ye-logo.v1.2

Перемога Олександра Симчишина крізь призму соцопитувань

Вибори 5258
Усі соціологічні дослідження, які були оприлюдені напереродні виборів мера Хмельницького, не виводили Олександра Симчишина навіть у другий тур
Усі соціологічні дослідження, які були оприлюдені напереродні виборів мера Хмельницького, не виводили Олександра Симчишина навіть у другий тур. Фото: 0462.ua

Опубліковані дослідження громадської думки не виводили у переможці мерських виборів «свободівця», окрім…

Результати виборів Хмельницького міського голови, якщо зазирнути в розповсюджені соціологічні дослідження, які з’являлися ще до 25 жовтня, можна назвати сенсаційними. Адже в результатах опитувань, як правило, переможець Олександр Симчишин взагалі не виходив до другого туру! Співпадіння чи…?

Ми вирішили проаналізувати оприлюднені результати опитувань, які стосувалися виборів Хмельницького міського голови. Після чого з’ясували, що найреальнішим (якщо порівняти з офіційними результатами) було те, яке проводив сайт «Є»! І це при тому, що наголошували про те, що опитування не репрезентативне, а лише відображає думку тих відвідувачів сайту газети «Є», які взяли участь в опитуванні. 

Нагадаємо, ми запитували, якби вибори Хмельницького міського голови відбулися 8 листопада, а не 15-го, то за кого б ви проголосували? Участь в опитуванні взяли 1327 користувачів. За Олександра Симчишина проголосували б 53,58% респондентів, а за Костянтина Чернилевського – 31,5%. 

Давайте ж порівняємо ці відсотки з офіційними результатами, які вчора оголосила Хмельницька міська виборча комісія. Якщо взяти до уваги 1,37% недійсних бюлетенів, то за Олександра Симчишина проголосували 59,99% виборців, а за Костянтина Чернилевського – 38,63%. 

А тепер повернемося до решти опитувань, які були оприлюднені ще до першого туру. Спочатку з’явилися дані інституту соціальних технологій «Соціополіс». Щоправда, запитували у хмельничан (650 респондентів): «Якщо б у найближчу неділю проходили вибори депутатів Хмельницької міської ради, за яку партію і кандидата від неї Ви б проголосували?». Результати розподілися наступним чином: Партія Петра Порошенка «Солідарність» (Сергій Мельник) - 12,8%, ВО «Батьківщина» (Олег Лукашук) - 11,8%, ВО «Свобода» (Олександр Симчишин) – 11% тощо. Костянтин Чернилевський тут не згадувався, оскільки вже було майже достеменно відомо, що піде на вибори як самовисуванець.

Розповсюджувалися результати йдослідження київської агенції «Guildhall». Лідером перегонів називали Сергій Мандзія з 23,7% голосів респондентів, потім йшли Олег Лукашук - 17,3%,  Олександр Симчишин - 11,5% та Костянтин Чернилевський - 9,8%.

Потім у спецвипуску №2 газети Хмельницької обласного партійної організації ВО «Батьківщина», вийшла стаття, що найвищий рейтинг підтримки – 34,7%, за результатами дослідження Агентства громадських комунікацій «Результат», має Олег Лукашук. А хто другий чи третій – так і залишилося загадкою.  

У газеті «Подільська пропозиція» 9 жовтня вийшли результати опитування Центру з інформаційних проблем. За ними лідером на мерських перегонах був Костянтин Чернилевський з 26,75% голосів. Потім йшов Олег Лукашук – 18%, Сергій Мандзій – 11,21% та Олександр Симчишин – 9%. А вже 16 жовтня в цій же газеті черговий рейтинг, тільки відсотки змінили. У Чернилевського 31,75%, у Лукашука 19%, у Мандзія 11,21%, а в Симчишина 10%.

Та перший тур, які відомо, завершився зовсім з іншими показниками. Олександр Симчишин отримав 24,1% голосів, Костянтин Чернилевський - 23,5%, Сергій Мандзій - 15,9%, а Олег Лукашук - 14,6%.

Чому ж такі розбіжності? Відповімо словами координатора кампанії спостереження Громадянської мережі «ОПОРА» у Хмельницькій області Андрія Попика: «Є два види результатів соцопитувань. Ті, які дають штабам та ті, які оприлюднюють для виборців, щоб показати силу своєї партії. Тобто ті, які оприлюднюються, мають технологічну функцію».

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую