ye-logo.v1.2

Хмельницькі активісти вимагають прозорості та підзвітності від міськради

Суспільство 2164

Насамперед громадськість вимагає онлайн трансляцій засідань міської ради, поіменного голосування та регулярних звітів депутатів.

Громадські активісти сформулювали основний перелік першочергових вимог до змін регламенту міської ради, який зробить її більш публічною, гласною, прозорою та підзвітною. Про це вчора, 27 листопада, розповіли представники громадської організації “Хмельницька ініціатива”.

“Ми вимагаємо максимальної прозорості та підзвітності усіх аспектів діяльності міської ради. Це публічний орган, дії якого має максимально контролювати громадськість. Кожного разу обираючи нову раду, ми сподіваємося, що вона буде працювати кращє, але все лишається як є. Тому треба міняти не лише людей, але й саму систему, - відзначив представник “Хмельницької ініціативи” Андрій Попик. - Але залишається все рівно багато темних плям, при яких недобросовісні депутати можуть робити справи, з якими не погоджується громада”.

Серед першочергових кроків, запропонованих активістами, - публікація на сайті міської ради всіх рішень з поіменними голосуваннями, в тому числі на засіданнях постійних комісій. Також громадські активісти вимагають онлайн трансляцій сесій міської ради, засідань постійних комісій і міськвиконкому. А відеозаписи мають бути доступними в публічному архіві.

“Всі засідання комісій не є публічними, ми не бачимо проектів рішень комісій, хто як голосував на засіданнях. Багато важливих рішень вирішуються саме на рівні постійних комісій”, - додає Андрій Попик.

За словами активістів, громада має максимально контролювати дії міської ради. Тому доступ хмельничан до сесій міськради має нести не дозвільний характер, а відомчий.

Депутатські звернення, запити та звіти мають регулярно публікуватися на сайті міської ради. “Зазвичай звіти міського голови і депутатів відбувалися формально, або взагалі не відбувалися. Прослідкувати, чи відзвітували депутати дуже важко технічно. Тому ми вважаємо, що має бути затверджений порядок звітування. А саме, у якій формі має відбуватися звітування, порядок повідомлення про зустрічі, строки проведення зустрічей. Усі ці звіти мають публікуватися на сайті. Крім цього, звітувати мають також фракції, а не тільки депутати і голова”, - додав представник ГО “Хмельницька ініціатива” Володимир Гарієвський.

Як зазначили активісти, перелік основних вимог вони уже надали робочій групі міської ради.
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую