ye-logo.v1.2

Торговці ставлять ультиматум: або всім рівні умови, або ми повертаємося до торгівлі на тротуарі

Суспільство 2962
Даші Пастернак
Продавці нарікають: на ринок загнали, а умови не створили.. Фото: Даші Пастернак

Продавці стихійного ринку у Хмельницькому, що навпроти обласної філармонії, територію тротуару, на якому торгували, звільнили, але за прилавки ставати все-таки не хочуть.

Боротьбу зі стихійною торгівлею в Хмельницькому правоохоронці активно почали вести з кінця березня цього року. Сточатку продавці обурювалися, навіть ходили з'ясовувати стосунки до міської ради. Однак, після регулярних рейдів міліції, частина стихійних торговців перейшла на ринок “Ранковий” і стала працювати за прилавками. Але не всі продавці погодилися на такі умови. Багато торговців не відмовилися від своїх давніх звичок і продовжують торгувати “з рук”.

Сьогодні, 28 квітня, торгові прилавки на ринку “Ранковому”, до прикладу, були напівпорожні, водночас алея перед входом на ринок заповнена стихійними торговцями. Раніше продавці відмовлялися йти за прилавки, аргументуючи це тим, що на ринку місця всім не вистачить. Тепер кажуть, що до торговельних рядів не доходять покупці.

Звичку окремих покупців купувати, а продавців продавати саме "з землі" перебороти, поки що, не вдається.

Проте навіть ті продавці, які все ж вирішили торгувати на території ринку, не поспішають займати собі місце за прилавком. Люди розкладають товар між кіосками, біля прилавків, в проході, але не за спеціально облаштованими місцями.
Вартість оренди за метр прилавку на “Ранковому” ринку складає 3.80 гривень, місце на асфальті на території ринку коштує 1.80 гривень, за межами — безкоштовно, але незаконно.

Продавці, які виконали свої зобов'язання та стали торгувати за прилавками обурені ситуацією.
“Частина людей все ще не хочуть переходити за прилавки, бо їм зручно торгувати зі землі та вони до цього звикли. Але через них ми, продавці, які погодилися працювати згідно законодавства України і перейшли за торгові столи, не можемо нормально заробляти, - ділиться продавчиня Людмила Волос. - Більшість покупців скуповуються ще на алеї і до нас вони навіть не заходять. Ситуація складається ненормальна. Тому, або всі продавці переходять торгувати за прилавки, або ми повертаємося знову до торгівлі на асфальті”.

Частина місць у торгових рядах ринку порожні.

Нарікають продавці й на умови торгівлі. Кажуть, торгові місця облаштовані погано, місцями відсутнє перекриття, через що і товар псується, і вистояти вдень не можливо.
“Метр прилавку коштує 3.80 гривень. У мене в асортименті багато різної зелені й трав, відповідно я займаю багато місця, тому вдень я можу заплатити за оренду торгового місця 20-30 гривень. Гроші платити за прилавок я згодна. Але проблема в тому, що не всі прилавки мають накриття і я стою під сонцем, - додає Людмила Володимирівна. - Мій товар від високої температури швидко в'яне і псується. Тому, щоб більше людей йшло працювати за прилавки, торгові місця мають бути краще пристосовані до роботи”.

В адміністрації ринку пояснюють, що вимоги щодо влаштування додаткових торгових рядів вони виконують. Але люди не займають навіть половину облаштованих місць. Керівництво ринку каже: продавці, які стають торгувати перед входом до ринку не в їхній компетенції. І кивають на правоохоронців, мовляв, вони мають наглядати за стихійною торгівлею і контролювати ситуацію, щоб стихійна торгівля не повернулася знову на тротуар поблизу зупинки “Філармонія”. 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую