживання.
Нове трудове законодавство передбачає ряд компенсацій.
«Якщо людина знайде роботу в іншому місті, їй компенсується проїзд туди. Також передбачена компенсація роботодавцям оплати праці за працевлаштування тимчасово переміщеної особи не більше шести місяців, за умови збереження зайнятості цієї особи протягом року, - розповідає Наталя Дудка. - Також передбачена компенсація роботодавцям оплати праці протягом року, а також витрат на перепідготовку та навчання переселенців, однак механізм виплат ще не запущений».
Також переселенці скаржилися на відсутність нормальної, висококваліфікованої роботи у нашому місті.
«Я — юрист, і не можу знайти роботу за освітою. Як тільки роботодавці дізнаються, що приїхала з зони АТО, відмовляються брати, - розповідає Тетяна Глущенко з Горлівки. - З вересня стою на обліку у центрі зайнятості, жодної прийнятної роботи мені не запропонували».
Така проблема стоїть не лише перед переселенцями, а й перед хмельничанами. Найбільшим попитом серед роботодавців користуються робітничі професії, а також кухарі, прибиральники, швачки, перукарі. Іноді з'являється можливість попрацювати на тимчасових громадських роботах.
Нагадаємо, що клуб «Разом», ініціатором створення якого виступила бібліотека ім. М. Островського та благодійний фонд «Ксена», розпочав свою роботу у 2014 році. Він об'єднує переселенців із Луганської та Донецької областей та працює за двома напрямками, для родин з дітьми та для дорослих. Клуб діє щопонеділка та щонеділі о 15.00.
Крім того, Хмельницька обласна універсальна наукова бібліотека розпочинає цикл інформаційно-консультаційних тренінгів для тимчасово переміщених осіб. Відвідувачі заходів отримають інформацію про: ресурси, організації та громадські ініціативи, які допомагають вимушеним переселенцям в Хмельницькій області; можливість відновлення втрачених документів; особливості участі у виборчих процесах.
Для участі у тренінгу слід зареєструватися в Центрі регіональної та правової інформації обласної бібліотеки за телефонами 79-56-40 або 65-80-84 або за електронною скринькою: [email protected].
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую