ye-logo.v1.2

Організатори проекту “Кібер-варта” навчали пенсіонерів, як не потрапити на гачок до електронних шахраїв

Суспільство 2440
Активісти попереджають: Шахраї можуть знаходитись за тисячі кілометрів, при цьому здійснювати свої неправомірні дії.
Активісти попереджають: Шахраї можуть знаходитись за тисячі кілометрів, при цьому здійснювати свої неправомірні дії.. Фото: Даші Пастернак

Проект “Кібер-варта” створений у рамках кампанії “Відповідальне місто” за ініціативи громадського об'єднання “Самопоміч”.

“Мобільні шахраї не полюють за вами в темному провулку чи під'їзді. Насправді вони можуть знаходитись за тисячі кілометрів, при цьому здійснювати свої неправомірні дії, використовуючи ваші персональні дані, - розповідає активіст громадського об'єднання “Самопоміч” Микола Моцний. - Тому люди мають знати, чого їм треба остерігатися, щоб вберегтися від таких зловмисників”.
Проект має на меті навчити людей захищати себе від електронних шахраїв. На першому семінарі “Кібер-варти” хмельничани побували на майстер-класі з мобільної безпеки і вислухали лекцію з карткової безпеки. Спеціаліст компанії “МТС” Володимир Хіцяк розповів слухачам про види мобільних шахрайств, на які найчастіше потрапляють мобільні абоненти.
“Сервісні й акційні повідомлення від оператора повинні містити назву оператора в полі “відправник”, - застерігає Володимир Хіцяк. - Також законодавство України вимагає вказувати вартість послуги. Тому, якщо вартість SMS чи дзвінка не вказана, це можуть бути шахраї”.
Щоб не потрапити на гачок і вберегти свої гроші, Володимир Хіцяк називає рейтинг найпоширеніших мобільних шахрайств:
- Повідомлення з проханням переслати гроші на інший рахунок і отримати вдвічі більше.
- Пропозиція відмовитися від повідомлень з інформаційних сервісів за певну грошову суму.
- Повідомлення про збір коштів на лікування.
- Повідомлення чи дзвінок про збій в мобільної мережі.
- Повідомлення про перемогу в акції, в якій ви не брали участь
.
Запам'ятайте! Від оператора ви можете отримати бонус за користування мобільним зв'язком, вам може бути запропонована послуга, але оператор ніколи не вимагає переслати гроші на інший номер.

Керівник прес-служби Приватбанку Валерій Іванюк, розповів про те, як безпечно можна користуватися електронними коштами. Він називає кілька основних правил, як забезпечити себе від шахрайства:
1. Банк ніколи не телефонує до клієнтів для уточнення будь-якої інформації;
2. Впевніться, що з банкоматом, яким ви хочете скористатися, все в порядку: немає накладних панелей, встановлених відеокамер;
3. При розрахункові карткою в магазині, не дозволяйте картку кудись відносити. Термінал має стояти біля касира, який вас обслуговує.
4. Не можна розголошувати пін-код вашої картки, номер її дії та код на полі підпису картки.
5 Варто бути обережними у користуванні Інтернет-банкінгом. Треба заходити тільки на офіційну сторінку банку, в жодному разі не можна переходити за іншими посиланням.

На цьому активісти проекту “Кібер-варта” не зупиняються, вже наступного разу вони обіцяють провести семінар для хмельницьких волонтерів. На лекції можна буде дізнатися, як поширювати свої персональні дані волонтерам, щоб отримати фінансову підтримку від людей, при цьому уникнувши електронних шахрайств.  

Даша ПАСТЕРНАК.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую