ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Мусака з баклажанами по-грецьки

21 Вересня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 3524

Фото: автора

Ця традиційна грецька запіканка не залишить байдужим нікого. Роблю в сезон баклажанів багато разів і завжди з'їдається вмить!

Цим рецептиком зі мною поділилася подруга, яка 10 років прожила в Греції на острові Корфу. За її словами грецька мусака складається з запечених шарів: баклажанів із оливковою олією, середнього шару з баранини, помідорів і перцю, верхнього — соусу бешамель із сиром. Іноді в мусаку додають кабачки, картоплю або гриби. До речі, фарш із баранини я сміливо замінила телятиною.
Цікаво, що в арабських країнах мусака більше нагадує холодний салат із помідорів і баклажанів, схожий на італійську капонату. У сербській, боснійській і румунській кухнях ця страва може готуватися з помідорами замість баклажанів, у молдавській — мусака м'ясна з овочами. А ось у Болгарії — це запечена суміш фаршу і картоплі з заливкою.

Інгредієнти:
4-5 маленьких баклажанів, борошно для панірування, 500-600 г м'ясного фаршу (у мене телятина), 2 болгарські перчини, 2 великі помідори, 2 середні цибулини, 3 зубки часнику, склянка білого сухого вина (можна замінити легким курячим бульйоном), мускатний горіх, мелений коріандр, мелений перець і сіль — за смаком, свіжа зелень (у мене базилік, петрушка, м'ята), оливкова олія — для смаження.
Для соусу Бешамель: 50 г вершкового масла, 2 ст. л. борошна, 1,5 склянки молока, 2 яйця, сіль, дрібка цукру, мускатний горіх.
Для рум’яної скоринки: 100-150 г тертого на дрібній тертці твердого сиру (в ідеалі використовується Пармезан, проте у мене його не виявилося — і я взяла звичайний «Едам»).

Приготування:
Баклажани помити і нарізати кружальцями (можна почистити їх від шкірочки, проте я цього не робила). Покласти їх у миску й посипати сіллю. Залишити на 10 хвилин, після цього сполоснути холодною водою, відтиснути, запанірувати в борошні й обсмажити на оливковій олії з обох боків. Обсмажені баклажани покласти на серветку або паперовий рушник, щоб видалити зайвий жир.
Цибулю нарізати дрібними кубиками й спасерувати на олії до прозорості.


До цибулі додати м'ясний фарш і обсмажувати протягом 8-10 хвилин, періодично помішуючи й розбиваючи грудочки.


Поки обсмажується фарш з цибулею, помідори надрізати «хрест на хрест», залити окропом на 3-4 хвилини, почистити від шкірки й нарізати кубиками. Також подрібнити болгарський перець та часник. Дрібно нарізати зелень.
Додати ці складові у фарш, приправити мускатним горіхом і меленим коріандром, поперчити й посолити за смаком. Влити сухе біле вино й тушкувати ще 10-12 хвилин.


Приготувати соус бешамель: обсмажити борошно разом із вершковим маслом. Влити молоко і на повільному вогні помішувати вінчиком до загустіння (у вас не повинно бути жодної грудочки). Посолити, присмачити цукром та мускатним горіхом та зняти з вогню.

Перелити Бешамель в іншу ємність та додати яйця. Ретельно збити.


Складання мусаки: обсмажені баклажани викласти у форму для запікання трохи один на одного (форму змащувати не потрібно!).


На баклажановий шар викласти половину м'ясної начинки.

Потім знову шар баклажанів, які залишилися. Зверху розподілити залишки фаршу.
Рівномірно розподілити соус по поверхні мусаки.

Щедро присипати все тертим сиром.


Поставити в заздалегідь розігріту до 180ºС духовку й випікати до утворення красивої скоринки (у мене пішло близько 45 хвилин).

Окремим рядком: щоб мусаку легше було розрізати, потрібно дати їй трішки часу, щоб охолонути.

 

м`ясо та субпродукти, овочеві страви, мусака, баклажани, телятина, фарш, грецька кухня

Коментарі:

  Так  Ні, дякую