ye-logo.v1.2

Хмельничани платитимуть за газ по-новому

Економіка 6672
Нові рахунки за газ прийдуть уже в грудні
Нові рахунки за газ прийдуть уже в грудні. Фото: 104.ua

Відтепер суму до сплати може «призначити» газова служба

Уже у грудні мешканці абоненти «Хмельницькгазу» отримають оновлені рахунки за газ. В чому ж полягають зміни і, власне, як платити за газ по-новому?

По-перше, фактичні показники за використаний газ прийматимуть до 5 числа наступного місяця. Якщо ж ви до цієї дати не встигли повідомити, скільки газу використали, то суму до оплати розрахує сама компанія-постачальник. До 15 числа ви отримаєте рахунок за газ, де будуть вказані цифри фактично використаного палива, якщо ви повідомили показники лічильника, або розрахункові - якщо проінформувати про використаний газ не встигли.

«Новий рахунок за формою значно простіший, ніж попередній, - пояснює заступник голови правління ПАТ «Хмельницькгаз» Віталій Рейда. - При цьому, ми намагаємося надати споживачу максимум інформації – попередні показники лічильника, яка сума нарахована до сплати і за якою ціною».

Як зазначають у ПАТ «Хмельницькгаз», порядок обчислення розрахункового показника до оплати визначається новим нормативним документом. «Вступив в дію «Кодекс газорозподільчої системи». Ним передбачено, що кожен споживач повинен сам знімати показники і передати нам будь-яким шляхом, - пояснює Віталій Рейда. - Якщо такої інформації немає, то згідно з цим же кодексом ми робимо нарахування за сімнадцятьма профілями. Так, наприклад, якщо у 2014 році споживач використав 2000 кубів газу, за його профілем ми повинні нарахувати йому 15% від цієї кількості, то він отримає у платіжці цифру в 300 кубів газу за місяць. Далі ми повинні звіритися із фактичним використанням палива».

Як же діяти, якщо у вашому рахунку вказані не фактичні, а розрахункові цифри використання газу (тобто, якщо до 5 числа ви не повідомили показники лічильника)? «Якщо людина отримує квитанцію із розрахунковим показником використаного газу, то вона може внести у праву її частину фактичний показник і оплатити за ним. Або ж погодитися із розрахунковою цифрою», - каже Віталій Рейда. Далі фактичні цифри потраплять у автоматизовану систему обліку і навіть якщо раніше ви оплатили розрахунковий показник, то уже наступного місяця відбудеться перерахунок і ви оплатите за те, що реально використали. Головне - надалі не забувати вчасно повідомляти показники лічильника. У випадку, якщо вам із якихось причин не принесли рахунок за газ, вам потрібно самому розрахувати суму до сплати і таки оплатити за послугу до 25 числа наступного за розрахунковим місяця. Проте, згодом може виявитися, що ваш розрахунок не співпадає із сумою, яку вам нарахують «газовики», тому варто постійно цікавитися станом свого рахунку.

«Ми намагаємося спростити всім абонентам процедуру оплати за послуги, - каже заступник голови правління ПАТ «Хмельницькгаз» Віталій Рейда. - Для цього, наприклад, запустили в дію на нашому офіційному сайті особистий кабінет споживача, через який кожен може і повідомити показники лічильника, і здійснити оплату за використаний газ. Також постійно діють телефонні центри, працівники яких повідомлять про стан рахунку в разі відсутності платіжки»ю Хоч відтепер відповідальність за повідомлення показників лічильника повністю лягає на плечі споживачів, проте, як кажуть «газовики», роботу контролерів ніхто не відміняв, вони, як і раніше, контролюватимуть кількість використаного вами газу, навідуючись до абонентів не рідше разу за три місяці.

Ольга САЛІПА.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую