ye-logo.v1.2

Передвиборні тренди на Хмельниччині: електоральна благодійність та судові позови

Вибори 2774
"Опора" назвала основні тенденції передвиборної кампанії
"Опора" назвала основні тенденції передвиборної кампанії. Фото: автора

Представники громадянської мережі “Опора” розповіли про особливості передвиборної кампанії в області.

На Хмельниччині передвиборна кампанія позначилась судовими позовами до ТВК, та численними порушеннями правил агітації. Спостерігачі “Опори” найчастіше фіксували такі порушення: розміщення агітації у неналежних місцях, розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без вихідних даних, непрямий підкуп.

“У боротьбі за симпатії виборців кандидати організовували ярмарки товарів за зниженими цінами та різноманітні свята, встановлювали дитячі майданчики, лавки, дарували сертифікати на безкоштовний проїзд у міському транспорті і допомагали мешканцям будматеріалами. Спостерігали активісти і зловживання адмінресурсом, проведення агітації у навчальних закладах”, - зазначив координатор кампанії спостереження Громадянської мережі “Опора” в Хмельницькій області Андрій Попик.

За результатами громадського спостереження “Опори”, найбільшу активність на Хмельниччині проявила партія “За конкретні справи”. Особливо завзятою була й “Аграрна партія України”. Загалом процес реєстрації кандидатів відзначився судовими справами. Це стосується Кам'янця-Подільського, де міська ТВК відмовила у реєстрації кандидатам від чотирьох політичних сил. Більшість кандидатів відстояли право балотуватися у суді.

Відповідно до аналізу “Опори”, значна кількість кандидатів, що балотуються до рад різних рівнів, є представниками органів влади. Зокрема, на вибори до облради йде голова Хмельницької ОДА та 10 голів райдержадміністрацій. Кандидатами у депутати районних рад зареєструвалися 12 очільників РДА. При цьому 90 відсотків голів райдержадміністрацій, які будуть змагатися за мандат депутата облради, та понад 80 відсотків керівників РДА, що балотуються до районних рад, представляють “Блок Петра Порошенка “Солідарність”.

За словами начальника міліції області Миколи Семенишина, передвиборна кампанія на Хмельниччині проходить спокійно. Правоохоронці зафіксували понад 50 фактів дрібних порушень. Порядок на дільницях під час виборів забезпечуватимуть 1726 працівників міліції. Їм допомагатиме 600 рятувальників та 1327 членів громадських формувань.

“Загалом на місцевих виборах 25 жовтня по області відчинять двері 1545 виборчих дільниць. Більше третини із них вже отримала виборчі бюлетені і працівники міліції приступили до їх охорони. Підстав для хвилювань щодо зриву виборчого процесу немає”, - сказав Микола Семенишин.

Як відзначив Андрій Попик, передвиборна кампанія проходить без силових протистоянь, але з масовою електоральною благодійністю. У день виборів, прогнозує “Опора”, буде спокійно. У всій області проблемні місцевості — це Кам'янець-Подільський і Нетішин, де можуть виникнути конфлікти.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую