ye-logo.v1.2

У Меджибізькому заповіднику презентували старовинні будівлі Проскурова

Культура 3534
На виставці художниця показала графічні картини старого Проскурова
На виставці художниця показала графічні картини старого Проскурова. Фото: автора

Графічні аркуші пам’яток архітектури Хмельницької області та живописні полотна українського народного мистецтва відкрили на персональній виставці хмельницької художниці Неллі Павлової.

Більше 50-ти робіт живопису та графіки «Кольорові мандри» представлені у виставковій залі Державного історико-культурного заповідника «Межибіж». Серед них: магічні птахи, таємничі тварини, етнографічні мотиви, натюрморти та старовинні будівлі, храми, колишні садиби Хмельниччини.

Автор колекції Неллі Павлова народилася в Узбекистані. ЇЇ дитинство проходило в Латвії, а навчалася майстриня в Росії. Тепер уже сорок років художниця живе у Хмельницькому.

Чи не у всіх її роботах присутня тема українського народного мистецтва. За словами Неллі Павлової, українська тематика її завжди захоплювала. «Я багато читала, дивилася опери, спектаклі. Це мене дихало до створення картин. Тому в моїй колекції сьогодні є роботи, присвячені балету «Весна священна» композитора Стравинського, опері «Золотий Півник» Римського Коршакова, – говорить мисткиня. – Мої картини – інтелектуальний багаж, те, чим я живу та цікавлюся».

Живописне полотно "Сонячні вітрила"

Виставлені живописні полотна – ретроспектива за останні 15 років роботи, графічні – за останні три роки. «Усі зображені на картинах архітектурні будівлі я бачила особисто. Готуючи колекцію, їздила по всіх місцевостях Хмельниччини: Самчики, Антоніни, Летичів, Меджибіж та інші, - додає Неллі Павлова. - Кожне з цих місць було представлено невеликою серією робіт. Я хотіла показати, що цікаві можуть бути не тільки далекі країни та місця. Більше всього полотен присвячені Хмельницькому, а точніше старому Проскурову. Ці роботи мають по дві назви: стара та сучасна назва вулиці, те що знаходилося у будинку раніше, кому він належав до революції та що в ньому знаходиться зараз».

Картини майстрині повідують про віднайдене минуле

Ні одна з робіт не є негативною, всі вони випромінюють тепло. «Минуле живопису – це повернення до глибинних витоків українського народного мистецтва. Давнина в картинах Неллі Павлової – епоха мальовничих легенд та обрядів, сповнена гармонії та спокою, - говорить директор заповідника Олег Погорілець. – Водночас тема старовинного Проскурова – оповідь про особняки, які вже давно загубилися на вулицях сучасного міста, а тепер раптом знайшлися у своїй провінційній пишності».

Виставка Неллі Павлової «Кольорові Мандри» триватиме до початку вересня у Державному історико-культурному заповіднику «Межибіж». А вже 17 вересня її картини приїдуть до Хмельницького, де до Дня міста відбудеться її відкриття в музеї історії міста Хмельницького.

Неллі Павлова зізнається, що малює відколи себе пам'ятає

Багато полотен художниці несуть мігічні та містичні мотиви

Філософський задум цих картин: коштовність равликом згорнулась

Казкові містичні птиці

Автор відтворила давно втрачені серед сучасного міста старовинні будівлі

Картини із серії: Історія в камені

Неллі Павлова робила серію картин з кожної місцевості Хмельниччини

Найбільше графічних аркушів, присвячених Проскурову

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую