ye-logo.v1.2

Поради туристу. Рюкзаки: види і призначення

Туризм 6140
У гори краще не відправлятися без зручного туристичного рюкзака, який розвантажить спину і ноги під час носіння великих вантажів
У гори краще не відправлятися без зручного туристичного рюкзака, який розвантажить спину і ноги під час носіння великих вантажів. Фото: автора

При виборі туристичного спорядження відштовхуйтеся від його призначення

Як на мене, наплічник — один з найважливіших атрибутів мандрівника. Захоплюєтеся ви веломандрівками чи пішими походами, є автостопером чи бекпекером (мандрівник, який не користується послугами туроператорів, а самостійно організовує бюджетні поїздки, користується різними видами транспорту, в тому числі і автостопом — прим. авт.), надійний і зручний рюкзак вам просто необхідний. Звісно, можна взяти спортивну сумку чи валізу на колесах, але для самостійного подорожуючого, який має бути мобільним, це не найкращий варіант. А про піші походи горами, коли за плечима доводиться нести 15-25 кг, взагалі нема чого говорити. У такому випадку, коли мова йде не лише про зручність, а й про здоров'я, без туристичного рюкзака не обійтися.

Щоб обрати собі хороший функціональний рюкзак, спершу слід розібратися, які взагалі бувають туристичні рюкзаки. Звісно, найлогічніше їх класифікувати залежно від призначення.

Так, можна виділити рюкзаки для походів вихідного дня. Вони мають досить просту конструкцію та невеликий об'єм (20-40 літрів). Їх використовують для пікніків, кількаденних виїздів на природу, а також для автостопних чи бекпекерських поїздок. Для останніх, коли речей більше, ніж на звичайний пікнік, слід брати рюкзак із анатомічною твердою спинкою, поясним і нагрудним фіксатором, додатковими кишенями і зовнішніми кріпленнями для речей.

Віднести в цю ж групу або виділити окремо можна міські рюкзаки, призначені для повсякденного використання (для роботи, навчання, прогулянок, спортивних занять).

Велорюкзаки бувають заплічними і на багажник. Перші підходять для нетривалих веломандрівок, вони повинні мати обтічну форму, анатомічну спинку з гарною вентиляцією, зручні плечові лямки з нагрудним фіксатором, фіксатор на поясі, кишені для швидкого доступу до речей і кріплення для шолома. Рюкзаки на багажник мають особливу, трьохоб'ємну або багатосекційну, форму, зручну для кріплення на багажник. Вони складаються з окремих секцій, які зшиті або кріпляться певним чином між собою, і мають зручний доступ у кожну з них.

Велорюкзак на багажник має особливу П-подібну форму. Фото turlan.by

Штурмові рюкзаки потрібні альпіністам і гірським туристам для короткострокових сходжень в екстремальних умовах. Вони характеризуються обтічною формою та високою надійністю, і, як правило, мають невеликий обсяг.
Рюкзаки для скелелазів — маленькі, зручні та легкі (вони не повинні заважати при лазінні), мають спеціальні петлі та різні кріплення, щоб можна було зачепити за них карабіни та інше скелелазне спорядження.

Альпіністський або штурмовий рюкзак відзначається особливою надійністю. Фото 4sport.ua

Лижні рюкзаки використовуються для екстремальних лижних дисциплін (зокрема, для фрірайду). Їх особливість — наявність спеціальних кишень і кріпильних елементів для лиж та сноубордів.

Лижні рюкзаки мають обтічну форму і кріплення для лиж. Фото qbag.com.ua.

Рюкзаки для походів чи трекінгу — одна з найбільших груп туристичного спорядження. Їх використовують для активного відпочинку, зокрема, для піших походів. Вони мають анатомічну спинку з жорстким каркасом і вентиляцією, зручні лямки і фіксатори, великий обсяг, зовнішні кишені і кріплення для спорядження.

Похідний рюкзак характеризується великим об'ємом, надійними лямками і фіксаторами.

Якщо ви хочете більш-менш універсальний і практичний, зручний і надійний рюкзак, зверніть увагу саме на цю групу.
У наступному матеріалі поговоримо, на що звертати увагу при купівлі якісного туристичного рюкзака.
Читайте також, які речі слід взяти у похід, які будуть зайвими.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую