ye-logo.v1.2

Одна із перших в Україні лікувальних пасік – на Хмельниччині

Здоров'я 14598
Бджільництвом Микола Іщук займається 15 років, цілительством – 5.
Бджільництвом Микола Іщук займається 15 років, цілительством – 5.. Фото: автора

На пасіці Миколи Іщука з Гриценків Красилівського району можна вилікувати і тіло, і душу

Сьогодні лікувальні вулики облаштував не один пасічник. Але піонером цієї справи на Хмельниччині був саме Микола Тимофійович. І сьогодні до нього приїжджають лікуватися з Хмельницької та сусідніх областей. Координати цілителя передають естафетою, бо не одне життя врятували його бджоли, не одну людину повернули до повноцінного життя.
В’їхавши у село, телефонуємо Миколі Тимофійовичу, розпитуємо дорогу. Нарешті під’їжджаємо до обійстя пасічника. Микола Тимофійович, у вишиванці і солом’яному капелюсі (саме таким у моїй уяві і має бути справжній пасічник) зустрічає нас на вулиці. Біля його двору – автобусна зупинка з навісом від дощу й лавочкою. Пасічник каже, що облаштував це місце власноруч – бо ж до нього приїздять лікуватися, чекають автобуса, котрий курсує біля самого його двору, от і подбав, щоб людям було зручно. Трохи остерігаючись негостинності бджіл, обережно проходимо вслід за господарем на пасіку. Микола Тимофійович каже, щоб не боялися і поводилися спокійно, тоді бджоли не зачеплять. «А як вкусять – не біда, їхні укуси лікувальні», – жартує.

Першим пацієнтом був сам цілитель

Спершу захоплення бджолами не мало на меті створення якогось народного лікувального центру. «Я мав проблеми зі шлунком, щозими мусив лікуватися стаціонарно у лікарнях обласного та районного центрів, – згадує Микола Іщук. – У нашій районній лікарні одна лікарка порадила щоранку, за півгодини до сніданку, з’їдати ложку меду і запивати кухликом кип’яченої холодної води. Я прислухався і, на моє здивування, тієї зими до лікарні не потрапив. Наступного літа батько цієї лікарки подарував мені одну скриньку з бджолами, і з неї я почав їх розводити. Відтоді про лікарню забув, як і про біль у шлунку». Другим пацієнтом Миколи Тимофійовича був його товариш, у якого після травми на ступні виріс хрящ, через що нога не згиналася. «Я почав його натирати, робити компреси, ставити бджіл, і через десять днів хрящ розсмоктався, він приїхав до мене на двох милицях, а поїхав на своїх ногах, – розповідає цілитель. – Він розповів своїм знайомим і друзям, до мене приїхали журналісти зі столиці».

Сьогодні Микола Тимофійович пропонує лікування медом та іншими продуктами бджільництва (забрусом, прополісом, підмором, квітковим пилком тощо), оздоровлення у лікувальних вуликах, бджоловжалення. Його стаж пасічника сягає п’ятнадцяти років, цілителя – п’яти. Буває, що протягом літа до цілителя приїжджають понад двісті чоловік.

Сон на вуликах

Лікувальні вулики Микола Іщук змайстрував першим на Хмельниччині. Інформацію про них знайшов у спеціальній літературі, яку читає постійно. Його вулики двоповерхові: на першому поверсі живуть і господарюють бджоли, другий призначений для людей. Відділяє поверхи дерев’яна «підлога» з сітчастими отворами. «Такі вулики в Україні започаткувала родина Савіних з Сумщини, – розповідає пасічник. – Коли вони купили дачу, на ній стояли старі скриньки, у яких і почали розводити бджіл. На грядки йшли повз вулики. І помітили цікаву закономірність: повертаються з городу, спина болить. Тільки-но постоїш трішки, притулившись спиною до вулика, як біль минає. Таким чином дійшли до спорудження лікувальних вуликів. Я вивчив їхній досвід і спорудив перший в нашій області вулик-будиночок.
Яку користь від перебування у вулику отримує людина? Це комплексна дія. По-перше – ароматерапія, яка позитивно впливає на імунну, серцево-судинну, легеневу системи. Декілька годин сну – і втоми як не було. По-друге – мікровібрація бджіл, яка налаштовує організм людини на позитивний лад. По-третє – біологічно чисте сухе тепло, завдяки чому досягається хороший ефект у лікуванні хвороб опорно-рухового апарату, хребта (остеохондроз, радикуліт, грижі хребта) тощо. І найголовніший вплив – біополе бджіл, у яке занурюється людина. Завдяки цьому зникають втома, головні болі, нормалізується тиск, покращується імунітет, відновлюється сон і навіть чоловіча потенція, тобто, людина оздоровлюється, її організм відшукує сили для відновлення». Прикладів оздоровлення цілитель може наводити безкінечно.

«Була жінка, яка на ногах мала великі подагричні гулі, – згадує свою пацієнтку. – То вони просто на очах зменшилися. Якось досить молодий чоловік, йому не більше 30, брав у мене медовий бальзам. Потім знову телефонує, замовляє. Він розповів, що вів не дуже правильний спосіб життя, часто випивав. І дійшов до того, що втратив чоловічу силу. А мій бальзам йому допоміг».

Бджоли забирають негатив людини і навіть можуть загинути

Лікування бджолами і продуктами бджільництва корисне усім, навіть здоровим людям для профілактики різних захворювань та зміцнення імунітету. Але часто до народного цілителя звертаються ті, кому офіційна медицина допомогти не може або пропонує агресивні методи хіміолікування. Так часто звертаються хворі на розсіяний склероз. Причому, каже Микола Тимофійович, на ранніх стадіях захворювання можна вилікувати. На пізніших – загальмувати розвиток і значно покращити стан пацієнта.

«З Шепетівщини у мене лікувався хлопчик з важким імунним захворюванням, при якому його імунна система проявляла агресію до власного організму, «вбивала» шкіру, – згадує ще одного свого пацієнта народний цілитель. – У дитини по усьому тілу були темні плями, рубці, які заважали рухатися. Після тижня лікування у мене плями і рубці почали зникати, хлопчик міг сам вибігти на сьомий поверх. Потім він поїхав на обстеження до столиці, і мама дитини мені телефоном розповідала, що результати аналізів значно покращилися. І лікарі рекомендували йому продовжити лікування бджолами. Мене дуже тішать такі дзвінки».

Приїжджають на лікувальну пасіку навіть онкохворі. «Я не беруся лікувати важкі захворювання, – каже цілитель. –
Все-таки я не лікар і не маю права такого робити. Але у лікувальному сні на вуликах нікому не відмовляю, деколи для людини це – остання надія. Якось жінка з онкологією їздила до мене десять днів. Через п’ять днів загинула одна бджолосім’я, ще через п’ять – ще одна, а після того, як вона поїхала – ще. Очевидно, бджоли забрали на себе негативне поле онкології. А тій жінці стало легше, і це головне. Була ще одна онкохвора з Хмельницького, теж відзначила покращення стану. Але все-таки з онкологією звертайтеся до лікарів, бджоли можуть бути допоміжним методом».
«Я хотів би співпрацювати з офіційною медициною»

Хоч багато лікарів не відкидають лікувальної дії меду, продуктів бджільництва та бджоловжалень, однак медична наука не дуже балує пасічників. «Я дуже б хотів, аби питаннями лікування бджолами зацікавилася наука, лікарі, –
розповідає про свою мрію Микола Іщук. – Я хотів би співпрацювати з ними, аби ще більше вивчити цілющу дію бджіл на організм людини, адже я багато чого не знаю. Але готовий до співпраці».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую