ye-logo.v1.2 food_01food_02food_03food_04food_05food_06food_07food_08food_09food_10food_11food_12food_13food_14food_15food_19food_17food_18food_19food_user-recipefood_20warningstar

Запечений рулет зі свинячого "фартуха" (очеревини)

8 Грудня 2015 р. Світлана ЯСЬКОВА Гурман 92277

Фото: автора

Родзинкою цієї страви є цікавий маринад на основі кисло-солодкого смородинового желе. Завдяки йому м’ясо виходить дуже ніжним й соковитим.

Цей свинячий рулет обожнює моя сім'я і всі наші друзі та знайомі. Чесно кажучи, лише недавно дізналася, що шматок м'яса для нього — це очеревина (раніше думала, що таку назву носить сало із м’ясним прошарком, але ж ні, це підчеревина). В м’ясних лавках він називається досить кумедно — «фартух», або ж просто «рулет». Загалом, це м’ясна частина з тонесенькими прошарками сала, яка вважається бюджетною, адже коштує набагато дешевше, ніж інші частини туші.

Інгредієнти:
1 кг свинячої очеревини, 3-4 зубки часнику, суміш перців мелена, коріандр, чабер, мускатний горіх, сіль, 1-2 ст. л. смородинового желе.

Приготування:
Першим ділом свинину помити й добре обсушимо. Я практично повністю зрізаю шар сала, оскільки ми не любимо коли рулет надто жирний. Залишаю лише м’яско. Якщо шматок попався дуже товстий і не надто зручний для згортання — відбити його молоточком.


У мисочці підготувати «коктейль» для змащування рулету. Часник слід брати за смаком, але на великий шматок йде, зазвичай, головка середнього розміру. Вичавити його через прес, змішати із сіллю, перцем, травами та спеціями (можна ще додати аджику або хмелі-сунелі, паприку — що подобається). Долонею щедро намастити рулет з одного боку.

Потім повторити цю ж процедуру зі смородиновим желе.

Щільно згорнути рулет.

Перев'язати його шпагатом або товстою шовковистою ниткою й залишити маринуватися на ніч (краще на добу).


Розмістити рулет у рукав для запікання, закріпити кінці й поставити на деко. Зверху зробити зубочисткою 4-6 маленьких отворів для виходу пари. В духовці, нагрітій до 180°С, рулет запікається від години до півтори — залежно від ваги. Після цього слід вийняти, розрізати рукав і запікати ще півгодини до появи скоринки. Краще залишити рулет до охолодження в духовці. Щоправда, чекати, коли вся кухня заповнена приголомшливим запахом — складно. В будь-якому разі знімати нитки варто лише тоді, коли м’ясо повністю охолоне, а для гарантії і полежить годинку-другу в холодильнику.

ОКРЕМИМ РЯДКОМ: якщо ви любитель бутербродів, то таких рулетів можна наготувати про запас на цілий тиждень і балувати себе сніданками з ковбасою зі справжнього м'яса. Крім іншого свинячий рулет — досить бюджетний м'ясний продукт. Як я уже згадувала раніше, черевна частина — це не найдорожча частина від туші серед інших частин в м'ясному відділі.
 

свинина, м`ясо та субпродукти, закуски, рулет зі свинячої очеревини, страви зі свинини, запікання, очеревина, м`ясний рулет

Коментарі:

  Так  Ні, дякую