ye-logo.v1.2

До порятунку Меджибізької фортеці долучилися альпіністи

Історія 2666
Лицарська вежа потребувала висотних робіт
Лицарська вежа потребувала висотних робіт. Фото: Дениса Монастирського

Вони рятували дах Лицарської вежі.

Альпіністи Інокентій Тюрін, Андрій Поноженко та Денис Половинкін долучилися до проекту «У майбутнє через культуру», в рамках якого волонтери допомагають розчищати від сміття та виконують інші роботи з благоустрою історичних пам'яток Хмельниччини. Цього разу волонтери рятували дах найбільшої вежі фортеці, з якої почало зривати покриття.
«Через непрофесійну реставрацію 2006 року у Лицарській вежі почало зривати дах. Великі листи металочерепиці були прикріплені всього чотирма саморізами. Достатньо було сильного вітру, який на такій висоті (30 метрів) є практично завжди, щоб покрівельний матеріал почало зривати, - розповідає керівник проекту та голова Подільського молодіжного об’єднання «У майбутнє через культуру» Денис Монастирський. - Ми виношували ідею залучити альпіністів досить давно, та нам подзвонили із заповідника і сказали, що допомога потрібна терміново».

У покрівлі почали утворюватися дірки.

Альпіністи швидко погодилися долучитися до проекту та надійно закріпили листи металочерепеці. За скромними оцінками, подібна робота коштувала б державному бюджету понад 70 тис. грн. Волонтери ж виконали її безкоштовно.

Альпіністи працювали на висоті 30 метрів під наглядом адміністрації заповідника.

Учасники проекту «У майбутнє через культуру» дякують голові ГО «Енергія змін» Лесі Гошовській за долучення до організації виїзду, Гнату Петришину за безкоштовну доставку волонтерів до Меджибожа та директору Державного історико-культурного заповідника «Межибіж» Олегу Погорільцю, який всіляко сприяє роботі волонтерів.
«Цей волонтерський внесок ми присвячуємо 80-річчю прийняття Пакта Реріха — першого в світі міжнародного документа про захист культурної спадщини, - каже Денис Монастирський. - Частину роботи зроблено, однак ми плануємо подальші виїзди і закликаємо висотників приєднуватися до порятунку нашої спадщини».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую