ye-logo.v1.2

Унікальний артефакт, знайдений неподалік Славути, має… більше тисячі років!

Історія 6574
Фото: автора

Викуваний із заліза, меч добре зберігся до наших днів. Нині його можна побачити серед експонатів Славутського історичного музею.

«Знайшли меча неподалік від міста, поблизу річки Горинь, – розповідає директор закладу Станіслав Ковальчук. – Екскаватор зачепив ковшом пісок, і залізний меч опинився на поверхні. Кінчик клинка трохи надломився, але його знайшли. На щастя, цей унікальний артефакт не викинули на смітник, не продали до якоїсь приватної колекції, а директор славутського лісгоспу Віктор Сапожнік вирішив передати його до нашого музею. Загальна довжина меча – 90 сантиметрів. Він складається з клинка, поперечки (гарди), рукоятки (черена) й так званого яблучка. Ми розуміли, що меч давній, але щоб настільки! Та коли львівські історики почали його досліджувати, то дійшли висновку, що він – з епохи зброї вікінгів ІХ-Х століття. Тож йому не мало не багато – аж тисяча років!»

Науковці кажуть, що це один з найкраще збережених зразків клинкової зброї того періоду, знайдених на території Волині. Клинок з обох боків має ледь помітний поділ завдовжки 68 сантиметрів, що тягнеться майже на всю довжину й поступово звужується до вістря. На жаль, слідів від клейма, яким вікінги любили прикрашати свої мечі, тут не видно. А оскільки в тій місцині, де знайдено меча, не виявлено жодних археологічних поселень періоду раннього середньовіччя, то вчені припускають, що ця пам’ятка була загублена під час переправи чи збройної сутички на березі річки. І таких варязьких мечів, як славутський, в Україні всього п’ять…

Історики кажуть, ковалі чаклували над такими мечами дуже довго і наносили на леза рунні знаки. А воїни давали їм навіть імена й вірили, що меч – не що інше, як містичне божество. До того ж у вікінгів така зброя була головним родинним скарбом. Але такі варязькі скарби дуже часто не поверталися з походів. Як і цей меч, що загубився на берегах Горині.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую