ye-logo.v1.2

Після нещасного випадку на уроці фізкультури дитині знадобилося хірургічне втручання

Суспільство 9374
Одинадцятирічна Оля Глазачева опинилися в епіцентрі подій.
Одинадцятирічна Оля Глазачева опинилися в епіцентрі подій.. Фото: з архіву родини Глазачевих

А у батьків виникли претензії до поведінки вчителя

 До редакції «Сімейної газети» звернувся Тарас Глазачев – мешканець села Волоське Деражнянського району, батько 11-річної Олі, і розповів про випадок, який стався з дівчинкою на уроці фізкультури.

«Під час гри у баскетбол Оля зіштовхнулася з однокласником, внаслідок чого отримала сильний удар у носика. Він набряк, і почалася сильна кровотеча. Учитель фізкультури Віктор Мовчан збігав у вчительський кабінет за ватою і промив їй носа. І хоч біля кабінету була медична сестра, він не повідомив їй про цей випадок, також не повідомив адміністрацію школи, а потім ще й залишив доньку саму. Від спортивної кімнати, яка розташована у початковій школі, до «великої» (відстань – близько 800 метрів) Олю провела однокласниця. Класний керівник, побачивши стан Олі, одразу ж зателефонувала моїй дружині Наталі й відправила дівчинку додому», – розповідає Тарас Миколайович.

У той день у селі був сімейний лікар, до якого стурбовані батьки привели дівчинку. Однак він порадив одразу ж їхати в обласний центр, у дитячу лікарню. 

Ввечері були у травматології, однак їм порадили приїхати наступного ранку, коли буде завідувач лорвідділення.
У лікарні поставили діагноз: «забій носа із зовнішньою деформацією зліва», а, «враховуючи порушення форми зовнішнього носа та утруднене носове дихання, зробили операцію під загальним наркозом» (витяг із виписки з медичної карти – прим. авт.).

«Оля погано відходила від наркозу, два дні у неї була висока температура. Але тепер все добре: носик знову рівненький, але ще капаємо прописані ліки», – каже батько.

Однак останні дні навчального року Оля школу не відвідувала.

«Я розумію, що на уроці фізкультури може статися все, що завгодно. Але вчитель порушив посадову інструкцію, залишивши дитину саму у такому стані, а з точки зору моралі його поведінка взагалі не піддається поясненню. Він не те що не вибачився, а й навіть не зателефонував і не поцікавився, як почувається Оля», – каже стурбований батько.
«Коли Оля лежала у лікарні, привезли хлопчика з травмою, отриманою у школі. То директор школи вже наступного дня була у нього, передала вибачення від навчального закладу. У нашому випадку з педколективу тільки класний керівник проявила співчуття», – додає Наталя Глазачева.

Буквою закону

Висновок комісії, яка склала акт про нещасний випадок, наступний: «тілесні ушкодження потерпіла отримала під час рухливої гри через зіткнення з однокласником внаслідок особистої необережності. Перша долікарська допомога вчителем була надана, але далі порушено п. 4.6.8 Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і закладах, а саме: не було повідомлено керівника і медичну сестру, а також не дотримано норми посадової інструкції (залишення дитини без нагляду)».

Для запобігання подібним випадкам комісія вирішила провести позакласний інструктаж з учителем фізичної культури та учнями 1-11 класів, а також обговорити на нараді питання профілактики дитячого травматизму...

Погляд з іншого боку

Вчитель фізичної культури Віктор Мовчан має свій погляд на цей випадок.

«Звичайна сільська школа, пройшов дощ. У нас мав бути волейбол. Але земля намокла, і урок перенесли у невелику спортивну кімнату. Волейбол я замінив на гімнастику, оскільки там для цього кращі умови. Як завжди спитав, чи є хворі, потім провів розминку, стрибки через гімнастичного козла, на завершення – рухливу гру з елементами баскетболу», – розповідає Віктор Аркадійович.

За словами вчителя, зіткнення сталося блискавично: дівчинка вдарилася носом об голову хлопчика. Віктор Мовчан зупинив гру і, побачивши, що виступила кров, сказав дитині йти до умивальника, а сам побіг за аптечкою.

«Змив кров, поклав холодний компрес на шию. Кров перестала йти. Я сказав Олі, щоб вона почекала мене, поки я відпущу дітей, бо урок вже добігав до завершення, і тоді ми підемо до школи, де є медсестра і директор. Коли повернувся, Олі вже не було. Тоді я пішов у «велику» школу, але виявилося, що іншою дорогою, ніж вона. Там уже дізнався, що класний керівник відпустила Олю додому, – розповідає Віктор Мовчан. – Так, я дійсно не повідомив негайно виконувачу обов'язків директора Євгену Болігару. Але в першу чергу я мав надати допомогу, а вже потім телефонувати. До того ж, у нього під час уроку, як і в інших учителів, телефон міг стояти на беззвучному режимі або бути взагалі відключеним».

Шкільна медична сестра Ілона Клим'юк розповіла, що бачила вчителя фізкультури. Вона якраз прийшла у початкову школу, щоб вести діток на щеплення.

«Він пройшов повз мене, щось взяв у аудиторії, де у нас аптечка, і пішов назад, не обізвавшись. Не знаю, чому Віктор Аркадійович не сказав мені, що сталося.

Таким чином я тоді нічого не знала про нещасний випадок, а тому не мала змоги оглянути Олю й надати їй медичну допомогу», – розповідає Ілона Андріївна.

Та вчитель запевняє, що не бачив медсестру. «Вже потім дізнався, що медсестра мене бачила. Це довгий коридор, де є лише одне вікно. Я йшов надавати допомогу, мав у першу чергу зупинити кров, а тому не дивився по боках. Якщо ж вона бачила, що я несу вату, мала б зрозуміти, що сталася якась травма, і якось зреагувати», – каже Віктор Мовчан.

Висновки

Поділитися своїми думками з приводу цієї складної ситуації ми попросили директора Волоського НВК Тамару Бакулей.
До речі, спілкувалися ми з нею буквально наступного дня після того, як вона вдруге приступила до виконання своїх обов'язків, яких її позбавили рік тому, а тепер поновив суд (це ще одна шкільна історія, яка заслуговує на окрему статтю – прим. авт.).

«У той момент, коли це сталося, я ще не приступила до обов'язків, тому не можу судити. У кожного своя правда, але якщо дитина потрапила у лікарню і знадобилося хірургічне втручання – це вже серйозна травма. Кожен би на місці батьків вирішив, що вчитель не правий», – каже Тамара Володимирівна.

Вона підтвердила, що учитель порушив посадову інструкцію (див. розділ «Буквою закону»), адже мав негайно сказати керівництву та медпрацівнику або завести ученицю у медичний заклад.

«Кажу не як керівник, а як мати: якщо так сталося, треба принаймні підійти до батьків, вибачитися. Ми, вчителі, відповідаємо за своїх учнів, їхнє життя і здоров'я», – переконана Тамара Володимирівна.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую