ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Джем із кизилу

4 Жовтня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 7257

Фото: автор

Густа, ароматна, смачна та дуже корисна заготовка. В такій маленькій баночці стільки мікроелементів, що її сміливо можна порівнювати із таблицею Менделєєва.

Джем виходить таким густим, що більше нагадує мармелад. Крім того, він зберігає красивий бордовий колір. Смак неймовірний – не нудотний, солодкувато-кисленький із неповторною терпкуватою ноткою кизилу. І готується він дуже швидко. Єдине із чим доведеться помучитися – це видалення кісточок.


Інгредієнти:
3 кг кізілу, 2 кг цукру, 200 мл води, ванілін.


Приготування:
Кизил перебрати, добре промити, висипати в каструлю, додати склянку холодної води, дати закипіти й варити до розварювання ягід – хвилин 10.


Потім висипати кизил у сито й порціями перетирати, щоб позбутися кісточок (що я тільки не перепробувала – і ложку, і товкач для картоплі, і дерев’яну лопатку; в результаті я взяла макогон і процес пішов значно швидше).

Потрібно видалити всі кісточки, а отримане пюре разом із рідиною, в якій кизил варився, повернути в каструлю (у мене вийшло 2 кг; зі жмиху та кісточок потім можна зварити компот). Додати цукор та ванілін.


Розмішати цукор із ягідним пюре, дати йому закипіти, і варити на маленькому вогні приблизно 20 хвилин, постійно помішуючи й знімаючи пінку.
Готовий джем гарячим розлити в стерильні сухі банки й закрити металевими кришками. Перевернути догори дном до охолодження.


ОКРЕМИМ РЯДКОМ: готовий гарячий джем рідкуватий, але після охолодження сильно густіє. Його навіть ножем можна різати. Добре підійде для бутербродів і як начинка для пирогів, рогаликів та іншої випічки. Вихід - 5 баночок по 0,5 л.

 

домашні заготовки, джем, кизил

Коментарі:

  Так  Ні, дякую