ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. Берегове – майже Угорщина

Туризм 7022
У центрі Берегового
У центрі Берегового. Фото: автора

У закарпатському містечку не всі мешканці знають українську мову.

Уявіть звичайну ситуацію, яка може статися з будь-яким мандрівником у незнайомому місті: вам потрібно дізнатися дорогу до якоїсь пам’ятки. Однак від ваших запитань перехожі шарахаються, здивовано знизують плечима або у паніці тікають. Так зі мною сталося у місті Берегове, що на Закарпатті. Звісно, я знала, що містечко розташовується неподалік від кордону з Угорщиною, але навіть уявити не могла, що не всі його мешканці знають українську мову! Як виявилося, це не рідкість. Переважно тут можна почути угорську або ламану російську. А чого варті вивіски «пошта працює за київським часом» (виникає логічне запитання «а за яким ще часом може працювати пошта в українському містечку?»), «школа з угорською мовою викладання» та інші! До речі, практично усі таблички на державних установах продубльовані двома мовами, а на міській раді окрім прапора України та міста Берегового висить угорський стяг.


Міська рада.

Берегове (або угорською Берегсас) та район на початку 90-х років отримали статус автономного угорського округу, а звідси і можливість створювати угорські установи і організації, здійснювати навчання в школі угорською чи друкувати газети на цій мові.


Більшість назв організацій, установ, вулиць написані українською та угорською мовами.

Таке тяжіння до сусідньої європейської держави, до кордону з якою від центра міста всього-на-всього п’ять кілометрів, не дивне. Місто було засноване угорцями (молодшим сином угорського короля принцом Лампертом), довгий час воно перебувало під їхньою владою. З давніх часів тут збереглися вузенькі вулички, вимощені бруківкою, старовинні будинки та церкви, а ще – неповторна атмосфера середньовічного міста, щоправда, трохи зіпсована радянською архітектурою.


Дорожний вказівник у центрі міста.

В будь-якому разі, Берегове – цікаве містечко, у яке романтичний мандрівник може навіть і закохатися. І хоча воно розташоване в Україні, все ж таки можна уявити, що ти за кордоном. А якщо пригадати, що тут є ще й термальні джерела, фірмові магазини місцевих винзаводів, дуже близько розташовані інші цікаві місця (наприклад Мукачеве чи замок Шенбурнів), то розумієш, що сюди неодмінно треба з’їздити!


У центрі міста.

Головні пам’ятки
Одна з найкрасивіших і найвеличніших споруд Берегового – костел Воздвиження Святого Хреста. Збудований понад 900 років тому, він є однією з найдавніших кам’яних будівель усього Закарпаття. Щоправда, протягом своєї історії костел кілька разів зазнавав часткового руйнування, а сучасного вигляду набув після реставрації XIX–XX століття, а назву на честь Воздвиження Чесного Хреста отримав у 1846 році.


Головний собор міста та одна з найдавніших кам’яних споруд Закарпаття.

З храмом пов’язана легенда заснування міста. Так, місцевий пастух на ім’я Сас знайшов у цих місцях величезний скарб. На знак подяки Богові за такий подарунок він вирішив збудувати на цьому місті храм та місто.
На площі перед храмом стоїть пам’ятник угорському королю Іштвану Святому, який зміцнив королівство та запровадив у ньому християнство.


Погруддя Іштвана Святого.

Поряд з костелом тече річка Верке, через яку в цьому місці перекинули міст. У центрі Берегового (а воно невелике, його можна обійти пішки за кілька годин) ще багато цікавих споруд, одна з найвеличніших – колишній імперський суд. У радянські часи тут були спершу казарми, а потім – завод точної механіки. З проголошенням Незалежності України завод збанкрутів, а розкішна барокова будівля, і так спаплюжена верстатами і обладнанням, почала руйнуватися без догляду та опалення. У 2000-х будівля перейшла у власність Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ. З тих пір тут постійно відбувається пошук інвесторів, реставрація та ремонт приміщення.


Палац імперського суду.

 

Попаритися в термальних водах
Берегове також відоме термальними (гарячими) басейнами, в яких вода лікує, як переконані адепти такої терапії, понад 80 хвороб. Спробувати водні процедури можна на території турбази «Закарпаття» (басейн просто неба) і в оздоровчому комплексі «Жайворонок» (критий басейн), а також у селі Косонь, у знаменитому курорті «Косино».
Термальні води цікаві й тим, що теплі незалежно від навколишньої температури, а отже купатися у басейні можна у будь-яку пору, пізньої осені та навіть взимку.


Берегове має свою неповторну атмосферу.

Як дістатися
Як дістатися до Берегового із Хмельницького на власному авто, дивіться на карті:


 

Ще один зручний варіант добирання – потягом до Мукачевого, звідки автобус довезе вас прямо до центру Берегового. Їхати 30 км, платити 15-20 грн, автобуси ходять частіше, ніж кожні півгодини.
До речі, від Берегового зовісім недалеко до мальовничого карпатського містечка Воловець.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую