ye-logo.v1.2

Вибори в об’єднаних громадах: ні сільського голови, ні старости

Вибори 5389
За словами голови Хмельницького обласного осередку Комітету виборців України Юрія Ануфрієва, спрогнозувати, коли в селах обиратимуть старост доволі важко
За словами голови Хмельницького обласного осередку Комітету виборців України Юрія Ануфрієва, спрогнозувати, коли в селах обиратимуть старост доволі важко. Фото: автора

Через зміни до законодавства після виборів 25 жовтня в деяких районах можуть бути певні непорозуміння.

Чергові вибори до місцевих рад для деяких на Хмельниччині стануть першими. Адже обиратимуть об’єднані громади. Перші вибори до таких громад 25 жовтня пройдуть у Волочиському, Дунаєвецькому та Полонському районах. Чим вирізнятимуться вони від чергових місцевих? Про це ми запитали в голови Хмельницького обласного осередку Комітету виборців України Юрія Ануфрієва.

- Чи є якась відмінність виборів об’єднаних громад від чергових місцевих, які пройдуть на більшій частині нашої області?

- Вони відбуватимуться так само, як і раніше. Єдине, що виборці обиратимуть голову об’єднаної громади, депутатів об’єднаної ради, депутатів районної та обласної рад. Та припускаю, що у цих громадах буде дещо напружена ситуація. Справа в тому, що в тих селах, де нині ще є сільські голови, їх вже не буде. Тому після виборів, щоб вирішити якесь питання, в якому необхідно поставити печатку, людям доведеться їхати до голови об’єднаної громади.

- Але ж за новим законодавством у кожному селі має бути староста, який і вирішуватиме подібні питання…

- Все правильно, але вибори старости села призначає рада об’єднаної громади. Усі знають, що мають бути старости, але ніхто не знає які функціональні обов’язки в цієї посадової особи, бо вони ще не прописані в законодавстві. За логікою, закон про обов’язки старости має прийняти Верховна Рада України. І, як тільки парламентарі приймуть такий документ, тоді й призначатимуть вибори старост.

- А хіба не можна призначити подібні вибори якнайшвидше після 25 жовтня?

- Теоретично можна. Але уявіть, рада об’єднаної громади призначила вибори, обрали старосту, а далі що? Чим має займатися староста? Що в його повноваженнях? І я думаю, що саме через це новообрані ради об’єднаних громад не призначатимуть вибори старост, поки на законодавчому рівні не пропишуть права та обов’язки старости села. Тому спрогнозувати, коли в селах обиратимуть старост, доволі важко.

- Якщо раніше міського чи селищного голову обирали на п’ять років, то на який термін обиратимуть голів в об’єднаних громадах? Щось змінилося?

- Візьмемо, до прикладу, Дунаївецький район, в якому є три об’єднані громади: Маківська, селища станції Дунаївці та міста Дунаєвець. То в Макові та станції Дунаївців обиратимуть селищного голову об’єднаної громади, а в Дунаївцях – міського голову. І всі вони обиратимуться на п’ять років. Тобто майже нічого не змінилося. Єдине, що тепер голови цих громад відповідатимуть за значно більшу адміністративну одиницю.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую