ye-logo.v1.2

Віртуальний флешмоб: складаємо жовто-блакитну Хмельниччину. Долучайся!

Культура 3169
Коли споглядаєш, як небо цілує хвилі Дністра, ці слова проникають у саме серце.
Коли споглядаєш, як небо цілує хвилі Дністра, ці слова проникають у саме серце.. Фото: Містки у Старій Синяві фарбували активісти та молодь

В усіх куточках України, як і Хмельниччини, можна відшукати куточки, які небайдужі мешканці перетворили на оази з національною символікою.

Спалах такого художнього патріотизму відбувся після Революції Гідності та з початком російської агресії. Ми, українці, почали більше цінити все своє, національне, рідне. Розфарбовування нашого життя у блакитно-жовті кольори почалося, мабуть, з містків та назв населених пунктів.

На самісінькій вершині на оглядовому майданчику Білої гори, що над Бакотським скельним монастирем на Кам’янеччині, нещодавно з’явилася мідна табличка «Патріотизм – це переконання, що твоя країна краща від інших тому, що саме ти в ній народився». Слова ці належать Бернарду Шоу. А ось коли саме та хто встановив цей напис – невідомо. Проте, це і неважливо! Оскільки там, з висоти пташиного польоту, коли споглядаєш, як небо цілує хвилі Дністра, ці слова проникають у саме серце. Мимоволі починаєш пишатися своїм походженням та щиро цьому радієш.

«Патріотичне» місце є  Городку – зупинка громадського транспорту поблизу міського пляжу. Її ще минулого року вирішили оновити активісти місцевої молодіжної організації «Молодь в дії». До справи підійшли серйозно: всередині пофарбували у блакитно-жовтий колір, попереду – національні візерунки, а збоку – великий портрет Тараса Шевченка.

Зупинка – одне з перших патріотичних місць в Городку.

Місто «Квітка на камені» може похвалитися унікальним «патріотичним» тротуаром у вигляді вишиванки. З’явився він у Кам’янці-Подільському досить недавно біля скверу Афганців. Ця пішохідна доріжка в українському стилі є уособленням відданості українських військовослужбовців, зокрема й кам’янчан-учасників АТО.

 До речі, це не єдиний патріотичний об’єкт в туристичному серці Хмельниччини. Після «вишитого» тротуару, кам’янчан потішили й перехрестям із українською символікою та розмальованими українським орнаментом фасадами будинків та каналізаційними люками.

Вишитий тротуар та перехрестя прикрашають Кам’янець-Подльський.

 

Ми розповіли лише про деякі «патріотичні» місця нашої Хмельниччини. Якщо у вашому місті чи селі є щось подібне, сфотографуйте це місце, коротко опишіть: Що? Де? та Хто зробив? Надішліть фото та опис на адресу [email protected], або повідомте у групи Газети "Є" у Фейсбук та Вконтакті. Розкажіть про вашу патріотичну Малу Батьківщину. 
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую