ye-logo.v1.2

Інструкції на поховання

Суспільство 7822
За місця на кладовищі платити не потрібно
За місця на кладовищі платити не потрібно. Фото: patriot.zt.ua

Чи варто встановлювати собі пам’ятник за життя

Бути разом після смерті

Саме ця причина спонукає людей обирати ще за життя для себе місце на кладовищі. «Ми з чоловіком вже обрали місця для вічного спочинку, — каже городоччанка Надія Рудецька. – Адже після смерті теж хочемо бути поряд. Містом ширяться чутки, що скоро нині діючий цвинтар закриють, новий буде в іншому кінці райцентру. Ми ж живемо ближче до нинішнього. То сюди навідуватися дітям буде зручніше. Взагалі мої батьки готувалися до смерті десь з сорока років: складали гроші, купили одяг. Мені було трохи лячно, але у селі, де жили мої батьки, усі так робили. Зараз діти теж не схвалюють нашого рішення. Але ми з чоловіком вирішили обрати місце на кладовищі. Ніяких грошей платити за це не потрібно. А нам так спокійніше».

«З одинадцяти існуючих у Хмельницькому кладовищ зараз поховання здійснюються лише на шістьох: у Шаровечці, Книжківцях, в мікрорайонах Лезневе, Ракове, Ружична і Гречани, – розповідає Зоя Івко, директор спеціалізованого комунального підприємства «Хмельницька міська ритуальна служба». – Проте на Шаровечці, де кладовище існує ще з 1964 року і нині налічує вже майже 90 тисяч поховань, вільного місця майже немає. За бажанням людей ми можемо проводити лише підпоховання».

Як розповідає Зоя Віталіївна, поховання здійснюються за інструкцією: від краю однієї могили до краю іншої має бути відстань 0,5 метра. «Якщо ж поховані рідні, то цю відстань можна суттєво зекономити, – наголошує Зоя Віталіївна. – Саме тому на кладовищі у мікрорайоні Ракове два сектора відведені під родинні поховання. За нашими підрахунками завдяки родинним похованням можна зекономити до 30-40% землі. До того ж їх набагато зручніше доглядати, ніж бігати по кладовищах міста».

Директор спеціалізованого комунального підприємства «Хмельницька міська ритуальна служба» спростовує чутки про те, що хмельничани почали активно «резервувати» собі землю під останній спочинок. «Згідно з інструкцією, людина після 60 років має право залишати для себе місце для поховання, – розповідає Зоя Івко. – Скажімо, залишили собі місце біля чоловіка, дружини, дитини... За це ми ні копійки не беремо. Заплатити треба лише за бетонування основи під пам’ятник. Це здійснюють, аби зекономити землю, і щоб родичі іншого померлого самостійно не зловживали чужою територією. На Шаровечці дуже багато могил, які займають не 2,2 метра, як належить, а всі 6 метрів».

На запитання, чи є у неї зарезервоване місце на кладовищі, Зоя Віталіївна відповідає: «Немає, і я категорично проти подібного, бо думки – матеріальні, це давно відомо, про це ще Сократ говорив. От кілька місяців тому був випадок: люди скраю поховали батька і до дороги ще залишився метр землі. Вони кажуть, щоб ніхто її не займав, давайте, зробимо бетонування, і нехай це місце буде нашим. А невдовзі «поклали» тут доньку. І такі випадки не поодинокі, це страшно».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую