ye-logo.v1.2

Навколишні села відмовились приєднуватися до Хмельницького

Суспільство 3515
Хмельницький залишиться без сільських громад
Хмельницький залишиться без сільських громад. Фото: з архіву

Жодна із сільських рад не підтримала місто щодо об'єднання в одну територіальну громаду.

На черговій сесії Хмельницької міської ради 15 липня розглядатимуть проект рішення про надання згоди на об’єднання територіальних громад. Згідно із законодавством, це наступний крок після проведення громадського обговорення. Як повідомили у міській раді, жодне із сіл, яким пропонували об’єднатися із Хмельницьким, не виявило бажання стати частиною міста.

Нагадаємо, за рішенням сесії міської ради від 27 травня, Хмельницький запропонував об'єднатися чотирьом сільським радам: Лісогринівецькій, Щумівецькій, Ружичанській, Шаровецькій. На громадському обговоренні вирішили також зініціювати об’єднання із Давидковецькою, Стуфчинецькою, Олешинською, Грузевицькою та Копистинською сільськими радами.

“Проте жодна із цих територіальних громад не виявила бажання проводити з нами об'єднання, - зазначив заступник міського голови Андрій Капура. - Але на виконання вимог закону це рішення виноситься на розгляд сесії. Логічно, якщо депутати не приймуть рішення про об'єднання, бо цього не хочуть громади.”

За словами Андрія Капури, сільські громади проти об'єднання з містом, оскільки бояться зазіхань на земельні ділянки і додаткового оподаткування.

“Селянам неодноразово роз'яснювали, що їм дасть об'єднання, проте вони не змінюють думки. Як наслідок - жодного звернення від цих громад до нас не надійшло”, - додав заступник міського голови.

Як наголосив директор Хмельницького регіонального офісу реформ Сергій Яцковський, об'єднання громад, згідно закону, має відбуватися лише добровільно, тому тиснути на сільські ради ніхто не буде.

“І сільські громади, і міська залишаються при своїх інтересах. Від цього Хмельницький не постаждає, на відміну від сіл, які недоотримають той рівень послуг, що запланований після об'єднання, - зауважив Сергій Яцковський. - До прикладу, мешканці сіл не зможуть безкоштовно користуватись послугами міської лікарні, оскільки медична субвенція буде лише для міської громади. Те ж саме з іншими послугами”.

На думку директора офісу реформ, небажання об'єднуватись із містом — політика сільських голів, які не хочуть втрачати владу.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую