ye-logo.v1.2

Традиції та мода: які вишиванки носять хмельничани

Суспільство 11463
До Дня Прапора чимало хмельничан одяглися у традиційні вишиванки
До Дня Прапора чимало хмельничан одяглися у традиційні вишиванки. Фото: автора

До Дня Прапора багато жителів міста одяглися у традиційні вишиванки, поєднуючи їх із сучасними модними тенденціями.

Разом з усією країною Хмельницький сьогодні, 23 серпня, напередодні головного державного свята відзначає День Державного Прапора. З цієї нагоди сотні хмельничан вбралися у національне вбрання. Від різноманітності вишивки, варіацій дизайну вишитого вбрання розбігалися очі.

Традиційні українські вишиванки жителі міста купують у магазинах, отримують у подарунок або ж вишивають самостійно. Більшість з них у традиційний одяг вбираються на свята. Проте останнім часом все більше хмельничан надають перевагу вишитому одягові й у повсякденному житті. Які ж саме вишиванки носять містяни, які орнаменти та моделі сорочок їм до вподоби цікавилася журналістка Газети Є.

Тетяна Ольшанська та її трирічний син Святослав на День Прапора одягнені в українські народні костюми. За словами Тетяни, вишиванку вона придбала більше 15-ти років тому, але подобається вона їй й сьогодні.

«Щойно на ярмарку купила вишиту жилетку за 230 гривень. Дуже гарна ціна, я задоволена придбаною покупкою. Свою вишиванку я купувала дуже давно. Вдягаю її на свята, у неділю до церкви. Вона мені подобається, оскільки ця сорочка не така як всі, - говорить жінка. – Вишитий костюм для Святослава також купила, оскільки часу самостійно вишити, на жаль, не маю».

Тетяна Ольшанська на ярмарку придбала патріотичну жилетку

Цього дня на майдані Незалежності у вишиванках гуляло багато молоді. Багато з них традиційні костюми поєднали із модними тенденціями. Одинадцятикласниця Христина Малик одягнула блузку з вишитими маками під шкіряну спідницю та кеди. «Мені так подобається і дуже зручно. Я вишиванку ношу не часто. Але якщо одягаю, то намагаюся її нестандартно поєднати з іншими елементами гардеробу», - каже дівчина.

Школярка Христина традиційне вбрання поєднала із сучасною модою

Хмельничани обирають собі вишиванки, характерні для різних регіонів України. До прикладу, Вікторія Папонова носить сорочку із полтавською вишивкою.

«Купила її колись у Хмельницькому. Часто вдягаю її, адже працюю в музеї історії міста, - розповідає хмельничанка. - Це полтавська вишивка, оскільки світлі нитки виткані на світлому полоті. У нас на Поділлі вишивають зовсім по-іншому». 

Для полтавської вишиванки характерна вишивка світлими нитками по світлому полотні

Наймолодші хмельницькі патріоти також на державне свято завітали у вишитому вбранні. Чотирирічна Софія прийшла на майдан з батьком. Вишиту сукню, в яку вбрана дівчинка, купила їй мама.

Софійка прийшла у сукній, придбаній її мамою

А ось півторарічному Олександрові мама сорочку вишила власноруч.

Маленький Сашко вийшов гуляти у вишиванці разом зі своєю бабусею

Самостійно вишила собі патріотичний костюм також Тетяна Крупа. Жінка зізнається, що на роботу над вбранням витратила близько півтора року.

«Одяг, в якому одягнута, сама вишила. Хоча це зайняло багато часу, проте результат того вартий. Тепер костюм одягаю і на родинні, і на державні свята, - розповідає пані Тетяна. – Зараз вишиваю також сорочку своєму чоловікові».

Тетяна Крупа (друга зліва) костюм вишила самостійно

«Свою вишиванку я придбала у Хмельницькому, у магазині на вулиці Пересипкіна Маршала. Мені сподобалася модель сорочки, дуже цікава», - розповідає Тетяна Колесніченко.

Таку вишиванку можна купити у Хмельницькому

Були на святі й однакові вишиванки. Учасниці ансамблю народної пісні «В усіх на устах» із Шепетівщини до Хмельницького завітали також у народному вбранні. «Ці вишиванки ми замовляли у вищому професійному училищі. Нам шили їх на замовлення. Загалом таких костюмів у нас є близько десяти», - каже Юлія Рабчевська.

Найсміливіші хмельничани свій національний одяг доповнили й патріотичними зачісками. Подружжя Людмила та Едуард Будкевичі прийшли на майдан у вишитому вбранні. За словами пана Олександра, свою вишиту сорочку із українськими тризубами він виготовив власноруч.

«Я самостійно вишив сорочку. Орнамент на вишивці є оберегом. У візерункові є вишиті хрестики, а кольори на орнаменті червоні і чорні, характерні для Поділля», - ділиться чоловік.

Хмельничанин Едуард також сорочку вишив сам

Останнім часом популярною стає вишивка бісером. Мати з дочкою Людмила та Олександра Мазуркевичі вишиті блузки отримали в подарунок від бабусі.

«Бабуся подарувала вишиванку із бісеру Олександрі на день народження, а мені на День святого Миколая. Місяців два-три вона працювала над вишиванками, - говорить хмельничанка. – Тепер кожне свято ми у вишиванці».

Хмельничанки Олександра та Людмила на свято прийшли у вишиванках з бісеру

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую