ye-logo.v1.2

Що робити дачникам на городі та в саду в квітні?

Суспільство 4717
Фото: http://poradagorod.ucoz.ua

«Мульчуємо ягідник, лікуємо тріщини на деревах та висаджуємо перші овочі», — радить голова хмельницького клубу садівників та городників «Черешня» Тетяни Васильєвої.

«Для холодного Поділля квітень дуже важливий місяць, — каже Тетяна Миколаївна. — Тому дуже важливо все встигнути зробити вчасно. Адже від того, як ви в квітні посієте, посадите, збережете вологу, такий і матимете врожай восени. По-перше, слід обов’язково провести підживлення саду. Якщо на деревах є тріщини чи рани, потрібно обробити їх мідним купоросом та замастити садовим варом. Перед стадією рожевого бутону треба також встигнути зробити перше обприскування. Для цього якнайкраще підходять препарати «Хорус», «Енджіо» (досвідчені садівники рекомендують використовувати їхню суміш) та плівкоутворювальний біостимулятор росту рослин «Марс ЕL». Останній захищає бруньки від заморозків».
Багато в квітні роботи і в ягідниках. Пані Тетяна рекомендує обов’язково провести обрізання верхівок малини, підживити її компостом, замульчувати соломою, посипати «Нітроамофоскою». Це комплексне мінеральне добриво, завдяки якому рослинка бере хороший старт. Смородину та ожину також слід підживити та щедро замульчувати. «Зима була без снігу, тому нам слід подбати про те, щоб зберегти в грунті мікрофлору та вологу, — каже жінка. — Це ж стосується і плодових дерев. Для мульчування підійде не лише солома, але й полова чи подрібнена кора».
В квітні городники потихеньку починають висівати на городі практично всю зелень. Виключення становить лише теплолюбивий базилік. Очільниця клубу «Черешня» радить сміливо висаджувати капусту та помідори. Але спочатку грядки слід накрити плівкою. «Дуже добре в квітні робити в горщиках розсаду теплолюбивих культур: кавунів, динь, кабачків, огірків, — запевняє Тетяна Миколаївна. — Коли у травні мине загроза заморозків цю тридцятиденну розсаду висаджують у відкритий грунт. Це робиться для того, аби мати ранню продукцію. Що ж до томатів, перцю та баклажанів, то горщики із розсадою уже можна привезти з квартир на дачу, виставити в мікротеплички, парники. Тільки на ніч накривати, щоб не примерзли. Адже до посадки у відкритий грунт розсада ще має встигнути пройти адаптацію та загартуватися.
В першій декаді квітня цілком можна садити картоплю, якщо вона вже гарно проросла. Не варто боятися, що ще зарано. На власному досвіді переконалася не раз, що чим раніше саджається бульба (доки земля ще після зими більш-менш волога), тим багатший врожай. Головне, щоб посадковий матеріал був добре прогрітим. Треба робити борозенки та садити гребневим методом. Можна сипати туди попіл, нітроамофоску чи гній, а самі бульби обробити від хвороб та шкідників «Престижем».
Пані Тетяна рекомендує в квітні відкопувати троянди, всі багаторічні рослини, декоративні хвойники та піднімати на шпалеру виноград. Останній треба ще й обприскати від хвороб фунгіцидами. Прив’язувати лозу на шпалеру краще в похмуру погоду, щоб сонячні промені не попалили бруньки. Квіти ж також можна обробити від хвороб препаратами «Медян Екстра» чи «Фундазол».
Жінка радить подбати в квітні й про свою клумбу: «В середині весни, я зазвичай висаджую лілії, гладіолуси, клубневі рослини, сію «однорічники», такі як наструрції, нагідки, бальзамін, агератум тощо».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую