ye-logo.v1.2

До Хмельницького можуть приєднатися дев’ять навколишніх сільських громад

Політика 4326

Принаймні, така пропозиція надійде до них найближчим часом. Та вирішувати, чи об’єднуватись із містом, будуть самі селяни.

Хмельницький запропонує навколишнім селам об’єднатися з ним в одну територіальну громаду. За це проголосувала більшість із присутніх на обговоренні пропозицій щодо добровільного об’єднання територіальних громад з адміністративним центром у Хмельницькому. З цього приводу у міському будинку культури зібралась громадськість, депутати міської ради, представники влади і навіть нардеп. Усього зареєструвалося понад 400 присутніх.

Першим виступив народний депутат України Сергій Мельник: екс-мер Хмельницького, апелюючи до досвіду сусідньої Польщі, відзначив, що країні безумовно потрібна децентралізація. Проте, на його думку, Проект перспективного плану об'єднання громад, прийнятий обласною радою, не відповідає вимогам Методики і не буде затверджений Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

«Укрупнення викликає багато дискусій, але іншого шляху в України немає. Зміни у межі областей не вноситимуть, лише трохи у межі районів. Об’єднані громади отримають прибутки від податків, - сказав Сергій Мельник. – Щодо Хмельницької громади, те, що прийняла обласна рада, – не відповідає вимогам. Думаю, перспективний план повернуть на доопрацювання. Нам важливо, аби Шаровечка була в громаді і Лісові Гринівці».

Екс-мер Хмельницького  виступив за приєднання навколишніх сіл до міста.

Інакше бачення об’єднаної громади навколо Хмельницького у місцевих депутатів. За рішенням сесії міської ради від 27 травня, Хмельницький запропонував об'єднатися чотирьом сільським радам: Лісогринівецькій, Щумівецькій, Ружичанській, Шаровецькій. За словами заступника Хмельницького міського голови Анатолія Нестерука, мешканці цих сіл у своїй більшості інтегровані у місто: тут працюють, навчаються, лікуються.

«Населені пункти взаємопов’язані з містом. Крім того, об’єднання – це перспектива для сіл: інфраструктура Хмельницького розвивається значно краще. У місті також є багато проблем, але ми їх намагаємось вирішити», - зауважив Анатолій Нестерук.

Анатолій Нестерук каже, що мешканці сіл інтегровані в місто.

Депутат міської ради Сергій Мандзій запропонував окрім Шумівецької, Ружичанської, Шаровецької та Лісогринівецької сільських рад, зініціювати об’єднання із Давидковецькою, Стуфчинецькою, Олешинською, Грузевицькою та Копистинською сільськими радами.

«Треба дати можливість усім громадам, які мають спільну межу з містом, обговорити питання об’єднання. І не на рівні сільських голів: їм це не вигідно через втрату впливу. Кожне село однозначно отримає прибуток від того, що приєднається до Хмельницького, - пояснив Сергій Мандзій. – Щодо міста, то вигоду відчуємо не одразу. Але справа у землі, якої нема тут».

Громадське обговорення спричинило аншлаг у будинку культури.

За словами директора Хмельницького регіонального офісу реформ Сергія Яцковського, щоби громади зрозуміли перспективи об’єднання, представники міськвиконкому повинні поїхати у ці села і поспілкуватись із людьми. Навіть присутні на обговоренні не до кінця зрозуміли суть реформи.

«Не розумію, для чого об’єднуватись Хмельницькому із селами. Кажуть, що після цього село так і буде селом, а не містом. Це робиться для того, аби міський голова мав владу над землями? Люди в селі це мають самі вирішити», - вважає хмельничанка Марія Синюкевич.

Варто зауважити, що за дві години обговорення ряди присутніх помітно порідшали. За результатами голосування, пропозицію Сергія Мандзія підтримала 131 особа, рішення міської ради – 27 присутніх, п’ятеро проголосували проти об’єднання міста з будь-якими іншими громадами. Ніхто не підтримав Проект перспективного плану у варіанті обласної ради. Чому понад двісті зареєстрованих хмельничан не дочекалися голосування – питання відкрите.
 

Коментарі:

Дмитрий Казанцев 24.06.2015 21:25

и еще можно больше бабла получать от нелегально продажи земли -ведь в Хмельницком уже почти все подеребанили...

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую