ye-logo.v1.2

Семирічний кам’янчанин став чемпіоном України з шахів

Суспільство 2380
Сашко почав грати у п’ять років
Сашко почав грати у п’ять років. Фото: автора

Сашко Довгалюк, котрий народився і мешкає у Кам’янці-Подільському, почав грати у шахи у п’ять років. Тато Олег, фанат гри, вирішив заохотити сина до цього заняття, щоб той став трохи посидючішим.

Він навчив Сашка азам, а потім привів його у шаховий клуб. Хлопчикові настільки сподобався цей вид спорту, що вже через два роки він став чемпіоном України серед дітей до восьми років. На змаганнях, які проходили в Іллічівську Одеської області, Сашко набрав 8,5 очка із 9 (8 партій виграв і одну провів у нічию). До того ж за часів незалежної України він став першим представником Хмельницької області, який здобув титул чемпіона з класичних шахів серед юнаків. Юний подолянин представлятиме Україну на чемпіонаті світу, який відбудеться наприкінці жовтня – на початку листопада у Греції.

Саме тата хлопчик вважає своїм першим тренером. Також він займався у Анатолія Дубового та Віктора Стороженка. Тепер наставник Сашка – майстер FIDE з шахів, президент обласної федерації «Стратегія» Михайло Герасименюк.
«Коли побачив, як Сашко грає, сказав: «З нього можна зробити чемпіона». Так і вийшло. Тепер ми готуємося до міжнародних змагань. Підготовка включає не лише вирішення задач та шахові партії, а й біг, загартовування, різні рухливі ігри, в тому числі футбол і баскетбол», – розповідає Михайло Герасименюк.

Якщо сторонній людині така підготовка може здатися надмірною, то шахісти добре знають: щоб висидіти партію (на чемпіонаті у Сашка найдовший двобій тривав п’ять годин – прим. авт.), потрібно бути у гарній фізичній формі.
«Всі думають: шахи – це ж нічого складного, сидиш і граєш. Але це не так. Коли посилено думаєш, втрачаєш не менше калорій, ніж при бігові чи плаванні, – пояснює тренер. – Крім того, що потрібно володіти гарним логічним мисленням і знаннями, треба ще й уміти «пересидіти» суперника».

«Щоб виграти партію, іноді треба маневрувати, а іноді атакувати, – розмірковує Сашко, який найбільше полюбляє математику та інформатику, а в комп’ютері розбирається краще від батьків. – Не цікаво грати зі слабким суперником, чим розумніший він, тим цікавіше».

Хлопчикові доводилося брати участь у різних змаганнях і турнірах, грав він і з дорослими суперниками. А нещодавно Сашко провів сеанс одночасної гри на 12 дошках і усі партії виграв.

«Ми їздили у дитячий табір «Чайка», що у селі Врублівці Кам’янець-Подільського району. Сашко розповідав дітям, серед них були сироти, інваліди, про шахові тонкощі, грав з ними, і не лише у шахи, а й у рухливі ігри, – розповідає Михайло Герасименюк. – До речі, наприкінці липня у Врублівцях ми плануємо провести дитячий шаховий табір. Крім традиційних літніх занять його учасники відвідуватимуть лекції, турніри та змагання з шахів. Запрошуємо дітей віком від шести до 12 років, які вміють або бажають навчитися грати у цю захопливу гру».

Тренер переконаний, що шахи йдуть дітям лише на користь, адже розвивають зосередженість, посидючість, логічне мислення, аналітичні та математичні здібності, допомагають бути спокійними на уроках та робити домашні завдання. У перспективі вони допоможуть будувати життєву стратегію і впевнено йти до будь-якої мети.

До речі, Сашко, хоч і поводиться скромно, однак справляє враження впевненої у собі людини.

«Я ще не вирішив, ким хочу бути, мені багато професій подобається, – розсудливо каже він. – Я також люблю грати у футбол, а ще – дивитися мультики. Пробував маму вчити грати у шахи, але вона не хоче. Зате Ваня (молодший дворічний братик Сашка – прим. авт.) вже вміє ходити пішаком. Його обов’язково навчу».
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую