ye-logo.v1.2

Проект пам'ятника Небесній сотні у Хмельницькому змінили: тепер скульптура стане лаконічнішою

Культура 3250
Автори вирішили спростити скульптуру
Автори вирішили спростити скульптуру. Фото: khmelnytsky.com

Члени журі затвердили запропоновані корективи авторів.

Вчора, 29 жовтня, у міській раді відбулося засідання членів журі щодо визначення проекту пам’ятника Небесній сотні. Повторну нараду довелося зібрати через те, що його автори внесли деякі правки у раніше затверджений проект.

Нагадаємо, конкурс на кращий пам’ятник героям Небесної сотні тривав понад півроку. Обирали серед 10 робіт. За його підсумками у жовтні 2014 року журі шляхом таємного голосування визначилося із кращою роботою. Також враховувались думки хмельничан, їх вони залишали у книзі відгуків. Автори-переможці - два відомих художники та скульптори Роман Албул та нині вже покійний Микола Мазур.

"Запропонований варіант – це 6-ти метрова бронзова скульптура голуба – символу Святого Духа, стоїть на постаменті з червоного граніту. Основа пам’ятника – шматок палаючої бруківки, як уособлення подій Революції гідності та зброя людей, які загинули під час подій на майдані. Біля лап птаха лежить відсічена голова ворона, яка символізує переможене зло, - йдеться у повідомленні прес-служби міської ради. - Також на пам’ятнику будуть портрети полеглих у Революції гідності подолян та текстовий напис про її ключові події".

Остаточний варіант скульптури.

Співавтор проекту Роман Албул, обґрунтовуючи важливість внесених змін, підкреслив, що це – покращення проекту. Пам’ятник став простішим та зрозумілішим, однак не втратив свого символізму та монументальності.

Голова журі Світлана Кабачинська нагадала, що коли затверджувався проект пам’ятника, вони погодились, що авторський колектив продовжуватиме доопрацьовувати його, тому у внесенні змін немає нічого поганого. Під час дебатів суддівська колегія визнала, що скульптура стала лаконічною та простішою. Також члени журі погодилися, що усі зміни мають бути враховані, адже так бачив пам’ятник покійний Народний скульптор України Микола Мазур, тому це стане своєрідною пам’яттю про митця.

Наступним кроком стане виготовлення проектно-кошторисної документації та безпосереднє лиття скульптури.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Останні оголошення
  Так  Ні, дякую