ye-logo.v1.2

Отримувати субсидію відтепер зможуть квартиранти та власники декількох квартир

Суспільство 11630
Фото: Дмитра СКРИПНИКА

Крім того, з першого травня процедуру нарахування субсидій буде спрощено і скористатися допомогою від держави зможуть ще більше українців.

На фоні глобального подорожчання тарифів на оплату житлово-комунальних послуг про субсидії останнім часом не говорив хіба що лінивий чиновник. Ідея проста: нехай багаті платять «по повній», а за бідних доплатить держава. Нещодавно Міністерство соціальної політики України презентувало новий порядок нарахування субсидій на оплату житлово-комунальних послуг. Завдяки спрощеному механізму на допомогу від держави можуть розраховувати чотири мільйони громадян. На це в бюджеті закладені рекордні 24,5 мільярди гривень. І щоб отримати субсидію, достатньо буде лише заповнити два бланки: декларацію про доходи та заяву, які працівники соціальних служб обіцяють надсилати поштою в комплекті із додатковою інструкцією-роз’ясненням.
Як по-новому оформити пільгу та хто має на неї право ми запитали у заступника начальника Хмельницького міського управління праці та соціального захисту населення Євгенії Мельничук.

Субсидії по-новому: як, коли, кому?
«Кабінет Міністрів України постановою від 28 лютого 2015 року №106 «Про вдосконалення порядку надання житлових субсидій» забезпечив подальше спрощення порядку призначення житлових субсидій, яке набирає чинності з 1 травня 2015 року, — каже Євгенія Степанівна. — Змін багато і на кожній варто зупинитися детальніше. Передусім затверджено нові форми бланків заяв про призначення житлової субсидії та декларацій про доходи й витрати осіб, які звернулися за цією пільгою. Громадянам, які отримували субсидію протягом опалювального періоду 2014/2015 року, на наступний період вона призначається автоматично на підставі раніше наданих документів. Тобто збільшено термін нарахування субсидії. Якщо раніше її призначали на півроку, то відтепер пільга надаватиметься на 12 місяців із місяця звернення включно.
Повернуто норму щодо розгляду комісіями, які створенні рішенням виконавчих органів влади з призначення (непризначення) субсидій, на понаднормову площу житла непрацездатним особам (які проживають самі).
Також субсидія буде призначатися особі, яка не зареєстрована, але фактично проживає у житловому приміщені на підставі договору найму (оренди). Тобто, якщо на квартиронаймача відкрито особові рахунки зі сплати за житлово-комунальні послуги, то він цілком зможе оформити субсидію».

«В «доходи» сім'ї не будуть зараховуватися податки, взяті із заробітків відсутніх її членів»
За словами Євгенії Мельничук, якщо споживання води, газу, електроенергії вимірюється лічильниками, субсидія розраховується, виходячи з кількості зареєстрованих у квартирі чи будинку осіб, які фактично в ньому проживають. Рішення про призначення приймається створеними комісіями на підставі актів обстеження матеріально-побутових умов сім’ї. «Буває так, що хтось із числа зареєстрованих членів родини тимчасово відсутній і перебуває в іншому місті чи країні. Щоб засвідчити це, достатньо буде надати довідку чи документ, які підтверджують перебування особи в іншій територіально-адміністративній одиниці у зв’язку із роботою, лікуванням, навчанням, довготривалим відрядженням, відбуванням покарання тощо, — роз’яснює пані Євгенія. — Підійдуть навіть довідки про оплату житлово-комунальних послуг в іншому місті. Відтепер субсидія призначатиметься на основі середньомісячного сукупного доходу осіб зареєстрованих (фактично проживаючих) у житловому приміщенні. А на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива — на основі річного доходу осіб за попередній календарний рік. Якщо субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається у І кварталі року, середньомісячний сукупний дохід визначається за перші три квартали попереднього року. В інших випадках — за попередній календарний рік без урахування сплачених податків. Це також одна з новацій. За бажанням громадян субсидія призначається на основі середньомісячного доходу (за шість місяців, які передують місяцю звернення), за умови надання довідок про такі доходи».

Неправильно заповнили декларацію про доходи? Поверніть гроші!
За громадянами залишається один-єдиний обов’язок — по-чесному декларувати свої доходи, оскільки органи соцзахисту будуть це перевіряти. «Якщо ви неправильно заповнили бланк декларації та свідомо вказали неправильні, недостовірні відомості про свої доходи та витрати, субсидію доведеться повернути, причому в подвійному розмірі у вигляді штрафу», — застерігає пані Євгенія. Громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний протягом місяця поінформувати підрозділи з питань соціального захисту населення про зміни у складі зареєстрованих у житловому приміщенні осіб (орендарі — про осіб, які фактично проживають). Довести до відома соціальних працівників про збільшення своєї заробітної плати, про купівлю товарів та послуг на суму, яка на дату купівлі перевищує 50 тисяч гривень.
Поруч із спрощеним механізмом оформлення субсидії уряд скасував і низку обмежень щодо майна. Зокрема, змінами виключені норми про непризначення житлової субсидії для осіб в складі домогосподарства, які не працюють, не навчаються і не перебувають на обліку як безробітні; для осіб, які у своєму володінні мають декілька житлових приміщень; є власниками транспортних засобів; здають у найм чи в оренду свою квартиру. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую