ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Торт «Ніжна осінь»

15 Листопада 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 6869

Фото: автора

Чому тортик має саме таку назву залишається для мене загадкою, адже в його основі літні ягоди, а не осінні дари природи… Я швидше назвала б його «Ягідна розкіш»!

Торт виходить мега-високий, дуууже ніжний, смачний, в міру солодкий із легкою кислинкою. На перший погляд він складний, але нехай це не вводить вас в оману. Цей рецепт середньої складності, але байдужими тортик не залишить нікого! У захваті будуть навіть ті, хто не любить солодощі.

БІСКВІТ: 120 г молока, 60 г вершкового масла, 165 г борошна, 10 г розпушувача, 165 г цукру, 3 яйця кімнатної температури, 1 ч. л. ванільного екстракту або пакетик ванільного цукру, дрібка солі.


Духовку розігріти до 175°С. Роз'ємну форму (24 см в діаметрі) встелити кружком пергаментного паперу на дно і пустити смужку по колу. Борошно, розпушувач, сіль просіяти. Молоко й масло нагріти, щоб розтопити вершкове масло. Яйця збити близько хвилини і, поступово додаючи цукор, збивати 10 хвилин до білої та повітряної маси. Тепер у три етапи ввести борошно до яєчної маси, перемішуючи обережно лопаткою рухами знизу догори. Молоко з маслом знову нагріти майже до кипіння, тобто до дуже гарячого стану, коли з'являються бульбашки на поверхні (не треба кип'ятити!). В два етапи влити гаряче молоко з маслом у тісто. Після кожного вливання перемішати знизу лопаткою. Викласти масу у форму (вона виходить середньої густини) та випікати 25-30 хвилин. Дістати з духовки та перевернути догори дном форму з бісквітом на решітку, дати охолонути хвилин 15 і зняти форму. Розрізати на три коржі (робити це зручно спеціальною струною для бісквіту, але можна й шовковою ниткою чи ліскою).

ПРОСОЧЕННЯ: сік апельсина, 6 ст. л. води, 9 ст. л. цукру (я збільшила пропорції вдвічі, адже люблю, щоб бісквіт був вологим. Але сиропу вийшло забагато й трішки залишилося).


Для просочення поставити варитися цукор із водою, а після закипання додати апельсиновий сік і трохи його уварити.

СУФЛЕ ПЛОМБІРНЕ: 3 сиркових десерти «Пломбір» (по 100 г кожен), 200 г вершків для збивання (не менше 30%), пакетик ванільного цукру, 60 г цукрової пудри, 20 г желатину.


Замочити желатин у 100 мл холодної води. Збити вершки з цукровою пудрою, додати сирковий десерт. Розчинити желатин (він повинен злегка охолонути) і додати його в суфле, розмішати. Форму діаметром 24 см застелити харчовою плівкою й вилити суфле. Відправити ненадовго в морозильну камеру (так суфле дуже швидко застигне).

МАЛИНОВЕ ЖЕЛЕ: 200 г замороженої малини, 70 г цукру, 8 г желатину.


Желатин замочити в холодній воді (3-4 ст. л.). Малину розморозити, подрібнити в блендері, протерти через сито, щоб видалити насінинки, додати цукор і варити до його розчинення і закипання маси. Желатин розчинити на маленькому вогні, процідити в малинове пюре, перемішати. Дістати з морозилки пломбірне суфле й вилити на нього малиновий прошарок. Знову поставити в морозилку.

ПОЛУНИЧНИЙ КРЕМ-МУС: 350 г полуничного пюре (ягоди розморозити та збити в блендері), 20 г желатину, 200 г вершків для збивання.
ІТАЛІЙСЬКА МЕРЕНГА: 100 г води, 200 г цукру, 3 білка.


Замочити желатин у холодній воді (2-3 ст. л.). Приготувати італійську меренгу («заварити» білки цукровим сиропом): цукор з водою нагріти до 117°С (без термометра перевірити готовність можна, крапнувши сиропом на тарілку, повинна відразу ж утворитися щільна кулька). Поки вариться сироп, збити білки до стійких піків і тонкою цівкою, не вимикаючи міксер, влити киплячий сироп. Збити до охолодження суміші (вона просто на очах збільшиться й стане щільнішою). Третю частину полуничного пюре підігріти разом із желатином (процідити). Ввести в решту пюре й змішати обережно з меренгою. Також обережно ввести збиті до стійких піків вершки (дуууже смачний мус, найніжніший!).


СКЛАДАННЯ ТОРТУ:
Три коржі бісквіту просочити апельсиновим сиропом й покласти один в роз’ємну форму діаметром 26 см (так-так, я не помилилася, форма має бути більшо, ніж та, в якій бісквіт випікався!).

Вийняти пломбірне суфле з малиновим прошарком і покласти його на перший корж бісквіту (суфле донизу). Потім полити все полуничним суфле (намагатися, щоб воно затекло за корж із пломбірним суфле та повністю їх покрило). Потім знову бісквітний корж та полуничне суфле і ще раз (у мене торт вийшов дуже високим, тож довелося зробити ще й додатковий бортик із картону).

Прибрати в холодильник до ранку, далі гарячим ножем провести по колу торта, вийняти і прикрасити на свій смак (я залила желе, прикрасила ягодами смородини та цукровими квітами. А ще декорувала італійською меренгою).

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: тортик готувала для бабусі на День народження і він витримав «транспортування» протягом години в автомобілі із налаштованим на обігрів кондиціонером. Хіба, що трішки цукрові квіти «попливли». Але загалом цілісність шарів, желе та коржів чудово збереглася. Перепрошую за не надто естетичні останні фото розрізу тортика, адже робила їх нашвидкуруч за святковим столом.


 

торти, ягоди, італійська меренга, желе, пломбірний мус, бісквіт

Коментарі:

  Так  Ні, дякую