ye-logo.v1.2

Подорожуємо Україною. ТОП-5 ідей для новорічної мандрівки

Туризм 5920
Традиційно зимовий відпочинок у Карпатах дуже популярний
Традиційно зимовий відпочинок у Карпатах дуже популярний. Фото: автора

Традиційно у Карпати чи на засніжене морське узбережжя? А може – поринути у середньовічну романтику чи обрати інший варіант?

Кажуть, як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш. Тому для мандрівників найкращий варіант для святкування – незабутня подорож.
Святкувати Новий рік в подорожі можна по-різному. Можна у розкішному готелі в одній з європейських столиць або ж у затишному наметі в засніженому лісі… Можна відправитися до друзів в інший кінець країни (згадайте, де живуть ваші однокласники-одногрупники?), а можна знайти нових друзів по каучсерфінгу і затусити із ними. Можна взагалі провести новорічну ніч у потязі, де до бою курантів долучиться стукіт коліс, а наступний день – у незнайомому місті, блукаючи напівпорожніми вулицями та гріючись у затишних кав’ярнях…
Пропоную декілька напрямків, у які можна направити свої думки і ноги, і організувати незабутній відпочинок, який потім можна буде згадувати цілий рік.

Зимова казка
Можливо, для когось святкувати Новий рік у Карпатах – це банально і не модно. Та я вважаю, що це найкраще місце для такого собі класичного Нового року (сама відмічала зимові свята таким чином більше п‘яти разів).
Неймовірно прекрасні засніжені гори, лапаті ялинки, вкриті пухнастою білою ковдрою, дерев’яні хатинки, з димарів яких тягне запашний димок, сани, запряжені кіньми, маленька церковка прихилилася до гори. Що може бути більш зимовим і казковим?


Зимовий ліс поблизу гори Хом'як.

У Карпатах знайдуться розваги і заняття на будь-який смак. Тут можна кататися на лижах чи бордах, якщо відвідати один із гірськолижних курортів. Та й в багатьох інших місцях є безліч варіантів активного відпочинку: від платних поїздок на квадроциклах, снігоходах, конях до безкоштовних прогулянок, піших походів і катань на целофанових пакетах.     
Тут багато цікавих природних об‘єктів (вершини, хребти, озера, водоспади) та пам‘яток людської діяльності. Це старовинні дерев‘яні церкви, мости-віадуки часів Австро-Угорської імперії, етнографічні музеї тощо.
Є тут варіанти оздоровчого відпочинку, наприклад у селі Лумшори (Перечинський район Закарпатської області), де можна покупатися у чані з корисною мінеральною водою.


Хребет Полонина Боржава.

Найменших мандрівників можна порадувати поїздкою у садибу Святого Миколая, що у селі Пістинь Косівського району Івано-Франківської області. До речі, якщо будете там, не забудьте з‘їздити у сам Косів – центр народних майстрів і умільців. Там за помірні кошти (дешевше, ніж у Львові, наприклад) можна придбати автентичну вишиванку, сопілку чи будь-який інший гуцульський сувенір.


У Косові давні традиції народних ремесел і ужиткового мистецтва.


Заблукати у Середньовіччі
Ще один прекрасний варіант – оселитися на кілька днів у старовинному місті, блукати його вузькими вуличками, мощеним бруківкою, заходити у величні храми і затишні кав‘ярні. Звісно, перше, що спадає на думку, так це Львів. Але, як на мене, це не найкращий варіант для новорічної подорожі, особливо якщо ви не любити тисняви і натовпів. Я зустрічала 2015 рік у Львові і була вражена кількістю туристів, які гуляли центром міста. Уявляю, яку чергу треба було відстояти, щоб потрапити у легендарні «Криївку» чи «Мазох-кафе». Я навіть не пробувала.


Готичні Чернівці.

Однак вихід є, адже в Україні багато гарних міст зі старовинною забудовою та атмосферою. Зокрема, це Чернівці, Івано-Франківськ, Ужгород, Мукачеве. Як на мене, вони мало поступаються красою Львову, зате виграють цінами на житло. Також можна відправитися до Луцька, Тернополя, або ж до маленького містечка, наприклад у Жовкву Львівської області, Берегове Закарпатської області чи у Бережани, що на Тернопільщині.
Не обов‘зково їхати далеко. Хмельниччина також багата на старовинні замки та панські маєтки: Кам‘янець-Подільський, Старокостянтинів, Меджибіж, Самчики…

Меджибізький замок.

Але якщо ви любите гучні розваги, врахуйте, що у меншому місті їх може бути не так багато, як у великому.

Достукатися до небес
Пам‘ятаєте кадри із німецького фільму «Достукатися до небес» (Knockin' On Heaven's Door), коли двоє чоловік вперше у житті потрапляють на океан? І хоча він холодний і суворий, але прекрасний. Думаю, що морське узбережжя взимку не менш прекрасне, ніж влітку. А для справжніх романтиків – ще прекрасніше! Тут можна блукати порожніми пляжами, зустрічати і проводжати сонце, насолоджуватися суворою красою зимового моря і неба, а ще – подорожувати та їздити на екскурсії. Наприклад, якщо ви зупинитися на Херсонщині, не забудьте відвідати найбільшу українську пустелю – Олешківські піски, з‘їздити на сафарі в Асканію-Нову чи подивитися на скелет найбільшої у світі тварини у Херсонському краєзнавчому музеї.


Захід сонця на Чорному морі. Миколаївська область.

Якщо будете на Одещині, на вас чекає прогулянка Білгород-Дністровьскою фортецею та неймовірно цікаві екскурсії самою Одесою, в якій до новорічних свят запалюють стільки святкових вогників, що місто перетворюється на величезну ялинку.

З національним колоритом
Хочете потрапити у славну козацьку добу? Тоді вам у Запоріжжя, на острів Хортиця. Тут, у серці України і колисці козацтва, і досі шанують українські традиції. На острові збудували цікавий історико-культурний комплекс, який відтворює давню Запорізьку Січ. А яка тут природа! Широченний Дніпро, сонні зимові скелі і плавні, скіфські кургани. Зупинитися можна прямо на острові у готелі, а можна знайти прихисток на Великій Землі – у Запоріжжі.
Щоб побачити, як жили наші пращури, доторкнутися до національної культури та побуту, можна відвідати Шевченківський гай у Львові, музей Пирогове чи етнографічний комплекс «Мамаєва слобода» у Києві, центр народного мистецтва «Петриківка» на Дніпропетровщині, Канівський заповідник на Черкащині тощо.



Краєзнавчий музей у замку Паланок, Мукачеве.

Екстрим по-українськи
На останок запропоную варіант для любителів гострих відчуттів та екстремального відпочинку. Не буду радити підніматися на Говерлу в новорічну ніч, адже це досить небезпечно, і навіть траплялися смертельні випадки з відчайдухами. Краще запропоную опуститися під землю – у одну з неймовірно красивих і загадкових українських печер. На щастя, без провідника туди складно потрапити, а отже є надія на гарний фінал!
В першу чергу, рекомендую нашу рідну Атлантиду, вхід у яку розташувався біля села Завалля Кам‘янець-Подільського району. Тут можна випробувати свої сили і хоробрість, подолавши численні розпори та вузькі тунелі. Можна насолодитися красою підземного світу, зазирнувши у зал Радості чи Сміху і посвітивши ліхтариками на кристали, які виблискуватимуть різними фарбами.


В Атлантиді, як і в інших печерах, можна помилуватися кажанчиками. Але не торкайтеся їх, тваринка отримає небезпечні опіки! Фто: io.ua.

Ще одна цікава печера – Млинки на Тернопільщині (біля села Залісся Чортківського району). Довжина ходів у ній налічує близько півсотні кілометрів, члени клубу «Кристал», під чиєю охороною перебуває печера, і досі ведуть дослідження печери і час від часу розкопують нові ходи. У печері можна побачити різні кристали, сталактити і сталагміти. Вона цікава тим, що має маршрути різної складності.    
Пам‘ятайте, що цікаву новорічну подорож можна влаштувати по-різному, я навела лише кілька варіантів. Головне – проявити фантазію і налаштуватися на отримання яскравих вражень!
 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую