ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

М’ясні тефтелі з гарбузом

13 Жовтня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 3282

Фото: автора

Вкуснющі тефтелі! Дуже ніжні, я б навіть сказала — елегантні та виняткові. Гарбуз надає неповторного аромату, як самим тефтелям, так і соусу.

Соус просто незрівнянний — солодкуватий та яскравий. До всіх плюсів можна віднести ще і той факт, що тефтелі не калорійні, а отже, рецепт сміливо можна віднести до розряду дієтичних (100 г — 127 ккал).

Інгредієнти:
600 г фаршу (будь-якого, у мене зі свинячої вирізки), 2 великі цибулини, 500 г гарбуза, яйце, 3 ст. л. вівсяних пластівців, 2 ст. л. натертого сиру (будь-який твердий), 0,5 кг помідорів, 100 мл бульйону або води, 50 мл білого сухого вина (за бажанням), петрушка, сіль, перець (у мене суміш 5 перців + лимонний), куркума, паприка, орегано, цукор.

Приготування:
У фарш додати цибулину (я подрібнила її у комбайні), половину натертого на тертці гарбуза, вівсяні пластівці, яйце, натертий на дрібній тертці сир.

Все ретельно вимісити. Додати сіль, перець, куркуму і нарізану петрушку. Ще раз вимісити фарш і прибрати його в холодильник на 15 хвилин.


Для соусу: нарізати дрібно цибулину, додати другу половину тертого гарбуза.

Обсмажувати разом 5-7 хвилин.

Влити вино і через декілька хвилин бульйон (воду). Присмачити цукром, сіллю, паприкою, орегано. Тушкувати ще 5-7 хвилин. З помідор зробити пюре без шкірки (я перетираю томати через сито, розливаю у пластикові пляшечки з-під кефіру й заморожую в морозильній камері; за необхідності дістаю, трішки розморожую й готую згідно з рецептами). Можна взяти банку консервованих томатів у власному соку.
Додати помідори до овочів, перемішати й тушкувати, щоб трішки випарувалася рідина.


З фаршу, мокрими руками, скачати тефтелі.

Злегка обсмажити їх у мінімальній кількості олії (в оригіналі тефтелі слід просто викласти в соус, не обсмажуючи).
Скласти в чавунний казанок.

Залити соусом і тушкувати на маленькому вогні 15-20 хвилин.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: при подачі посипати зеленню, можна притрусити сиром або подати зі сметаною. Але тефтелі смачні й без добавок. Причому, навіть у холодному вигляді. 

м`ясо та субпродукти, гарбуз, тефтелі, фарш

Коментарі:

  Так  Ні, дякую