ye-logo.v1.2

«Не потоком шумних і галасливих фраз, а невтомною працею любіть Україну»

Культура 3395
Справжнім храмом постала філармонія під час благодійного концерту 21 вересня, в якому була виконана ораторія "Іду, Накликую, Взиваю..." на тексти проповідей митрополита Шептицького
Справжнім храмом постала філармонія під час благодійного концерту 21 вересня, в якому була виконана ораторія "Іду, Накликую, Взиваю..." на тексти проповідей митрополита Шептицького. Фото: з архіву філармонії

Урочиста академія з нагоди 150-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького

150 років від дня народження митрополита Української Греко-Католицької церкви Андрея Шептицького цього року вшановують на державному рівні. Серед визначних заходів – відкриття пам’ятника Шептицькому у Львові, меморіальної дошки – у Чернівцях, тематичної виставки – у Києві; тисячна молитовна хода вулицями Тернополя, видання поштових марок та декількох дитячих книжок про митрополита, численні вечори пам’яті, молебні, наукові конференції та музичні концерти у багатьох містах та селах України.
За ініціативи директора Хмельницької обласної філармонії Олександра Драгана в нашому місті теж відбувся духовно-мистецький захід, що нагадав хмельничанам про видатну постать, одну з найбільш яскравих в українській історії особистостей минулого століття, визначного релігійного, культурно-освітнього, політичного діяча та мецената, митрополита Андрея Шептицького.
Справжнім храмом постала філармонія під час благодійного концерту 21 вересня, в якому була виконана ораторія "Іду, Накликую, Взиваю..." на тексти проповідей митрополита Шептицького, що написана сучасним львівським композитором Віктором Камінським. В цей урочистий вечір на сцені поєдналися камерний оркестр Хмельницької обласної філармонії (диригент – Тарас Мартиник), Академічний муніципальний камерний хор (художній керівник і головний диригент – заслужений діяч мистецтв України Ігор Цмур), Зразковий дитячий хор «Подільські солов'ї» Хмельницької дитячої музичної школи №1 (художній керівник та диригент – Наталія Бухта); солісти: лауреат міжнародних конкурсів Олена Леонова та Степан Дробіт; читець – заслужений артист України Степан Бортнійчук.
Щиросердне привітання виголосив декан Хмельницького деканату, митрофорний протоієрей отець Іван Данкевич, настоятель Хмельницького храму Різдва Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви, директор Хмельницького обласного благодійного фонду «Карітас». З його слів, пам'ять про Шептицького спонукає нас бути кращими, йти усвідомленим християнським шляхом до втілення основної національної ідеї, яку митрополит вбачав у простій істині: «Будуймо свою хату разом».
Кожне слово духовного пастиря наразі живе і актуальне. А у музичному оформленні має вплив ще більш вражаючий. Композитору, а слідом за ним і виконавцям, вдалося передати сам дух Шептицького – безкінечно смиренний перед Богом і водночас не скорений обставинам, палкий і дієвий у любові до ближнього. Монументальний 6-частинний твір (45 хвилин звучання) свого часу був записаний на СD, а 2000 року приніс композитору премію імені М. Лисенка.
В ораторії вільно поєдналися фрагменти проповіді (а це 2, 4 та 5 частини твору на тексти Пастирських листів Шептицького "Про покаяння", "До української інтелігенції", "Перше слово пастиря"), поетичного роздуму-молитви (1-а частина), інструментального відступу, в якому через звучання скрипки соло і дзвонів поданий суб’єктивний образ духовного Мойсея українського народу, ніби молитовне осяяння у тиші його близького спілкування із Всевишнім.
Як спів янголів з небес пролунала молитва дитячих голосів на фоні приглушеного звучання чоловічого хору у 4-ій частині твору. Такий прийом тембрового протиставлення справив враження акустики величних споруд готичних костелів. А урочиста ода віри і сподівань на майбутнє у фіналі-благословенні нагадала про давній український церковний розспів та канти.
Надзвичайно цілісний художній образ твору, створений на сцені дав можливість відчути силу і духовне натхнення пророчих слів та настанов отця Церкви:
«Християнською суспільністю є український нарід. Зложений із самих християн, уважає віру за своє спільне і найвище добро, за свій спільний найвищий закон... Одначе, як одиниця, так і кожна суспільність спосібна до поступу і мусить іти до нього, якщо хоче розвинути всі свої сили і дійти до повного ладу і гармонії...
Іще чекає нас довголітня і тяжка праця, до якої мусимо приложити всіх сил… Запорукою успішної праці є для нас молодечий і сильний патріотизм... Зачинаємо нову епоху в своєму житті і в житті цілого народу. Я свідомий саме того, що подаю Вам науку (Христову), від якої залежить і на якій спирається майбутність цілого народу», - Андрей Шептицький.


Анна Косс 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую