ye-logo.v1.2

Скільки треба працювати, щоб заробити на пенсію

Суспільство 12378
Про майбутню пенсію люди, зазвичай, замислюються за два-три роки до настання пенсійного віку
Про майбутню пенсію люди, зазвичай, замислюються за два-три роки до настання пенсійного віку. Фото: zn.ua

Щоб заробити на гідну пенсію, треба протягом усієї трудової діяльності мати високі заробітки

Молоді про старість не замислюються. Вважають, що це далеко, їх не стосується. Серйозніше до пенсійних питань починаємо ставитися, коли на заслужений відпочинок виходять батьки. І багато хто з них отримує такі суми, що доводиться не жити, а виживати. І, озираючись на батьків-пенсіонерів, ми починаємо замислюватися: а що буде зі мною, через тридцять-двадцять-десять років? На яку суму зможу розраховувати, коли вже буду нездатний працювати?

Заробіток на мінімум

Від чого ж залежатиме наша майбутня пенсія? Взагалі таких складників майже десяток. Але у загальному можна сказати, що найбільше на розмір пенсійних виплат впливають дві складові — розмір заробітної плати (чи доходу) та тривалість трудової діяльності. «Найперше, що потрібно для нарахування пенсії, це необхідна кількість страхового стажу, — пояснює перший заступник начальника управління Пенсійного фонду України у Хмельницькому Марія Лужанінова. — Сьогодні це — 15 років. Цей мінімум дає право на пенсію. Що таке повноцінний стаж? Це коли людина офіційно працевлаштована, і їй нараховується заробітна плата не менша від мінімальної. Коли ми обчислюємо коефіцієнт стажу, то тоді відштовхуємося не від мінімально необхідного стажу для права на призначення пенсії, а від мінімального стажу: для чоловіка — 35 років, для жінки — 30. Стаж, який є більшим за ці показники, називається понаднормовим і дає право на доплату до пенсії. При цьому коефіцієнт стажу буде більшим за одиницю. Другий показник, необхідний для обчислення розміру пенсії — офіційний дохід, який є у єдиному реєстрі застрахованих осіб з 1 січня 2000 року і до дати виходу на пенсію. Щомісячний дохід за цей період співставляється із середнім доходом по народному господарству, який є у країні».

Приміром, середній дохід по народному господарству, який бере участь у розрахунку пенсій, за попередні три роки — 2960 гривень. Тобто, якщо співставляти з цим показником недавню мінімальну заробітну плату — 1218 гривень, то коефіцієнт заробітної плати, який береться для обчислення пенсії, менший від одиниці. Тому для того, щоб отримувати достойну пенсію, дохід має бути не нижчим від середнього у державі. Про високу пенсію можна говорити, якщо хороші заробітки маєте протягом усього трудового життя. Адже для визначення розміру пенсії співставляється щомісячна зарплата людини за весь  період стажу із середньої зарплатою у державі. Потім розраховується середній показник. Нині можна почути багато нарікань від пенсіонерів: мовляв, працював-працював усе життя, а пенсія така ж, як у сусіда, котрий півжиття пробайдикував, а потім десь трішки потрудився. І хоч працівники системи пенсійного забезпечення на цю тему не дуже люблять говорити, але ці нарікання частково справедливі. Хоча сьогоднішньому 30-40-річному працівнику дуже важко вирахувати, якою буде його пенсія. Та, спираючись на нинішнє законодавство, неважко зрозуміти, що і при постійній мінімальній зарплаті, і при трохи більших заробітках (приміром, 1700 гривень) рівень пенсії не буде надто відрізнятися. І тих, і тих очікують мінімальні пенсійні виплати. А ось, приміром, якщо коефіцієнт вашої зарплати 1 (це якщо ваша зарплата впродовж багатьох років дорівнювала середнім заробіткам у державі), і ви маєте необхідний страховий стаж, то, якщо виходити на пенсію сьогодні, її розмір складатиме близько 2 тисяч гривень. Щоправда, усі ці розрахунки дуже відносні.

Чиновники ж радять орієнтуватися на таку пораду: вирахуйте середню заробітну плату за увесь період роботи, половина цієї суми — і є ваша пенсія. Якщо ця сума буде меншою від мінімальної пенсії у державі — її доповнять із державного бюджету.

«Про майбутню пенсію люди, зазвичай, замислюються за два-три роки до настання пенсійного віку, — продовжує Марія Анатоліївна. — Запитують: якщо останні два-три роки буде висока зарплата, то чи може людина розраховувати на хорошу пенсію? Звісно, зарплата за останні роки праці вплине на розмір пенсійних виплат, але не настільки, як би нам хотілося.  І найбільше ця проблема стосується приватних підприємців. Адже за ті роки, коли діяла спрощена система оподаткування і не було обов'язку сплачувати єдиний внесок, приватні підприємці не платили внески до Пенсійного фонду, було лише  відщеплення від єдиного чи фіксованого податку. Це було майже удесятеро менше, ніж середня зарплата в країні. А з  2004 року стаж нараховується пропорційно до сплати мінімального соціального внеску. Так, за десять років роботи декому нарахували лише кілька місяців стажу».

Сьогодні законодавство надає можливість приватним підприємцям сплатити внески до Пенсійного фонду за попередні роки.  Право заплатити внески до Пенсійного фонду і згодом отримувати пенсію в Україні є і для тих, хто нині поїхав на заробітки. Щоб укласти таку угоду, варто звернутися до податкової інспекції.

Уникнути «урівняйлівки» допоможе реформа

Хоч українці досить скептично ставляться до багатьох реформ у країні, але, мабуть, усі визнають, що реформа пенсійної системи потрібна. Покладають великі надії на цю реформу і фахівці Пенсійного фонду України. Адже це дозволить уникнути «урівняйлівки» у пенсійних виплатах, допоможе людям впевненіше дивитися у завтрашній день. Передбачається, що накопчувальна пенсійна система запрацює вже за пару років. Вона буде обов'язковою для усіх, кому на той час буде менше 35 років. Але й старші українці за певних умов зможуть взяти у ній участь.

 

Коментарі:

Інформація з інших ресурсів

Популярні новини

Новини Хмельниччини
Останні оголошення
  Так  Ні, дякую