ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Пляцок «Сахара»

31 Жовтня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 9945

Фото: автора

І хоча вся випічка Західної України незрівнянна, цей пляцок із категорії незвичайних. Коржі готуються на… томатній пасті.

Такий дивний інгредієнт для випічки як томатна паста дарує пляцку не лише яскравий помаранчевий колір, але й певну нотку смаку. Поєднання цих коржів із масляно-заварним кремом як на мене дуже вдале. А покриття зверху шоколадними острівцями дійсно нагадує пустелю або засуху. Томатна паста після випікання не відчувається. Торт виходить м'яким і ніжним, а коржі просто тануть у роті.


Інгредієнти:
Для коржів: 600 г борошна, 200 г вершкового масла, 250 г цукру, 10 г амонію (розпушувач не підходить!), 2 яйця, 6 ст. л. томатної пасти 25% (тільки якісної, тут не той варіант, коли можна заощаджувати!), ванільний цукор.
Для крему: 900 мл молока, 6 ст. л. борошна, 2 ст. л. кукурудзяного або картопляного крохмалю, яйце, 2 ст. л. цукру, 200 г цукрової пудри, ванільний цукор, 200 г вершкового масла
Для прошаровування: заморожена вишня без кісточки.
Для оздоблення (тріщинок): 100 г гіркого шоколаду.


Приготування:
Яйця змішати з цукром, перетерти. Додати м'яке масло, ретельно перемішати вінчиком. Додати томатну пасту, перемішати. Борошно змішати з амонієм, просіяти. Додати до яєчно-масляної маси. Замісити м'яке тісто, яке липне до рук. Загорнути його в харчову плівку й поставити в холодильник як мінімум на дві години, краще на ніч (це обов'язково!).


Потім тісто розділити на чотири частини.

Вирізати пергамент під розмір дека (можна випікати на великому квадратному деці від духовки, а потім розрізати кожен корж на дві половинки; таким чином із одного дека у вас вийде два коржі). Кожен шматок тіста розкачати просто на пергаментному папері (можна між двома листами пергаменту).

Корж повинен бути завтовшки 3-4 мм. Папір разом із тістом перенести на деко. Випікати при температурі 190°С приблизно 7-10 хвилин (дуже важливо, щоб коржі не перепеклися, вони мають залишатися м'якими й пишними).


Приготувати крем: 700 г молока налити в каструлю й поставити на середній вогонь. Довести до кипіння. Яйце перетерти з 2 ст. л. цукру додати трохи молока (яке залишилося). Картопляний крохмаль перемішати з борошном і поступово додати до молочно-яєчної маси, перемішати до однорідності, розвести рештою молока, яке залишилося. Перемішати до гладкої однорідної маси. Ввести її в кипляче молоко і, безперервно мішаючи, проварити крем до запустіння (я завжди роблю це на водяній бані). Готовність крему видно за його кольором і щільністю – він стає прозорішим, а консистенція нагадує однорідне пюре. Готовий крем зняти з вогню й ретельно збити вінчиком. Повністю охолодити періодично перемішуючи (важливо, щоб температура масла та завареного крему були однаковими перед початком їх спільного збивання – це попередить розшарування крему). М'яке вершкове масло збити з цукровою пудрою і ванільним цукром. Молочну заварну кашку збити ще раз міксером, щоб маса була однорідною. З'єднати її зі збитим масляним кремом. Збити до пишної повітряної маси.


Збирання пляцка: охолоджені коржі рівненько обрізати.

Перемастити кремом (на один корж йде близько 5 ст. л. крему). Прошарувати вишнями (попередньо розморозити та підцукрити).

Боки й верх пляцка також обмастити кремом, який залишився (я попередньо пофарбувала його куркумою та вишневим соком, щоб він набув помаранчевого кольору). Обрізки коржів подрібнити та обсипати ними боки пляцка.

Шоколад розтопити на водяній бані, намастити силіконовим пензликом на фольгу та поставити в морозильник.

Коли застигне, поламати шматочками та прикрасити ними верх пляцка (імітація засухи). Дати тортику настоятися мінімум 3-4 години.


 

торти, солодка випічка, кухня Західної України

Коментарі:

  Так  Ні, дякую