ye-logo.v1.2

Підробіток на літо: від продавця морозива до фотомоделі у Китаї

Суспільство 4865
Для найвідчайдушніших існує ще один варіант добре підзаробити влітку – податися за межі власного міста
Для найвідчайдушніших існує ще один варіант добре підзаробити влітку – податися за межі власного міста. Фото: автора

Студенти, та й не тільки, традиційно підробляють влітку. Кореспонденти «Сімейної газети» дослідили, які пропозиції сезонних робіт можна знайти у Хмельницькому і скільки можна заробити.

 Одна з перших ідей, що приходить на думку щодо літнього підробітку, так це влаштуватися продавцем морозива, адже у спекотну погоду цей продукт користується шаленою популярністю.

«Я продаю морозиво з лотка на вулиці, у центрі міста, – розповідає хмельничанка Вікторія, яка закінчує перший курс навчання у виші. – Тиждень працюю, тиждень відпочиваю. В принципі, робота нескладна, але доводиться цілий день сидіти, з 9 до 21 години. Отримую 8% від виручки, за тиждень це виходить близько 800-900 грн. Продажі дуже залежать від погоди, коли на вулиці дощ чи холодно – морозиво не купують».

Вікторія дізналася про цю роботу від знайомих, однак пропозиції є і в газеті оголошень «Є». Так, за місяць роботи обіцяють від 2500 грн., працювати доведеться з ранку до пізнього вечора (до 20-22 години). Ще у Хмельницькому можна знайти роботу продавцем квасу, фруктів з лотків, кавунів та інших літніх продуктів. Зарплату обіцяють різну: від 2500 до 3500 грн.

Також в газеті оголошень та на Інтернет-сайтах (jobs.km.ua, rabota.ua, work.ua, jobs.ua) вдалося відшукати наступні пропозиції по Хмельницькому, які не потребують особливої підготовки та кваліфікації: роздача рекламних листівок (зарплата 180-200 грн./день), проведення промо-акцій на вулиці (від 4000 грн./місяць), кур'єри для доставки полiграфiї по мiсту (вiд 3000 грн. + відшкодування проїзду), помiчник для роботи в офiсi та на складi (650 грн./тиждень), працiвник по догляду за садом (вiд 3000 грн./місяць), розклеювання оголошень (50 грн. за об'єкт), проведення соцопитування (150 грн./день), оператор на АЗС, вантажник, працівник складу, двірник, різноробочий та інші.

Хмельницький міський центр зайнятості також пропонує тимчасову роботу, в тому числі і на літо. Серед останніх пропозицій роботодавців можна назвати наступні: озеленювач, укладальник-пакувальник, підсобний робітник, продавець морозива, кредитний консультант.

«Віртуальна» зайнятість

За словами хмельничанина Володимира Роздобудька, який має великий досвід підробітків, чудовим варіантом, і не лише на літо, може стати віддалена робота, для виконання якої, як правило, знадобиться комп'ютер та Інтернет.

«Якщо маєте спеціальні навички, наприклад, знаєте добре англійську, вмієте писати статті, володієте фотошопом, основами веб-розробки, можна знайти хороший підробіток, який згодом стане постійною роботою. Причому, ваш роботодавець може перебувати в іншому місті чи навіть країні», – каже Володимир Роздобудько. Однак навіть якщо вам здається, що ви не маєте знань, які допоможуть заробляти через Інтернет, не засмучуйтеся. Насправді, у мережі теж існує чимало пропозицій, які не потребують певної освіти чи кваліфікації. До того ж на відміну від роботи продавця чи вантажника, «віртуальна» набагато легша, принаймні фізично.

Так, поблукавши всесвітньою павутиною, вдалося знайти чимало варіантів. Ось лише деякі з них: продаж одягу через Інтернет (100 грн. від кожної проданої речі), агент-консультант банківських послуг (дохід від 3000 грн.). Можна бути консультантом інтернет-магазину (відповідати на дзвінки та обробляти замовлення) чи заробляти на написанні відгуків. Однак в Інтернеті слід ставитися з осторогою до сумнівних пропозицій, які обіцяють швидкі і легкі гроші, а особливо, якщо потрібно вкладати власні кошти. Тетяна Олійник, яка займається інтернет-підприємництвом, радить: щоб роботодавці вас не «кинули», шукайте роботу на спеціалізованих інтернет-ресурсах (наприклад, freelance.ua, freelancehunt.com).

Податися на заробітки

Для найвідчайдушніших існує ще один варіант добре підзаробити влітку – податися за межі власного міста. Можна влаштуватися на сезонну роботу покоївки, офіціанта чи продавця у курортних місцевостях. Наприклад, за роботу покоївкою в Затоці Одеської області пропонують 3000 грн., як бонус – безкоштовне проживання і триразове харчування, однак добиратися до місця доведеться за власний рахунок.

Ще один варіант – податися до Європи на збір урожаю чи будівельні роботи. Наприклад, є пропозиція їхати у Францію та Бельгію на збір та монтаж торгово-складського обладнання. Заробітну плату обіцяють на рівні 900-1000 євро на місяць, однак доведеться працювати по 10-12 годин шість днів на тиждень.

Останнім часом популярною країною для заробітку стає Китай. Туди їдуть як для тривалого працевлаштування, так і на кілька місяців, особливо влітку. Запрошують танцівників, співаків, викладачів англійської, аніматорів та представників багатьох інших професій. Часто в Азії готові платити лише за європейську зовнішність. Наприклад, якщо гарно виглядаєте – можна поїхати як фотомодель. За таку роботу обіцяють від 28000 грн. на місяць плюс безкоштовне житло і харчування.

«Така робота має великі переваги. По-перше, за місяць можна заробити свою річну зарплату в Україні. По-друге, без особливих витрат відпочити, побувати в далекій країні, побачити, як там живуть люди. До того ж у китайців хороший менталітет, вони з повагою і привітно ставляться до іноземців, – ділиться враженнями тренер-хореограф Олена Коцюбняк, яка минулого літа працювала у Китаї танцівницею. – Із мінусів можна назвати кухню, яка не кожному припаде до смаку, та спекотний клімат».

Юридичні аспекти

Як мінімізувати ризик порушення роботодавцем прав працівника, ми запитали у юриста – завідувача юридичної клініки Хмельницького університету управління і права Аліни Савчук, до якої часто звертаються з питаннями трудових відносин.

«Найкращий спосіб захистити себе – працевлаштуватися офіційно. У низці випадків трудовий договір обов’язково має оформлятись у письмовій формі. Також поширеними є випадки, коли такі відносини оформляються розпорядженням (наказом) роботодавця. В цьому разі працівник має обов’язково ознайомитись з таким наказом і за можливості отримати його копію», – пояснює пані Аліна. На кожного працівника, який працює понад п’ять днів, має бути заведена трудова книжка, яка є основним документом про трудову діяльність. Досить часто при прийнятті на роботу роботодавець встановлює випробувальний термін. При прийнятті на роботу робітників (це зазвичай посади низької кваліфікації, на які претендують студенти) він не може перевищувати одного місяця. Особливої гостроти набувають питання матеріальної відповідальності працівників. Пам’ятайте, що за загальним правилом, працівники несуть обмежену (в межах заробітної плати) матеріальну відповідальність за завдану з їх вини шкоду роботодавцю. У повному розмірі працівник зобов’язаний відшкодувати збитки лише в тих випадках, коли з ним підписано договір про повну матеріальну відповідальність, чи такий обов’язок прямо передбачено законодавством.

«Наостанок варто наголосити, що працівнику доцільно володіти інформацією про роботодавця, його юридичну адресу, контактні дані, тощо. При виникненні спору такі відомості будуть необхідними для звернення до суду», – каже Аліна Савчук.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую