ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Битва спагеті: тверді проти м’яких

5 Жовтня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 4083

Фото: автора

Ми продовжуємо розкривати секрети вибору улюблених продуктів.

Ідеальна локшина цілісна, гладенька, але не глянцева. Колір — рівномірний по всьому продукту. На полиці краще шукати спагеті кремового або золотавого кольору, проте в їх структурі допускаються темні вкраплення. Це залишки оболонки зерна, наочне підтвердження того, що перед вами продукт із борошна твердих сортів пшениці. Важливе значення при виборі спагеті відіграє і упаковка. Вона може бути картонною або целофановою. А ще краще віддавати перевагу подвійному упакуванню. Картон захистить продукт від сонячних променів, а целофан від вологи.

Всі макаронні вироби поділяються на три групи: А, Б і В. Група А — вироби з борошна твердих сортів пшениці, Б — зі склоподібної м'якої і В — з м'якої пшениці. Якщо ж казати про склад спагеті, то він гранично простий: жодних консервантів і ароматизаторів. До речі, багато господинь помиляються, вважаючи, що красивий жовтуватий колір локшина набуває завдяки яйцям. Проте це не так. У якісному продукті присутні лише борошно й вода, а жовтий колір спагеті надає певний сорт борошна — дурум.

Сам собі експерт
Є хороший спосіб перевірити якість спагеті, але ним ви зможете скористатися лише після покупки. Потрібно розламати локшину й уважно поглянути на злам — він повинен бути рівним і глянсовим. Білий матовий злам вказує на дефекти сировини або обробки тіста. Не виключено, що в продукті присутнє борошно з м'яких сортів пшениці.

Прикмети «неправильної» локшини
*Занадто яскравий колір макаронних виробів може свідчити про додавання штучних барвників, тому уважно читайте склад. Також варто відзначити, що не варто боятися такого барвника, як каротин, — він натуральний і нешкідливий.
*Якщо в спагеті видно білі точки, це свідчить про погано вимішане тісто, а отже — про порушення технології приготування.
*Спагеті, які сильно кришаться, бруднуватого сірого або яскраво-жовтого кольору брати не рекомендується — вони висушені без дотримання всіх технологій, а значить, і при варінні відразу будуть перетворюватися на кашу.
*Якщо ви зварили локшину й виявили, що вона гірчить, це розкаже про те, що борошно, з якого вони зроблені, зберігалося неправильно або занадто довго.

Тест «сліпе куштування
Ми обрали для дегустації сім найвідоміших у нашій мережі торгових марок. При цьому задля експерименту намагалися, щоб спагеті були різних груп — А, Б та В. Зробили це задля того, щоб визначити, чи зможуть наші незалежні дегустатори в «сліпу» визначити наявність твердої пшениці у виробах. Цікаво те, що в результаті наша українська торгова марка перемогла всіма улюблені італійські спагеті. 

 

Наші експерти

Альона Брянцева, обласний лікар-дієтолог: «Хліб та інші вироби із борошна грубого помелу, зокрема і макарони, з висівками, з твердих сортів пшениці вживати не просто можна, а й потрібно.

"Переваг у темних сортів макаронів багато" - каже дієтолог.

Адже так і макарони (вони мають темніший колір) багаті на вітаміни групи В, клітковину, мікроелементи та інші корисні речовини. Насамперед, такі вироби корисні для товстого кишківника. Вони виводять з організму неперетравлені залишки їжі, токсини, важкі метали, радіонукліди. Переваг у темних сортів макаронів багато, і періодично вони мають бути в раціоні. А не потрібно забувати про те, що все добре в міру. Зайва вага, висипи на шкірі обличчя (особливо гнійничкового характеру), закрепи, проноси —у всьому цьому, насамперед, винна їжа, багата на крохмаль. І макарони у тому числі, особливо з борошна вищого гатунку. Варто лише змінити характер, режимхарчування, усі ці проблеми зменшаться, якмінімум удвічі. Крім того, люди, які віддають перевагу виробам з борошна вищого гатунку, у багато разів частіше страждають від захворювань, пов’язаних з обміном речовин (ожиріння, діабет, атерослероз тощо), від алергічних захворювань, хвороб кишківника, закрепів».

 

 

 

порадник, крупи та страви з борошна, спагеті, дегустація

Коментарі:

  Так  Ні, дякую