ye-logo.v1.2

У Хмельницькому обговорили, як об’єднати територіальні громади з користю

Політика 2871
Керівники територіальних громад обговорювали перспективи об
Керівники територіальних громад обговорювали перспективи об'єднання. Фото: автора

Попри окреслені владою переваги децентралізації, села області не поспішають об’єднуватися.

Громадам Хмельниччини роз’яснюють особливості реформи місцевого самоврядування. Для цього організовують спеціальні семінари, де перед очільниками громад виступають фахівці з різних сфер. Такі засідання проводять по всій області, а вчора, 5 травня, відбувся семінар для керівників територіальних громад Волочиського, Красилівського та Хмельницького районів.

«Мета таких заходів полягає в тому, аби донести різну інформацію, яка стосується реформи місцевого самоврядування і об’єднання громад. Перед сільськими головами, головами районних рад, громадськістю виступають спеціалісти з різних галузей, та кожна громада самостійно має обирати свій шлях, - зазначив перший заступник голови обласної ради Віктор Адамський. - Територіальна об’єднана громада отримає рівний підхід, як і інші громади в Україні, щодо забезпечення своїх функціональних обов’язків. Зникнуть такі поняття як «місто районного підпорядкування», «місто обласного підпорядкування». Всі громади будуть рівними щодо формування місцевих бюджетів. Вони матимуть можливість самі розпоряджатися коштами щодо забезпечення освітніх, медичних послуг, соціального захисту, облаштування доріг тощо. Тобто ті служби, які нині зосереджені в райцентрах, будуть у кожній громаді.»

За словами Віктора Адамського, процес реформування складний, оскільки зачіпає основи місцевого самоврядування, проте від об’єднання громади обов’язково виграють. Як він запевнив, адміністративних заходів для тих, хто проти, вжито не буде.

Перший заступник голови обласної ради Віктор Адамський наголосив на добровільності об’єднання.

«Громадяни України мають право брати активну участь в розбудові держави, і органи місцевого самоврядування повинні мати більше повноважень. У сучасній ситуації важко вирішувати ці питання, але є країни, які впроваджували вже аналогічні процеси, що успішно реалізуються. Є сьогодні думка, як краще організувати роботу органів місцевого самоврядування, та це має самостійно вирішувати кожна громада», - додав директор Центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади Микола Баюк.

Реформування викликає чимало дискусій і заперечень. За словами сільських голів, є ще багато чого незрозумілого і невизначеного. Проте в тому, що зміни потрібні, керівники громад не сумніваються. Разом з тим, на думку Кузьминського сільського голови Олега Момота, реформа має впроваджуватися поетапно, а не похапцем, як це відбувається нині.

У семінарі взяли участь керівники територіальних громад Волочиського, Красилівського та Хмельницького районів.

«Україна стала на шлях євроінтеграції, нам потрібна децентралізація. В контексті цього об’єднання територіальних громад безумовно необхідне, проте об’єднувати їх треба поетапно, - каже Олег Момот. – Громада від об’єднання дійсно матиме переваги: збільшення бюджету, розширення сфери послуг на селі тощо. Я запропоную деяким селам об’єднатися, як воно буде – час покаже.»

До 15 травня місцеві громади мають надати свої пропозиції щодо реформи обласній територіальній комісії, яка до 1 червня донесе їх до центральних органів виконавчої влади. Та після цього процес все ще триватиме, громади зможуть і далі об’єднуватися. Як наголосив перший заступник голови обласної ради Віктор Адамський, базовим принципом об’єднання є добровільність, і при цьому треба розуміти економічні вигоди для місцевих громад, які підуть шляхом об’єднання.

Читайте також: Децентралізація принесе громадам Хмельниччини більше прав і грошей.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую