ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Секрет смачної паски у борошні вищого гатунку та справжніх, не порошкових яйцях

9 Квітня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 6258
Ми придбали шість зразків класичної великодньої паски з родзинками
Ми придбали шість зразків класичної великодньої паски з родзинками Фото: автора

Напередодні Великодня в рамках чергової дегустації ми вирішили з’ясувати, яку паску найкраще класти до великоднього кошика.

Неможливо уявити великодній стіл без пишної, солодкої паски. Раніше вважалося, що чим вона вища — тим більші статки в родині. Тож багатші жінки постійно змагалися, хто ж спече найбільшу паску. Нині ж не всі газдині печуть «янгельський хліб» вдома: не вміють, не вистачає часу або ж просто лінуються розчиняти опару, місити тісто... А потім хлібина то підгорить, то покоситься, то взагалі не підніметься. На Хмельниччині чимало виробників хлібобулочних виробів напередодні Великодня випікають паски на продаж. Ось тільки якість не завжди буває задовільною: одні паски схожі на хліб, інші напхані консервантами. Тож працівники редакції вирішили з’ясувати, чия великодня здоба найсмачніша.

Смачно, але з консервантами

Секрет успіху пасок дуже простий. Пекарі мають використовувати лише борошно найвищого ґатунку, справжні, не порошкові, яйця, найсвіжіші дріжджі, вершкове масло та вдосталь родзинок. Якщо заощадити на інгредієнтах, паска нагадуватиме просту булку — несмачну, прісну і неароматну. До речі, якщо куплена вами випічка швидко засохла, це перша ознака відсутності яєць. Річ у тім, що білок є натуральним вологоутримуючим компонентом, і його достатня кількість не дасть випічці втратити форму протягом 1-2 тижнів. Якщо хочеться подати на святковий стіл справді ароматну і здобну паску, зверніть увагу на продукцію приватних хлібних компаній і невеликих пекарень. Зазвичай, там можна купити свіжу і багату за складом великодню випічку. Непогано смакують і імпортні варіанти (як правило, зустрічаються італійські паски), упаковані в картонні коробочки. Але в «іноземок» є істотний мінус — консерванти, які дозволяють зберігати ці вироби від 6 місяців до року.

Свято без «пальми»

Перед покупкою паски не забудьте вивчити її склад. На жаль, скільки продуктів виробник поклав у випічку, ви не дізнаєтеся, проте з'ясуйте, які інгредієнти він використовував. Ідеально, якщо в списку значиться вершкове масло, гірше — маргарин, і зовсім погано — рослинний жир, — це означає, що «великодню героїню» виготовили на пальмовій олії. Крім того, шукайте в складі натуральні ароматизатори — ванілін або ром. Консервантів, вологоутримуючих домішок і барвників у правильній випічці бути не повинно. Зі списку також можна дізнатися, яку начинку використовував виробник — родзинки, горішки або цукати. Головне, щоб сухофрукти не мали хвостиків, горіхи не підгоріли, а цукати не мали зелений або синій колір: на відміну від жовто-червоних, ці барвники ненатуральні й токсичні.

Потрійний захист

Напередодні Великодня паски продають навіть на вулицях у відкритих поліетиленових пакетах. Купувати такі вироби небезпечно, адже випічка вбирає в себе шкідливі речовини, немов губка. Загорнуті в харчову плівку пасочки теж бажано не вибирати — під нею швидко розвивається шкідлива мікрофлора. Краще всього, якщо випічка перебуває під потрійним захистом: лежить в паперовій обгортці, упакована в герметичний поліетилен і прибрана в коробку. В таких умовах навіть без консервантів якісний виріб «проживе» два місяці.

Покупцеві на замітку

* Обираючи святкову випічку, не женіться за гігантами. Оптимальна вага — 500 г (можна менше). Якщо паска має більший об'єм, вона може виявитися непропеченою.

* Верхівка повинна бути сухою. Якщо вона підмокла, паска може зіпсуватися ще до закінчення терміну придатності, адже у вологому середовищі при наявності великої кількості цукру окислювальні процеси відбуваються дуже швидко.

* Вироби, посипані різнобарвними кульками, краще не купувати (особливо для дітей), віддайте перевагу натуральним прикрасам — мигдальним пелюсткам, горіхам, цукровій пудрі, цукатам або глазурі.

* Якщо скоринка розтріскалася — значить, технологія приготування була порушена. Якщо бочки підгоріли — значить, випічка «напхана» канцерогенами.

Тест: «Сліпе куштування»

Ми придбали шість зразків класичної великодньої паски з родзинками, які найчастіше можна побачити на прилавках магазинів Хмельничини. Перевагу надавали продукції, на якій зазначено склад випічки. Це паски торгових марок «Мамин хліб», «Насолода» та «Премія». Інші ж зразки спокійно можна назвати «темними конячками», адже вони не лише не містили жодних відомостей про своє «походження» та склад, вони навіть не були як слід запаковані. Дегустацію традиційно проводили «наосліп». 

*Наша дегустація абсолютна незалежна й заснована на смакових відчуттях працівників редакції. Ви, шановні читачі, завжди можете скласти свою індивідуальну думку.

порадник, Хмельницький, дегустація, Великдень, паска, великодній кошик

Коментарі:

  Так  Ні, дякую