clear-dayclear-nightcloudyfogpartly-cloudy-daypartly-cloudy-nightrainsleetsnowthunderstormwind emailfbgpinstokrsstgtwvibervkwayt

В Білогірському районі вирощують унікальних корів, які дають до 52 літрів молока

Лаятися, а тим більше бити худобу – категорично заборонено! – каже Сергій Яловчук

Лаятися, а тим більше бити худобу – категорично заборонено! – каже Сергій Яловчук. Фото: автора

Голштинські безрогі красуні мають своє пологове відділення, доїльний цех та навіть манікюрний салон

В селах Юрівка та Жижниківці Білогірського району ось уже чотири роки існує незвичайне фермерське господарство: корівки у ньому не знають, що таке утримання на прив’язі, та ніколи не куштували зеленої травички. Походження вони також мають елітне – чеське. Корови голштинської породи вирізняються надзвичайно великими надоями та габаритами, приводять здорове перспективне поголів’я та мають добру вдачу.

Генеральний директор науково-виробничої агрофірми «Перлина Поділля» Сергій Іващук розпочинав цю справу із 200 голів. Нині ж поголів’я на фермі наближається до двох тисяч, а підприємство має статус племінного заводу з вирощування великої рогатої худоби голштинської породи. За досвідом їздив у Францію, де працював простим працівником у корівнику, щоб зблизька побачити всі переваги та недоліки утримання корів. А своїх перших красунь привіз із самої Чехії.

Організм «голштинів» налаштований самою природою на віддачу молока

«Голштинські корови є дуже високопродуктивними, їхній організм налаштований самою природою на віддачу молока, – каже заступник генерального директора по виробництву Сергій Яловчук. – При гарному утриманні вони можуть давати до 50-52 літрів на день, тоді як звичайна корова в середньому лише 15-16 літрів. Але це за умови, що раціон правильно підібраний. До складу кормів мають входити соняшниковий макух, дріжджі, солод, білок, силос, сінаж, соєвий шрот тощо. Не забуваємо ми і про сіль, соду, крейду... Якщо ж корів годувати звичайним вівсом, то вони даватимуть не більше 15 літрів. Також у нашої худоби немає жодного інфекційного захворювання. Якщо корівка захворіла, вона одразу переводиться в проблемну групу, яка доїться в окремий холодильник. Потім це молоко кип’ятиться, і ми його віддаємо теляткам. Свою худобу ми «обезрожуємо» ще в молодому віці: ріжки в теличок зрізаються та змащуються спеціальною маззю для повного випалювання. Це робиться для того, щоб корови не поранили одна одну, адже вони у нас ходять не прив’язані. До того ж, для росту ріг йде багато кальцію, а його краще спрямувати на вироблення молока».

У поганому гуморі до корів краще не підходити

У розпорядженні голштинських чорно-рябих красунь суперсучасні корівники – зі зручними лежанками, поїлками, підігрівом підлоги, автоматичним прибиранням відходів та спеціальними кімнатами для доїння. Двічі на рік їм навіть копита чистять! Є у корів і комфортабельні пологові та післяпологові відділення та спеціальні апарати для УЗД-дослідження. «Дуже важливо створити для корівок комфортні умови, інакше ви ніколи не отримаєте гідного результату! – запевняє Сергій Васильович. – Якщо в когось із працівників щось із здоров’ям чи просто поганий настрій, краще взагалі не виходити на роботу, адже корова це відчуває! Матюкатися, лаятися, а тим більше бити худобу – категорично заборонено!»

«На пасовище «голштини» не ходять ніколи, адже відгодівлю зеленими кормами ми не практикуємо, – каже завідуюча фермою Леся Мельник. – Наші дівчатка «сидять» на однотипному виді годівлі. Це означає, що цілий рік вони харчуються лише монокормами. На відміну від домашніх корів, яким щороку взимку доводиться переналаштовуватися на інший тип харчування. А це завжди стрес для організму худоби, в результаті якого вона може зменшити кількість молока. Не ми перші це вигадали, просто скористалися досвідом німців та данців».

Коли купуєте корову, зверніть увагу на її... зуби

При купівлі корови пан Сергій передусім радить подоїти її. Лише так ви дізнаєтеся, яка у неї швидкість молоковіддачі, чи немає маститу, чи всі долі дояться. А про вік розкажуть... зуби. В молодої корівки вони в повному наборі, світлі за кольором та дрібні. В старої ж навпаки: великі, жовті й у більшості своїй відсутні. А ось вага не показник.

«Найголовніше – це спадковість, – каже фермер. – Може бути таке, що корова середньої ваги дасть вдвічі більше молока, ніж худоба вищої категорії. Треба дивитися на маму – якщо вона дає хороші надої та є перспективною, то на 70% такою ж буде і її донька. Генетика дуже важлива! До прикладу, на нашій фермі ми запліднюємо корів штучно, а сім’я замовляємо з Канади. При злучанні своїх годувальниць потрібно ретельно підбирати їм пару. Ну і, звісно, дуже важливим є те, що корова споживає. Приміром, при додаванні до раціону 1 кг макухи можна сподіватися на прибавку до 3 л молока».

Система Orphus
Помітили помилку в тексті? Виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter
Коментарів - 0:

Популярні новини

Останні новини

Останні фото та відео



Курси валют на 08.12.2016
купівля
продаж
Міжбанк
$
25.95
26
27.88
27.93
0.41
0.41

Архів новин

<<Грудень 2016>>
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31