ye-logo.v1.2

Коровай, каша в гарбузові, гречаники: на хмельницькому майдані Незалежності пригощали подільськими смаколиками

Суспільство 9313

До Хмельницького з'їхалися представники усіх районів області, аби презентувати традиції культури свого регіону та української кухні.

Сьогодні, 23 серпня, з самого ранку на хмельницькому майдані Незалежності не стихають урочистості. Після підняття Державного стягу на головній площі міста розгорнулося наметове містечко, де представники всіх районів області презентувади культурні особливості свого краю. На святковому ярмарку усі охочі пригощалися смаколиками з районів та знайомилися з творчістю регіону. Народні пісні, веселі танці, виставки виробів ручної роботи створили патріотичну атмосферу та святковий настрій.

Смаколиками, серед яких пиріжки, короваї, домашні цукерки, котлети та різноманітні традиційні українські страви, пригощали всіх охочих. Проте щедре пригощання відбулося лише після відвідування наметового містечка делегації представників місцевої влади. Водночас пишні подільські короваї хмельничани передавали на Схід бійцям АТО.

Господині Білогірського району до свята для хмельничан приготували пиріжки та солодощі.

«Пройде делегація – будемо пригощати, - каже начальник відділу культури райдержадміністрації Волочиського району Чепелюк. – Все готували працівники відділу культури. Один коровай ми передаємо на АТО, інший – губернатору. Котлетами будемо пригощати людей».

Волочиський район - найкращий в області в агропромисловості.

А ось представники Деражнянського району, крім смачних страв та вишиванок, привезли до Хмельницького військову форму, яку їм в музей передали солдати з зони АТО.

На ярмарку була військова фома із зони АТО.

Чи не найоригінальнішу композицію у наметовому містечку приготували жителі Красилівщини. Майстри та учні Красилівського професійного ліцею створили мапу України з овочів та фруктів. Та ось смаколиками тут не діляться. Презентовані булочки від виробників пропонують хмельничанам придбати за гроші.

Ляльки-мотанки та короваї зі Красилівщини.

Найрізноманітніший вибір страв традиційної подільської кухні привезли з Кам’янець-Подільського району.

Щедрі пригощання від кам'янчан.

Тут у затишному будиночку-декорації кам’янчани накрили багатий український стіл.

«Усі смаколики приготувала і передала сюди місцева майстриня, щоб ми похвалилися і почастували людей нашими традиційними кам’янецькими стравами, - розповідає Роман Кукурудза. - Подільська паляниця, галушки, капуста тушкована – бігус, квасоля тушкована, гречаники, вареники з картоплею. Усе дуже смачно та незабаром можна буде спробувати».

Традиційна страва району - кукурудзяна каша, приготована в солодкому гарбузові.

На цьому ж фуршеті була також кукурудзяна каша, приготована в гарбузові.

«Вибирається середина гарбуза, туди кладеться кукурудзяна каша, і це все запікається. Їсти можна й сам гарбуз, - додає Роман. – У нас в селі таке часто готують. Я сам полюбляю цю страву».

Крім того, на Кам’янеччині полюбляють подільські лежні, які готують на кукурудзяному або гречаному борошні, додаючи туди бринзу. Лежні трохи схожі на млинчики, в середині яких овочева або грибна начинка.

Лежні, приготовані на кукурудзяному борошні.

Подільські короваї поїдуть до вояків в зону АТО.

А ось запеченим поросям із Волочиського району можна було лише помилуватися, ним подолян не пригощали.

Людей розважали музичні народні колективи.

У наметовому містечку створили атмосферу українського села.

Презентували традиції з різних районів Хмельниччини.

Крім смаколиків, людей розважали українською музикою.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую