ye-logo.v1.2

Мешканці Хмельниччини можуть залишитися без газу

Суспільство 3535

На межі зриву підготовка до опалювального сезону, постачання газу та виплата зарплат кількатисячному колективу газівників краю.

Напружена ситуація склалася через рішення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг: зміну розподілу коштів на ринку природного газу, що призвело до зупинки платежів між його учасниками. ПАТ “Хмельницькгаз” та ТОВ “Хмельницькгаз збут” не отримують своєї тарифної виручки, яка є єдиним джерелом отримання доходів.

“Основним джерелом надходження коштів для ПАТ “Хмельницькгаз” є тариф на транспортування природного газу. За ці кошти ми виплачуємо зарплату і проводимо ремонтні роботи, - говорить заступник голови правління з постачання та обліку газу Віталій Рейда. - Але так склалося, що в липні Національна комісія з регулювання електроенергетики своїми постановами встановила Алгоритм розподілу коштів, при якому ні ПАТ “Хмельницькгаз”, ні ТОВ “Хмельницькгаз збут” не отримали взагалі коштів. Весь липень ці кошти акумулювалися в “Ощадбанку” і в кінці місяця вони були перераховані постачальнику природного газу “Нафтогаз України”. Ми ж не отримали коштів для своєї діяльності”.

Такий стан справ продовжується і в серпні. Щоб не допустити погіршення ситуації, з першого жовтня працівники підприємства переходять на чотириденний робочий тиждень. “На сьогодні ми вже не маємо коштів на виплату зарплат. Частину працівників ми відправили у тритижневу відпустку за власний рахунок. Проблеми із відсутністю коштів виникли перед початком основних робіт, які ми проводимо до підготовки опалювального періоду. Через це можуть бути проблеми з опалювальним сезоном. Ми не зможемо своєчасно та належно підготуватися до нього”, - розповідає Віталій Рейда.

Така ситуація по всій Україні. Щоб ситуація змінилася, за словами заступника начальника управління, треба встановити алгоритми розподілу згідно нормативних документів, які б забезпечили діяльність обох підприємств. До липня кошти, які надходили від споживачів, розподілялися між всіма учасниками газового ринку. НАК “Нафтогаз” отримував 85%, ПАТ “Хмельницькгаз” — 6%, постачальник газу — 3%.

Через відсутність коштів, необхідні роботи по підготовці області до осінньо-зимового періоду не можуть бути виконані. Крім того, під питанням стоїть безкоштовне встановлення лічильників споживачам, які газівники мають виконати до першого січня 2016 року. Враховуючи стан справ, у підприємства немає грошей, щоб виплатити працівникам гроші за виконану роботу.

Газівники Хмельниччини зверталися з цим питанням до органів місцевого самоврядування, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Сьогодні керівники обох підприємств також планують звернутися із проханням у вирішенні ситуації, що склалася, до Прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, який приїде з робочим візитом до Хмельницького. Наразі державна регуляторна служба вже відкликала своє погодження під рішенням НКРЕКП щодо Алгоритму розподілу коштів, наслідком чого є його не правочинність і скасування державної реєстрації.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую