ye-logo.v1.2

Самостійно навколо світу. Переваги і недоліки подорожей без гідів і операторів

Туризм 14922
У вільних мандрах подорожній сам обирає напрямок руху
У вільних мандрах подорожній сам обирає напрямок руху. Фото: автора

Самостійні мандрівки економлять кошти та відкривають країну по-новому. Але можуть створити і незручності.

Пропоную у рубриці «Туризм» започаткувати ще одну підрубрику - «Самостійно навколо світу». Тут будемо говорити про те, як організовувати самостійні подорожі, опановуватимемо ази автостопу, каучсерфінгу та інших речей, які допоможуть спланувати мандрівку, знайти дешеві чи безкоштовні житло й транспорт, порозумітися з іноземцями, знайти роботу чи цікаве дозвілля в чужій країні. Також хмельничани ділитимуться своїм досвідом та захопливими пригодами в інших країнах.
Хоча на організацію самостійної подорожі знадобиться трохи більше часу і зусиль, ніж на замовлення туристичної путівки, вона має безперечні переваги. По-перше, така мандрівка може бути досить бюджетною, що дуже актуально в наші дні. Наприклад, хмельничани Анна Думанська та Богдан Місюренко понад рік подорожували Азією, за цей час вони побували у 14 країнах, у деяких встигли пожити чи попрацювати. З дому вони взяли півтори тисячі доларів на двох, чого їм мало вистачити лише на візи. Втім, користуючись автостопом, каучсерфінгом, гостинністю місцевих мешканців, своїми знаннями, втілюючи у життя сміливі ідеї, вони провели незабутній час. Тепер Анна і Богдан — досвідчені мандрівники, які відкривають для себе все нові і нові країни. Зараз вони досліджують Китай.
По-друге, подорожуючи самостійно, ви бачите значно більше, ніж бігаючи з гідом і натовпом туристів від автобуса до собору, від собору до музею... Таким чином можна побачити країну чи місто із середини, відчути атмосферу, зрозуміти мешканців. Словом, ви побачите реальну ситуацію, а не прилизану картинку, іноді страшнішу, ніж у туристичних путівниках, а іноді значно цікавішу і навіть привабливішу. А якщо зупинитися у якомусь місці, яке вам особливо припало до серця, хоча б на кілька днів, дослідити усі його куточки, вулички і базари, театри і кафе...


Захід сонця в індійському місті Варкала. Щоб насолодитися цим явищем побільше, ми змінили початковий план мандрівки і зупинилися у цьому місті на двічі довший час.

Тоді враження стануть неперевершеними, а спогади значно тривалішими і об'ємнішими! Адже додому ви привезете не лише фотографії й сувеніри, а й яскраві згадки. Про те, як вночі у Пітері розвели мости, і ви блукали до ранку, адже не могли потрапити на той берег. Про те, як в індійському містечку Варкала ви проводжали сонце, яке заходило в океан. Про класичне грузинське застілля з тостами і шашликами у містечку Ахалцихе, коли люди, з якими ти познайомився кілька годин тому, стали такими рідними... Про те... Цей перелік я можу продовжувати дуже довго, і для цього мені не потрібно переглядати фотографії. Варто лише згадати якусь подорож, і спогади линуть самі.


Нічна прогулянка Пітером трапилася неочікувано, зате запам'яталася надовго.

По-третє, у вільних мандрах ви самі обираєте, куди і на скілька їхати, можете щось змінити у процесі, "зависнути" у якомусь місці надовго, оминути якийсь пункт подорожі, спланований завчасно, чи потрапити у новий, про який ви нічого не знали, а дізналися від місцевих мешканців. Самостійна мандрівка дуже гнучка, і цією перевагою я неодноразово користувалася.


У Грузії неймовірні пейзажі, та найприємніші спогади від цієї країни у мене про людей.

Звісно, поряд з перевагами самостійні подорожі мають і недоліки. По-перше, для їх підготовки та в самому процесі від вас знадобиться більше зусиль та часу. Треба дізнатися про візові особливості тієї чи іншої країни, «прошерстити» інтернет у пошуках дешевих авіаквитків і т.д. Тобто, треба зробити усю роботу, яку зазвичай робить туристична компанія. Але тоді ви отримаєте як мінімум два бонуси: зекономите кошти і станете досвідченим організатором подорожей, і з кожним разом це робити буде все легше. Серед моїх знайомих є такі, які перетворили хобі на роботу. Тепер вони водять групи туристів у Карпати чи на Кавказ, організовують поїздки на фестивалі та у визначні місця.  
Досвідчена мандрівниця Марія Солодар у книжці «Абетка мандрівника» взагалі називає вісім причин, щоб залишитися вдома. Серед них: подорожі — це стрес, у чужій країні можна загубитися чи стати жертвою шахраїв, отруїтися місцевою їжею чи водою тощо. І головне: ви можете ніколи не повернутися додому. І не тому, що вас викрадуть чи вб'ють (це може статися і вдома, як і більшість неприємних моментів — крадіжок чи хвороб), а через те, що подорожі можуть настільки сподобатися, що стануть способом життя.
Часто самостійні мандри, коли ви не плануєте цілими днями лежати на пляжі (хоча і такий варіант можливий!) — це більше праця, ніж відпочинок. Але праця захоплива і натхненна!

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую