ye-logo.v1.2

«Теплий» концерт у філармонії, або Там де Моцарт – усе йде від серця

Культура 2218
Ім’я нашого земляка, київського піаніста Юрія Кота добре відоме меломанам
Ім’я нашого земляка, київського піаніста Юрія Кота добре відоме меломанам. Фото: надані Хмельницькою філармонією

14 травня у Хмельницькій обласній філармонії відбулося свято для шанувальників світової музичної класики – концерт за участю блискучого київського піаніста, заслуженого артиста України Юрія Кота.

Цього вечора спільно з Академічним симфонічним оркестром та диригентом Тарасом Мартиником піаніст відкрив нові сторінки яскравого мистецького проекту, що має на меті познайомити хмельницьку публіку з усіма зразками жанру фортепіанного концерту у творчості В. А. Моцарта. Саме вони стали своєрідним щирим «духовним щоденником» геніального композитора і якнайкраще представляють виконавське мистецтво австрійського Майстра з притаманною йому блискучою віртуозністю, натхненністю та витонченістю.
Ім’я нашого земляка, київського піаніста Юрія Кота добре відоме меломанам. Щорічні творчі зустрічі з музикантом давно стали доброю традицією, а його концертні програми є справжніми окрасами філармонійних сезонів.

Академічний симфонічний оркестр. Хмельницький, 14 травня 2015 року.  

Юрій Кот є лауреатом ряду міжнародних конкурсів, зокрема ім. М. Лисенка, ім. С. Прокоф’ва, ім. С. Рахманінова, володарем національної премії ім. Л. Ревуцького. Як соліст, а також у складі фортепіанного дуету з дружиною-піаністкою і композитором Іриною Алексійчук Юрій Кот виступав у багатьох європейських країнах, в Америці, Японії. Піаніст співпрацює з відомими оркестровими колективами, постійно бере участь у міжнародному фестивальному русі, національних та європейських радіо і телепроектах. З 1994 року свою педагогічну діяльність пов’язує із Національною музичною академією України ім. П. Чайковського.
Протягом минулих сезонів у виконанні Юрія Кота хмельничани мали змогу почути дев’ять концертів Моцарта. У вечір прем’єр цей ряд збагатила музика ще трьох клавірних опусів композитора – концертів для фортепіано з оркестром № 2, 12 та 22.

Юрій Кот зумів розкрити слухачам найголовніший «секрет» інтерпретації моцартівської музики.

Прагнучи «по-сімейному» теплої і невимушеної атмосфери на концерті, музикант поєднав їх звучання із власною цікавою розповіддю про маловідомі факти з життя і творчості, виконавських особливостей фортепіанної музики австрійського генія. У цій живій захоплюючій бесіді, досконалому виконанні та тонкому стильовому відчутті композиторської мови Юрій Кот зумів розкрити слухачам найголовніший «секрет» інтерпретації моцартівської музики. Його сутність відображають слова відомого англійського диригента Коліна Девіса: «там де Моцарт – усе йде від серця».
Незабутній, сповнений щирих емоцій творчий вечір з Юрієм Котом завершився гучними оваціями вдячних слухачів, які чекатимуть на нові зустрічі з музикантом на хмельницькій сцені.

Диригент Тарас Мартиник. 

Автор Наталія Туровська.


 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую