ye-logo.v1.2

Хмельницький майстер 14 годин на добу експериментує з папером і клеєм

Культура 2428
Фото: автора

Олександр Швед виготовляє у техніці пап'є-маше дивовижні скульптури.

Олександр Швед за фахом кондитер, а працював у сфері сітьового маркетингу. Він і не підозрював, що має дивовижний талант, аж доки, п'ять років тому, донька не попросила батька допомогти із шкільним завданням – обклеїти тарілку у техніці пап'є-маше.
Відтоді Олександр тільки цим і займається – по 12-14 годин на добу експериментує з папером і клеєм. Не віриться, що це пап'є-маше, а не дерево, глина чи кераміка, настільки майстерно і витончено виконані його роботи. І це не прості вази, фрукти чи фігурки, а оригінальні скульптури людей, виконані з гумором, кожен зі своїм характером та норовом, одні мрійливі, інші пихаті... Ось кокетлива пані з трояндою, а поряд пузатий і поважний банкір із сигарою, а ось згорблена, але непереможена баба Дуся націлила у когось свою палицю.

Крім фігурок людей, Олександр Швед любить виготовляти маски.

Персонажу із казки «Буратіно» П'єро майстер присвятив не одну скульптуру, а близько десятка. В одному виконанні він замріяний, в іншому – в очікуванні побачення з Мальвіною, в третьому – сумний, адже Мальвіна так і не з'явилася.

Серія скульптур, присвячена П'єро.

«Цілими днями клею папірець до папірця. Не використовую жодних ескізів чи фотографій, просто працюю, доки не отримаю те, що хочу. На створення однієї ляльки може піти кілька тижнів», – розповідає майстер.
Олександр ніколи не займався скульптурою, живописом чи будь-яким видом мистецтва. «Хіба що у кулінарному училищі навчили ліпити», – жартує він.
Для роботи чоловіку окрім клею та паперу потрібні тканина, пластик, дерево, фарби. Також він використовує різноманітні відходи: пластмасові і картонні лотки, пінопласт, ящики, коробки, а також агітаційні листівки і плакати, які роздають під час виборів.

Дама з трояндою і банкір.

Надихає майстра на такі дивовижні вироби навколишній світ та люди – знайомі чи перехожі на вулиці.
«Десь глибоко зберігся дитячий спогад про героя мультику чи казки, а тут йде людина, так схожа на цього персонажа. Ну як її не зобразити? – каже Олександр. – Я не подорожував десь далеко у пошуках натхнення, наше місто і область дуже багаті на цікавих людей».
До речі, чимало фігурок чомусь наштовхують на думку, що саме так мали виглядати мешканці старого провінційного Проскурова... А ще серед скульптур хмельничанина чимало музикантів, і часто вони зібрані у тематичні композиції: тріо східних красунь з домрами і барабанами, пузатий квартет, вірменський гурт, що налічує аж вісім учасників.
Олександр Швед – дуже скромна людина, він не любить розповідати про себе і свою творчість, не вважає її чимось особливим.

Є серед робіт майстра і більш класичні - тварини, вази.

«Це проста техніка, відома усім, що тут можна розповідати? Все, що міг сказати, сказав формою і кольором, – каже майстер. Та все ж додає – Це казка, закарбована у формі».
Місяць тому Олександр Швед вперше презентував свою творчість на широкий загал виставкою «Театр ляльок» у галереї «На Проскурівській».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую