ye-logo.v1.2

У Городку помер Андрій Тернавський – найстарший член експедиції, яка виїхала мотоциклом на Говерлу

Суспільство 3484
Фото: автора

Андрій Микитович помер сьогодні, 19 червня.

Він був депутатом Городоцької міської ради, активним учасником усіх громадських подій, патріотом свого міста.
Саме він зі своїми друзями у 2005 році  прославилися далеко за межами не лише Хмельниччини, а й України, коли вперше подолали найвищу вершину України, Говерлу, на унікальному, зробленому в майстерні Андрія Микитовича, гусеничному повнопривідному мотоциклі «Цівар». Андрій Тернавський був найстаршим членом експедиції.
Згодом цей мотоцикл став «цвяхом програми» на виставці раритетної техніки, яка проходила у Хмельницькому у 2013 році.
«Цей «залізний кінь» економічно вигідний, адже вживає до чотирьох літрів пального на сто кілометрів. До того ж, йому не страшні ані сніг, ані багнюка. Це повністю ручна робота, за виключенням мотора та коліс. Мотоцикл також може використовуватися як снігохід, у нього чудова проходимість, він розвиває швидкість до 60 кілометрів на годину. Також можна зняти «гусениці» і він стане шосейним», – розповідав тоді, під час виставки, один із співавторів мотоцикла Андрій Тернавський.

Моєму "залізному коню" не страшні ні сніг, ні болото, переконував Андрій Тернавський. 

Та не лише унікальна техніка цікавила майстра. Він реставрував трактор 30-х років «У-2», який, чи не єдиний в Україні (станом на 2010 рік), їхав своїм ходом і навіть катав дітлахів на День міста.
Працював Андрій Тернавський і над альтернативними видами палива, над переробкою пет-пляшок. Для цього у своїй же майстерні разом із друзями розробив спеціальну установку. Коли вона запрацювала, то перший продукт переробки – дизельне пальне – випробували на мотоциклі, згодом на ньому їздили трактор і легкові автомобілі. Водії, які погодилися надати свої транспортні засоби для такого експерименту, були приємно здивовані, що саморобне пальне нічим не відрізняється від заводського.
...Активну участь Андрій Микитович брав і в останніх подіях в Україні. Військовим допомагав, як кажуть «не словом, а ділом».
Редакція Газети «Є» висловлює щирі співчуття рідним та близьким Андрія Тернавського.
Світла пам'ять людині, яка жила, працювала і творила заради України.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую