Гаряча тема:
- Війна
Ідеальна локшина цілісна, гладенька, але не глянцева. Колір — рівномірний по всьому продукту. На полиці краще шукати спагеті кремового або золотавого кольору, проте в їх структурі допускаються темні вкраплення. Це залишки оболонки зерна, наочне підтвердження того, що перед вами продукт із борошна твердих сортів пшениці. Важливе значення при виборі спагеті відіграє і упаковка. Вона може бути картонною або целофановою. А ще краще віддавати перевагу подвійному упакуванню. Картон захистить продукт від сонячних променів, а целофан від вологи.
Всі макаронні вироби поділяються на три групи: А, Б і В. Група А — вироби з борошна твердих сортів пшениці, Б — зі склоподібної м'якої і В — з м'якої пшениці. Якщо ж казати про склад спагеті, то він гранично простий: жодних консервантів і ароматизаторів. До речі, багато господинь помиляються, вважаючи, що красивий жовтуватий колір локшина набуває завдяки яйцям. Проте це не так. У якісному продукті присутні лише борошно й вода, а жовтий колір спагеті надає певний сорт борошна — дурум.
Сам собі експерт
Є хороший спосіб перевірити якість спагеті, але ним ви зможете скористатися лише після покупки. Потрібно розламати локшину й уважно поглянути на злам — він повинен бути рівним і глянсовим. Білий матовий злам вказує на дефекти сировини або обробки тіста. Не виключено, що в продукті присутнє борошно з м'яких сортів пшениці.
Прикмети «неправильної» локшини
*Занадто яскравий колір макаронних виробів може свідчити про додавання штучних барвників, тому уважно читайте склад. Також варто відзначити, що не варто боятися такого барвника, як каротин, — він натуральний і нешкідливий.
*Якщо в спагеті видно білі точки, це свідчить про погано вимішане тісто, а отже — про порушення технології приготування.
*Спагеті, які сильно кришаться, бруднуватого сірого або яскраво-жовтого кольору брати не рекомендується — вони висушені без дотримання всіх технологій, а значить, і при варінні відразу будуть перетворюватися на кашу.
*Якщо ви зварили локшину й виявили, що вона гірчить, це розкаже про те, що борошно, з якого вони зроблені, зберігалося неправильно або занадто довго.
Тест «сліпе куштування
Ми обрали для дегустації сім найвідоміших у нашій мережі торгових марок. При цьому задля експерименту намагалися, щоб спагеті були різних груп — А, Б та В. Зробили це задля того, щоб визначити, чи зможуть наші незалежні дегустатори в «сліпу» визначити наявність твердої пшениці у виробах. Цікаво те, що в результаті наша українська торгова марка перемогла всіма улюблені італійські спагеті.
Наші експерти
Альона Брянцева, обласний лікар-дієтолог: «Хліб та інші вироби із борошна грубого помелу, зокрема і макарони, з висівками, з твердих сортів пшениці вживати не просто можна, а й потрібно.
"Переваг у темних сортів макаронів багато" - каже дієтолог.
Адже так і макарони (вони мають темніший колір) багаті на вітаміни групи В, клітковину, мікроелементи та інші корисні речовини. Насамперед, такі вироби корисні для товстого кишківника. Вони виводять з організму неперетравлені залишки їжі, токсини, важкі метали, радіонукліди. Переваг у темних сортів макаронів багато, і періодично вони мають бути в раціоні. А не потрібно забувати про те, що все добре в міру. Зайва вага, висипи на шкірі обличчя (особливо гнійничкового характеру), закрепи, проноси —у всьому цьому, насамперед, винна їжа, багата на крохмаль. І макарони у тому числі, особливо з борошна вищого гатунку. Варто лише змінити характер, режимхарчування, усі ці проблеми зменшаться, якмінімум удвічі. Крім того, люди, які віддають перевагу виробам з борошна вищого гатунку, у багато разів частіше страждають від захворювань, пов’язаних з обміном речовин (ожиріння, діабет, атерослероз тощо), від алергічних захворювань, хвороб кишківника, закрепів».
Тільки зареєстровані користувачі мають змогу залишати коментарі!
Будь ласка, зареєструйтеcя або виконайте вхід під своїм акаунтом!
Переваги зареєстрованих користувачів
Зареєстровані користувачі користуються перевагами: