ye-logo.v1.2

Самостійно навколо світу. Автостоп – дух свободи і спосіб пізнання

Туризм 3769
Автостопнику доводиться їздити і на фурах, і на крутих іномарках, і на тракторах..
Автостопнику доводиться їздити і на фурах, і на крутих іномарках, і на тракторах... Фото: автора та з архіву мандрівників

Цей спосіб пересування не лише заощадить кошти, а й дозволить більше дізнатися про життя країни

Скажу чесно, що для мене автостоп – це більше, ніж спосіб пересування. І серед моїх друзів, які користуються ним у своїх подорожах, знайдеться багато моїх однодумців. У цьому матеріалі поговоримо, чим саме автостоп приваблює мандрівників.
Починала я їздити автостопом у студентські роки задля економії коштів, коли потрібно було зганяти у Тернопіль чи Львів на концерт улюбленої групи чи в гості до друзів. Спершу було ніяково виходити на трасу та голосувати. В перші хвилини здавалося, що тебе ніколи не підберуть. Однак проходило кілька хвилин, і ти вже мчався, куди тобі треба, і спілкувався з хорошою людиною. Це було весело і безкоштовно. По-справжньому ж оцінити усі переваги автостопу я змогла через кілька років, коли у чужій країні проїхала таким чином кілька тисяч кілометрів, познайомилася з неймовірними людьми і дізналася про країну дуже багато. Це була Грузія, і вона мені не просто сподобалася. Я закохалася у неї, і в першу чергу завдяки автостопу, який подарував мені стільки фантастичних зустрічей, що іноді, прощаючись із черговим водієм, я плакала, адже знала, що більше його ніколи не побачу…  
Ось основні переваги автостопу, які я виділила на основі власного досвіду.
По-перше, це суттєва економія коштів. Особливо це стосується дорогих для українців країн (а зараз їх дуже багато). Так, за місяць подорожей автостопом по Туреччині мені, мабуть, вдалося заощадити кілька сотень доларів.
По-друге, це спосіб отримання інформації та пізнання нової країни із середини. Жоден гід чи екскурсовод не розкаже вам так цікаво і правдиво про країну, як простий мешканець. Від водія можна дізнатися про рівень цін, заробітної плати, настрої у суспільстві, політичні вподобання, традиції. Він може надати вам корисну для подорожі інформацію, наприклад, де краще харчуватися, де в цьому місті є дешевий костел, чи навіть розповість про замок чи інший цікавий об‘єкт, якого ви не знайшли на карті. А тому не бійтеся розпитувати водія про все, що вам потрібно дізнатися, особливо, якщо він – людина комунікабельна.
Часто водії – дуже гостинні і добрі. Вони можуть нагодувати подорожнього та навіть запропонувати нічліг. Тут подвійна перевага: економія коштів та пізнання світу. Якщо вам вдасться потрапити у помешкання місцевих мешканців, побачити, в яких умовах вони мешкають, що їдять і яких традицій дотримуються, ви дізнаєтеся про країну більше, ніж у будь-якому путівнику.
По-третє, це комфорт. Так, саме комфорт! Звісно, іноді доводиться їхати у кузові пікапу чи у переповненій машині з великим рюкзаком на колінах. Але в моїй практиці таких випадків, які теж додають подорожі неповторного шарму, одиниці. Дуже часто автостопників підбирають представники середнього класу та дуже заможні люди. Завдяки цьому ми з друзями їздили у дуже крутих машинах. Крім того, на ваше прохання чи для власної потреби водій може зупинитися біля туалету чи придорожнього кафе. До того ж, він вас може висадити не лише на зупинці, як автобус, а й в іншому місці, яке буде вам зручніше для продовження мандрівки.
По-четверте, це спосіб знайти нових друзів. Серед водіїв, готових підвести мандрівника, часто трапляються непересічні особистості (колишні мандрівники, успішні бізнесмени, творчі люди…) з якими буде цікаво спілкуватися не лише під час подорожі, а й в майбутньому. Як мінімум, більшість із них – привітні і добрі.
По-п‘яте, це азарт і відчуття свободи. І для мене це головна перевага!. Як на мене, автостоп дарує неперевершені відчуття, він дозволяє відчути себе вільною людиною: ти їдеш, куди хочеш, можеш в процесі змінити напрямок руху, вирішити відвідати ще одне місто. Тут є певний момент невизначеності: ти не завжди знаєш, з ким доведеться спілкуватися, куди ти сьогодні доїдеш. Але в цьому теж є азарт. Якщо ти відкритий для нового і налаштований позитивно, швидше за все, кожен новий поворот дороги і долі принесе радість.
Але мушу застерегти, що і в автостопі бувають неприємні і незручні моменти. Це не суцільне свято, це й праця. Слід уміти планувати свій маршрут та користуватися дорожніми картами, бути ввічливим і комунікабельним, знайти спільну мову і з консулом, і з колишнім в‘язнем (водії бувають дуже різними!). Іноді доводиться стояти на трасі під дощем, у спеку чи в мороз, іноді дуже довго не вдається зловити попутку, і не завжди водій буде приємною людиною. У мене бували усі з перелічених моментів, однак якщо їх усі перерахувати, вони становитимуть не більше 10%. А 90% часу в автостопних подорожах я провела дуже цікаво.
Головне, не впадати у крайнощі. Не вважайте, що ви жебракуєте на дорозі. Адже часто ви приносите не меншу користь водію, ніж він вам: допомагаєте не заснути або ж розважаєте цікавими мандрівними історіями, і якщо він не хоче вас підвозити, то просто не зупиниться. І не ставтеся до автостопу споживацьки, не вважайте, що кожен водій повинен підвезти вас та ще й нагодувати. Приймайте з вдячністю усе, що отримаєте, і з повагою і чемністю кожну відмову.

На останок я вирішила запитати хмельничан, які люблять подорожувати автостопом, чому вони обирають цей спосіб.

Анна Думанська та Богдан Місюренко, проїхали автостопом понад 120500 км, відвідали 57 країн:
«Завдяки йому можна не просто побачити пам'ятки країни, а й пізнати побут, традиції, культуру, особливості народів, які проживають тут. Подорожуючи літаком, поїздом або автомобілем, ми втрачаємо можливість поспілкуватися з людьми - носіями цінностей свого народу. Навряд чи нас запросить в гості чи нагодує традиційною їжею людина, з якою ви сидите поруч в літаку або автобусі, але от коли ви сідаєте в автомобіль, який вас підвозить на деяку відстань, водій відчуває за вас відповідальність, приймає вас як гостя, цікавиться вами. Він розуміє, що ви опинилися далеко від свого дому і намагається замінити вам його. Це чудово – давати людям можливість допомогти вам, так як людина, зробивши добру справу, почувається краще. Вона розуміє єдино правдиву істину: якщо ти робиш добро, то воно до тебе коли-небудь повернеться вже зовсім в іншій ситуації і зовсім від інших людей.
Автостоп – це не засіб економії грошей, це спосіб пізнати країну зсередини. За допомогою автостопу можна побачити не тільки все хороше, що показують звичайним туристам: дорогі готелі, відреставровані пам'ятки, красиві вулички великих багатих міст, а й звичайних людей в звичайних селах, їх побут, спробувати їх традиційну їжу, а не ту, яку подають в ресторанах і кафе. Купуючи путівку в турагенції, ви вибираєте відпочинок в готелі або на березі моря, або ж у кращому випадку – кілька екскурсій в найпідготовленіші для туриста місця, які вже не мають нічого спільного з духом країни, в яку ви приїхали».

Роман Клімович, об'їздив автостопом багато європейських країн, Україну, Білорусь:
«Автостоп – це щось незвичайне. Він існує для тих людей, хто в нього вірить. Деякі люди кажуть мені: «Я ніколи б... Я б не зміг ...», і тим самим прирікають себе на незнання того, що лежить по той бік подорожі. Того, що ще вчора здавалося утопією. Автостоп підходить для тих, хто не звик чекати і сподіватися на зручний момент або відповідний час. Подорож стає значно яскравішою, коли дорога і є тією самою подорожжю, місцем, де ти знайомишся з людьми різних національностей і релігійної приналежності, світосприйняття, кольору шкіри, вдач і навіть музичних смаків. Теми для обговорення знаходяться завжди, коли їдеш у транспортному засобі на зустріч до своєї мрії».

Володимир Паламарчук, досвід подорожей автостопом в Україні, Грузії, Вірменії, Молдові, Білорусі, Росії:
«Для мене автостоп – це набагато більше, ніж спосіб перенестись з пункту А в пункт Б. Кожного разу, коли виходжу на трасу, відчуваю нечувану свободу. Це як Роял-флеш у покері, ти можеш їхати в будь-якому напрямку, нічого тебе не стримує, ну, окрім планів і кордонів . Це якийсь дикий азарт, невідомість, де опинишся сьогодні і як багато проїдеш, романтика. Також автостоп дозволяє пізнати оточуючий світ і людей значно ближче. Погодьтеся, це серйозний бонус до подорожі».
 

Читайте також про переваги та недоліки самостійних мандрівок.

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую